Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Jak nakonec selže kapitalismus?

10. 08. 2022 v 11:50Off-line Anonym
Přiklání se tu někdo k revoluční nebo reformní variantě? Má někdo alternativní verzi průběhu pádu kapitalismu?
10. 08. 2022 v 11:52Off-line MysiakPipo  (102/176/60)
Jasné, aj ja som čítal Marxa a Engelsa... keď som mal 18? ;)
Nezhadzujem. Nie, každý si prechádza iným vývojom a ja rozhodne nie som názorovo a postojovo kapitalista, ale nedá mi to trochu sparodovať. Pretože za tie roky, desaťročia, sa ľavica zdiskreditovala sama.
Použijem biblický citát (a nie, nepovažujem sa ani za kresťana). Strom poznáš po ovocí...
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
10. 08. 2022 v 11:54Off-line i8051  (53/184/97)
Nejlepsi bude reformni revoluce nebo revolucni reforma ... :-)
10. 08. 2022 v 12:03Off-line BussterX  (103/130/150)
Kapitalismus je nejlepší systém... a to říkám jako nemajetná socka takže na to mám právo a nikdo mě nemůže říct "tobě se to kecá..." :P na ulici je tři p***le bezdomovců... OK? kdyby tady byl socík, tak bezďáci nejsou, stejnej týpek kterej dneska chlastá na ulici krabičák by bydlel ve státním bytě v paneláku nebo na ubytovně a se sbíječkou by budoval přehradu a po práci by propíjel vydřené prachy.... na druhou stranu hromada současných podnikatelů a soukromých farmářů kteří teď vytvářejí hodnoty a pracovní místa by za socíku jezdili s trachtorem v JZD nebo v projekční kanceláři ultraproduktivně kreslili 3 dny na rýsovacím prkně násadu vod lopaty :D za socíku by byli všichni slisovaní do průměrné šedé masy z níž vyčuhovati nebylo žádoucí... kapitalismus dává vyniknout schopným a neschopné za každou cenu necpe někam kam nepatří.... že tatrmane... 8)
Souhlasím - 13   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
10. 08. 2022 v 12:09Off-line MysiakPipo  (102/176/60)
Bus - je rozdiel medzi tým, čo máme na SR, to by som kapitalizmom ani nenazval :D a tým, čo je na Západe. Bohaté severské štáty tiež nemajú kapitalizmus v pravom zmysle slova. Navyše ten obrúsený kapitalizmus, to nie je dravý, pravý kapitalizmus z čias industriálnej revolúcie... to bol neľudský systém, v odpoveď na ktorý vznikli všetky tie socialistické utópie, ale zrodil sa aj v zárodku mylný komunizmus a presadili sa monštruózne režimy ako boľševizmus (+stalinizmus) a podobne. Áno, pôvodný kapitalizmus bol tak drsný, že si vyžiadal odpoveď. To, že to bola odpoveď zlá, to je dnes dejinne viac ako jasné, pretože ak niečo patrí na smetisko dejín, tak to je komunizmus a maoizmus a priradené frenetické fantázie.
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
10. 08. 2022 v 12:14Off-line Fgjk  (21/195/90)
Rozhodně miliardapůlkrát později a pomaleji než socialismus...to víš kapitalismus celkem funguje, ale socialismus (hlavně ten utopickej) prostě nefunguje;-)
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
10. 08. 2022 v 12:17Off-line BussterX  (103/130/150)
Komunistické utopie jsou proti podstatě lidské přirozenosti.... podívej co se stalo z komunistických ideí v KLDR - monarchie pseudokomunistických císařů kde se moc dědí v rodině :D oproti tomu kapitalismus je v souladu s lidskou přirozeností... proto je životaschopný.... ranný kapitalismus si s sebou nesl atavismy z feudální roboty na panském majetku... z toho vyrostl... a poučil se.... zde prosím parafráze jednoho citátu, pak ho vytesejte do žuly - "...dělník musí dostat nažrat, aby mohl dobře pracovat.“... autor R. Heydrich 8)
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
10. 08. 2022 v 12:23Off-line BussterX  (103/130/150)
A ty běž taky do p***le
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
10. 08. 2022 v 12:55Off-line hkboy001  (103/-/-)
Cim vice je v poslednich dekadach u moci levice, vidime moc dobre, kam to speje v Evrope i USA. Cim vice se v poslednich dekadach “kapitalizuje” treba takova nenavidena Cina, taky vidime, kam to speje. My mame s levicovymi idealy resp. ideologii navic velice bohatou zkusenost.

Divim se tedy, ze uzitecnych blbcu, masturbujicich nad postupnym rozkladem kapitalizmu, je navzdory tomuto nezpochybnitelnemu historickemu vyvoji vic a vic.

Coze to nabizi ti revolucionari? Jen proste dalsi verzi aplikovani-pogromu (bez tech to nikdy neslo a nadale nepujde) Marxistickych myslenek? Fakt nam to k opijeni se rohlikem staci? A klidne si strihneme hladomory, vyvrazdovani oponentu, totalitu, upadek, abychom zahy zpraskli rukama nad hlavou a rekli “a jo vlastne!” (Marxismus je neaplikovatelnou utopii resp. zmet nesourodych, byt vzletnych myslenek resp. pokus o zformovani radu na zaklade dosavadnich poznatku, ktery vsak absolutne nerespektuje prirozenost cloveka, jeho nedokonalost atd.).

Porad jsme hloupi a nic jsme nepochopili, jen nastroje k sebezniceni mame zase o neco efektivnejsi. Kdybyy tak zil Stalin, Polpot, Che…

Btw. Asi nikomu neni spousta levicovych myslenek a temat cizich, stejne jako me, i presto, ze si je levice regulerna privlastnila, ukradla. Viz. v aktualni verzi Marxistickeho pojeti problematiku LGBT, zivotniho prostredi atd. Je to pro jejich prirozenost v lidskem byti a nikolv kvuli proklamacim, natlaku a pokrytectvi.

A tak jednim ze stripku mozaiky bizaru 21.stol. muze byt treba pohnutka socialne demokratickeho premiera v zemi uprostred Evropy denacifikovat resp. defasizovat vlastni volicskou zakladnu… to nevymyslis. Takze CSSD na smetisti dejin. Z toho se da lecos aproximovat…
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
10. 08. 2022 v 13:02Off-line Tygr728  (30/190/90)
,,za socíku by byli všichni slisovaní do průměrné šedé masy z níž vyčuhovati nebylo žádoucí"

To mi připomnělo jeden rohovor s kapitalistou kterej na tenhle problém nadává, ale ne na socík ale na dnešní poměry ,,nevyčuhuj" i jako podnikatel.
Pro vysvětlenou o čem mluvím sem kus hodím aby ty moje věty daly trochu smysl.

Jinak říct já jsem socka já to říct můžu je takový pěkný :D je to vlastně jako když chceš na dnešní dobu nadávat tak zase musíš mít prachy nebo tě každej sejme že si frustrovanej z životní situace. Nebo opačně, no vždy tě prostě někdo musí v pricipu v*****t :-)
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
10. 08. 2022 v 13:02Off-line Fgjk  (21/195/90)
Cista_direcka  (21/-/-) NOVÉ

BussterX (101/130/150)
kapitalismus je v souladu s lidskou přirozeností... proto je životaschopný
---------

Co je životaschopného na direktivním nošení náhubků a na fialových modrožlutých žvástech, kterými se musíme povinně indoktrinovat?

Lepší by bylo diretivně nosit plynovku, všude jezdit na buzyklu a mít v p***li zaraženou pumpičku...viď ty vojíne;-)
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
10. 08. 2022 v 14:42Off-line Tommiq  (36/191/94)
Vždycky je něco pro a něco proti. Nikdy to nebylo a nebude stoprocentní.

Nyní v kapitalismu se vyrábí mnoho a mnoho výrobků, fabriky chrlí jednu věc za druhou, jak na běžícím pásu. A pak je na řadě marketing, aby přesvědčil lidi, že tyto výrobky vůbec potřebují, aby si je kupovali. Rozbité věci se neopravují, rovnou se celé vyhazují a lidi si musí koupit nové, aby fabriky měly odbyt. I když leckdy je třeba jenom ulomený drátek a přiletovat ho je otázka pěti minut a ta věc by mohla klidně sloužit dál.
Z toho plyne: plýtvání materiálem, přírodními surovinami a nadměrná produkce odpadu, který ještě nemusel odpadem být. Jsme zahlceni věcmi, které ve skutečnosti ani nepotřebujeme.
V lecjakých fabrikách se k lidem-zaměstnancům chovají jak k robotům, kteří pořád mají určité nedostatky - nevydrží pracovat 24 hodin denně, musí taky občas jíst, pít, odskočit si na záchod, nebo si dokonce odpočinout! Za co nejmíň peněz odvést co nejvíc práce v co nejkratším čase. Vytratila se taková ta běžná lidskost.

Za minulého režimu se vyrábělo podle plánů. Nejdříve vzniknul požadavek, že je nedostatek toho a toho, a že je potřeba to vyrobit. A pak teprve se vyrobilo, co opravdu bylo potřeba. Jen se tím pádem muselo na to nějakou dobu čekat, než se to vyrobí. Rozbité věci se opravovaly, běžně existovaly opravny na kde co, a pak ještě dlouho sloužily dále.
Když se bavím s dnešními šedesátníky, sedmdesátníky, kteří dneska jsou již v důchodu, o tom, jak to dneska běžně chodí v zaměstnání, nestačí kroutit hlavou. Oni přece jenom ještě přemýšlejí tak nějak lidštěji a tento systém už tak naplno nezažili.
Naopak oni mi vypráví, jaké to bylo za jejich éry (70.-80. roky), v práci spokojeni, neměli si na co stěžovat, až po 90. roce to začalo jít pomalu z kopce. Trochu jim závidím a vždycky jim říkám, že ať jsou rádi, že to tenkrát takhle zažili, protože dneska už je to úplně jiné, a ať jsou rádi, že už jsou v důchodu.
Pochopitelně jak kdo. Každý pracoval někde jinde, každý zažil něco jiného, každý má jiné vzpomínky. Ale asi není náhoda, že většina starších lidí dneska mluví takhle. A nebyli ve straně, žádné privilegia.

A ohledně bydlení? Rodiče ani prarodiče si nikdy nemuseli brát žádnou hypotéku. To je dneska nemyslitelné. Dneska, když se mladí chtějí osamostatnit, jsou rádi, že seženou aspoň nějaký podnájem, kde ještě majitel přemýšlí, jak by z nich vyždímal ještě víc peněz.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
10. 08. 2022 v 14:49Off-line Tommiq  (36/191/94)
Jasně, že i ten kapitalismus jednou padne. Všechno šroubovat do absolutních rozměrů, ,,co nejvíc, ještě rychleji, ještě více, to je pořád málo, už včera bylo pozdě...", to nejde donekonečna. Někde to musí narazit.
Otázkou je kdy, hned tak ještě asi ne, jak,... a co bude potom.
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
10. 08. 2022 v 14:54Off-line Lukino_Luk  (35/180/75)
Až se vyčerpají zdroje a to už nebude dlouho trvat. :-P
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
10. 08. 2022 v 15:33Off-line primosigh  (103/-/-)
Kapitalismus přece nemůže selhat, protože kapitalismus je svoboda a demokracie. Co byste si pak počali, havloprdi?
10. 08. 2022 v 15:46Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Jakej kapitalismus? Tady je mix kapitalismu se socialismem a to popravdě i v USA. Pád současného systému nastane v okamžiku kdy socialistická část bude plýtvat hodnoty rychleji než je kapitalistická stihne vytvářet. Což není v mnoha státech daleko.

Lukino_Luk: Pokud dochází zdroje, znamená to že klesá nabídka, to vede k růstu ceny, což vede k motivaci hledat řešení a to od efektivnějšího využití zdrojů (lithia je málo, najdeme způsob jak snížit jeho potřebu), hledání substitů(hele, co kdyby jsme do tý baterky daly třeba sodík?) , po obstarání nových nalezišť zdroje (támhle se nikdo ještě nedíval zda tam něco těžitelnýho není).
Nedostatek zdrojů nevede k pádu kapitalismu. Naopak, volný trh je nejlepší doposud známí mechanismus který se s tím umí efektivně vypořádat. Nakonec, celý volný trh je založen na směně omezených zdrojů.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
10. 08. 2022 v 16:03Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Tommiq: Chápu proč věčný ekonomický růst všichni hážou na kapitalismus, ale reálně, za něj může socialistická centrálně plánovaná monetární politika. Kapitalistická část dnešního světa se jen přizpůsobila podmínkám, není to její vrozená vlastnost. Ne v současné podobě.
Trh vždy inklinoval k penězům které jsou dobrý uchovatel hodnoty. Současné fiat měny tu vlastnost nemají a lidi je používají protože musí. Když musíš používat inflační peníze, nemůžeš si dovolit v nich spořit, musíš neustále investovat. Když náhodou by ekonomika měla poklesnou, tak se trh zasype nově vytisknutými penězi. To ovlivňuje i chování lidí, kteří když si nemůžou spořit, radši peníze utratí dřív než ztratí hodnotu. To vede k většímu plýtvání a nakopává ten růst.
S penězi kde nemůžeš mít takovouto inflační monetární politiku bys neměl tak zběsilí růst živený třeba i telefony měněnými každý rok, měl bys techniku která vydrží déle, protože lidé by se víc zajímaly o kvalitu. To se neděje, protože dnes každý alespoň podvědomě ví že za rok si za stejný peníze koupí míň rohlíků a tak radši než spořit si dopřeje trochu toho luxusu jako je třeba ten novej telefon ob rok.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
10. 08. 2022 v 17:26Off-line tatrman  (27/-/-)
Buss
a nenapadlo tě Bussi, že mě může klidně někdo 10x za den napodobit? A ty mu na to skočíš jako slepice na flus?
Nepsal jsem to. Poslední dobou už mě to tady přestává bavit a věnuju se něčemu jinýmu, než krmení trollů.
10. 08. 2022 v 17:27Off-line Fgjk  (21/195/90)
Kapitalismus není synonymem pro svobodu a demokracii...nebo ano je?;-)
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
10. 08. 2022 v 17:36Off-line Frankie11  (19/174/51)
To by asi muselo být něco lepšího...a komunismus je a byl utopie, takže co? Centrismus v nějakém smyslu? Pokud ale vyhraje Babiš prezidenta, tak leda populismus ...snad ne...:-))) Btw ten kapitalismus byl jako co přesně? Průmyslová revoluce/devadesátky- ty každej nezažil...nebo až ted? :-))
10. 08. 2022 v 17:43Off-line primosigh  (103/-/-)
Fgjk (19/195/90)
Kapitalismus není synonymem pro svobodu a demokracii...nebo ano je?;-)

Jak pro koho. Já jsem byl svobodný i za socialismu, ale havloprdi údajně trpěli :D
10. 08. 2022 v 17:53Off-line i8051  (53/184/97)
Tatrman (26/-/-)
Buss - a nenapadlo tě Bussi, že mě může klidně někdo 10x za den napodobit?
-------------
Ne, to vazne nejde, nikdo takovy, jako ty (krome tvych dalsich nicku), neexistuje ... :-)
10. 08. 2022 v 18:27Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
"Rodiče ani prarodiče si nikdy nemuseli brát žádnou hypotéku."
Nemuseli, protože si ten byt do soukromýho vlastnictví ani koupit nemohli. A na nájemní byty pořadníky - vybrat si člověk nemohl, čekalo se roky a to ještě bylo potřeba někoho podplatit. Rodinný baráky se sice do soukromýho vlastnictví koupit daly, ale to si mohl dovolit málokdo.

"Dneska, když se mladí chtějí osamostatnit, jsou rádi, že seženou aspoň nějaký podnájem, kde ještě majitel přemýšlí, jak by z nich vyždímal ještě víc peněz."
Jasně, co si to ty k***y nenažraný vůbec dovolují, chtít po někom nájem ve svým vlastním bytě...
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
10. 08. 2022 v 18:50Off-line primosigh  (103/-/-)
Všechno jednou skončí a zase něco jiného začne, to je věčný koloběh. Můžete mi klidně dávat nesouhlasy, ale je to tak.
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
10. 08. 2022 v 18:59Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Fgjk: s demokracií určitě ne, ale pro svobodu synonymum sice ne, ale je tam silná vazba. Kapitalismus vyplývá ze svobody, protože když jsi svobodný můžeš vlastnit majetek a obchodovat na volném trhu což je ten kapitalismus a obráceně když můžeš vlastnit majetek a tedy s ním plně nakládat tak jsi i svobodný, protože základní majetek který vlastníš jsi ty sám.

primosigh: Pleteš jsi pojem svoboda s pocitem svobody. Pokud chceš celej den kopat uran v gulagu a vzrušuje tě když tě stráže mlátěj, budeš se cítit svobodný i v tom gulagu. Nic to nemění na tom že tam ale svobodnej nebudeš. Méně extrémní případ jsi zažíval za socialismu a ještě mírnější případ zažívá spousta lidí dnes.
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
10. 08. 2022 v 19:08Off-line i8051  (53/184/97)
Primosigh (101/-/-)
Všechno jednou skončí a zase něco jiného začne, to je věčný koloběh.
--------------
To je fakt. Skoncil Akri a zacal Primosight ... ale v tomto pripade mu ta blbost zustala ... :-)
10. 08. 2022 v 19:10Off-line primosigh  (103/-/-)
Právě proto vždycky říkám, že člověk si nosí svobodu v sobě. A když pomineme gulagy, uranové doly, nacistické koncentráky a tak dál, co už u nás není, tak svoboda tady také žádná není. To jenom vy máte tu iluzi, ale jinak jste jenom otroci svých majetků, takže máte zase jinou formu nesvobody. Buď otročíte v montovnách nebo pracujete 16 hodin denně zase jinak, máte všechno na dluh a kdyby přišla nějaká hrůza tak jste v p***li... to je ta vaše "svoboda". A v podstatě všichni jsme jenom v rukách politiků, to jste si snad uvědomili v minulých dvou letech, a teď to nebude jinak, i když vy si myslíte bůhvíjaké spasitele jste si nezvolili.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
10. 08. 2022 v 19:13Off-line i8051  (53/184/97)
Jezis tobe Akrilate Primosajtovej nekdo hodne ublizil, vid? Porad si pripadas nesvobodnej. Kdo je v rukach politiku proboha? Me zadnej politik nic nikdy neudelal, takze se to mozna deje jen ve Zline a okoli ... :-)
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
10. 08. 2022 v 19:13Off-line primosigh  (103/-/-)
Primosigh (101/-/-)
Všechno jednou skončí a zase něco jiného začne, to je věčný koloběh.
--------------
To je fakt. Skoncil Akri a zacal Primosight ... ale v tomto pripade mu ta blbost zustala ... :-)

Kdybys to, ty blbe, uměl alespoň dobře napsat.
10. 08. 2022 v 19:15Off-line primosigh  (103/-/-)
Už to hovno, které si říká i8051, někdo spláchněte!
10. 08. 2022 v 19:18Off-line primosigh  (103/-/-)
A tobě, ty hovno, možná žádný politik nic neudělal, ale živnostníci v minulých dvou letech hezky skučeli :D Člověk by jim i korunu podaroval :D
10. 08. 2022 v 19:36Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Primosigh: Opravdu jsi v reakci na mě, anarcho-kapitalisty napsal že tu podle nás tu je svoboda? Jako vážně?
A že současná z mého pohledu banda socialistů u moci jsou spasitelé? Jako, vážně? Mozek jsi zapomněl kde? V hlavě ho totiž mít nebudeš.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
10. 08. 2022 v 19:39Off-line primosigh  (103/-/-)
A nenapadlo tě, ty analfabete, že mluvím všeobecně? Takže si ty vyndej svůj mozek z p***le a přečti si to znovu.
10. 08. 2022 v 19:45Off-line i8051  (53/184/97)
Jo pan skolnik mluvi vseobecne, takze vlastne o nicem ... :-)
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
10. 08. 2022 v 19:59Off-line Tommiq  (36/191/94)
,, ...podnájem, kde ještě majitel přemýšlí, jak by z nich vyždímal ještě víc peněz."
Jasně, co si to ty k***y nenažraný vůbec dovolují, chtít po někom nájem ve svým vlastním bytě... "

To ,,vyždímat ještě víc peněz" bylo myšleno kromě nájmu a poplatků, které mu samozřejmě po právu náleží.
Nájemní bydlení a s tím související nejistota - to by bylo zase na jinou debatu.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
10. 08. 2022 v 20:08Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Primosigh: Doslova reaguješ na mě. Takže já mám vytáhnout mozek z p***le aby bylo jasný že když reaguješ na mě, tak mě zcela vylučuješ ze skupiny na kterou se obracíš v 2. osobě čísla množného... Obávám se aby tohle dávala smysl, tak bych ten mozek do p***le musel strčit... což asi vysvětluje kde je tvůj mozek, když není v hlavě.
10. 08. 2022 v 20:09Off-line i8051  (53/184/97)
No ja ti nevim tommiqu, ale pokud si porizuju byt jako investici, urcite to nedelam jen proto, abych z najmu splatil sulnul pouze hypoteku, ale predpokladam samozrejme nejakej zisk, pro kterej tu investici delam. Pokud chce nekdo byt za najem bez zisku, muze si nahypcit vlastni byt a pak na me udelat dlouhej nos. On totiz najem neni to samy, co splatka hypoteky, ale taky se v nem musi promitnout udrzba bytu, sprava dluhu a zisk majitele. Neprijde mi to nelogicky, je to proste byznys, ne cha***a ... :-)
10. 08. 2022 v 20:12Off-line Fgjk  (21/195/90)
Jako stavař můžu říct, že pokud člověk nic o to investování di pozemků/bytů neví, tak je p***li...sice jedinej zákon, ve kterým jsem k***a zběhlej, je ten stavební...no a pokid o něm člověk nic neví, neví, koho uplatit nebo jak co obejít, tak je to k***a snadná obět;-)
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
10. 08. 2022 v 20:15Off-line i8051  (53/184/97)
To je sice necestne a nesportovni, zato ale opravdu ucinne ... :-)
10. 08. 2022 v 20:19Off-line Fgjk  (21/195/90)
No a co;-)
Jde to? Jde to...tak proč ne;-)
10. 08. 2022 v 20:35Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
"kromě nájmu a poplatků"
A on snad nájemník platí ještě něco jinýho, než nájem a energie? Mně teda z bytu nic jinýho neplatí.
10. 08. 2022 v 20:40Off-line shiroReloded  (30/178/85)
Základní problem s myšlenkou na pád kapitalismu je ten, že cokoliv, co ho nahradí, se časem ukáže být dlouhodobě neudržitelné.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
10. 08. 2022 v 20:44Off-line Tommiq  (36/191/94)
I8051 a Tommene: To by bylo právě už na jinou debatu. Takhle to málo informací, co jsem tady o tom napsal, vytváří jen zbytečné spekulace.
Samozřejmě výše nájmu by měla být stanovena, aby toto vše majiteli pokrylo. A také s přihlédnutím na výši nájmu bytů v okolí, aby mu tam do toho bytu vůbec někdo šel. Ze strany majitele toto chápu.
A teď ze strany nájemce: nájem a veškeré poplatky se dohodnou hned na začátku nájmu a napíší se do smlouvy, co všechno se bude každý měsíc platit, příp. nějaké pravidelné zvyšování o inflaci, apod. Takže to je věc, kterou nájemce ví hned od začátku, a tak s tím může počítat a buď do toho jít nebo hledat něco jiného.
Ale já jsem měl na mysli, že třeba majitelka v ročním vyúčtování, které mi ještě dala pozdě, nadělala tolik kopanců, nebudu spekulovat jestli schválně nebo to fakt neumí, že bych jí tam vlastně za stejnou věc musel platit dvakrát. Rozepsané tak složitě, aby to na první pohled nebylo vidět, ale když jsem se do toho zahleděl, našel jsem to hned. Originál faktury od dodavatele mi neukázala ani jednou, takže do toho vyúčtování pro ten jeden byt si klidně může napsat co chce.
Při skončení nájmu a předávání bytu se chovala tak trapně, protože chtěla, abych jí ještě zaplatil úklid bytu profesionální firmou, snažila se prostě za každou cenu dokázat, že byt uklizený není, a protože neměla co normálního by si tam našla, sahala i prstem na vypínače, jestli na nich není prach.
Dle zákona jsem vrátil byt v pořádku. Dokonce ještě v lepším stavu, než byl na začátku.
Vratnou kauci mi nevrátila doteď, přesto, že mi ji měla vrátit ke dni skončení nájmu.

To je jenom málo a dost stručně napsáno to, čemu já říkám, že:
,,majitel se snaží z nájemníka vyždímat ještě víc peněz", ...než co bylo ujednáno, na co má nárok. Takže i taková je dnešní doba. Pochopitelně kdybych to sem měl pro úplnost kontextu vypisovat všechno, zabralo by to asi tři stránky.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
10. 08. 2022 v 20:56Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
Díky za rady, ale já vím, co má obsahovat nájemní smlouva.

Faktury od dodavatele... Dodavatele na co přesně?
10. 08. 2022 v 21:00Off-line Tommiq  (36/191/94)
Tommene, pochopil jsem, že ty byt pronajímáš, já zase jsem rád, že jsem před časem z jednoho pochybného podnájmu, kde roky bylo nejdříve všechno v pořádku, nakonec utekl. Nevím, o kolik bych tam ještě přišel neoprávněně peněz.
Asi by to mohlo být na zajímavou debatu.
10. 08. 2022 v 21:03Off-line Tommiq  (36/191/94)
To jsem nejdříve reagoval na I8051, pak i na tebe.
Dodavatelů energií. El, voda, plyn. společný - pro celý dům, pak to musela rozpočítat na jednotlivé byty.
10. 08. 2022 v 21:37Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
Počkej počkej. Teď tomu nějak nerozumím. Co ona má co rozpočítávat? Tohle snad dělá SVJ, ne majitel konkrétního bytu.
10. 08. 2022 v 21:38Off-line i8051  (53/184/97)
Mila pani bytna ti nemuze prodavat draz elektriku, nez ji nakupuje, to muze pouze obchodnik s licenci. Takze elektriku ti musela preprodat bez zisku a pokud ne, posli na ni bernak :-) Jak to je u treba vody nebo tepla, to nevim, znam to akorat u elektriky. Navic najemnici si vetsinou berou elektriku na sebe, coz je dobre i pro pronajimatele. Zajedno si najemce muze vybrat dodavatele (coz treba u vody nebo tepla nemuze, protoze nema alternativy) a za druhy ma pronajimatel jistotu, ze na nej nesedne exekuce.

Pokud preprodavala se ziskem plyn, to nevim, jestli dle zakona muze. Nicmene pokud ma byt odpoctovy meridla, udelas si v excelu tabulku a za 2 ms to je spocteny :-)
10. 08. 2022 v 21:40Off-line i8051  (53/184/97)
No leda by Tommene pani vydriduchova vlastnila celou bytovku a mela v ni najemni byty ... :-)
10. 08. 2022 v 21:45Off-line sta  (38/-/-)
Já spíš očekávám, že selže komunismus. Ekonomický růst v Číně nebude trvat nekonečně.
10. 08. 2022 v 21:51Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
To je úplně to samý, ani vodu a teplo si nemůže účtovat jak chce.
10. 08. 2022 v 21:55Off-line tatrman  (27/-/-)
Zajímavé, že se můj přípěvek2 nezobrazuje. Asi opět zasáhla cenzura.
10. 08. 2022 v 21:56Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
A i kdyby bába vlastnila celej panelák, tak pořád to ten dodavatel rozpočítává na jednotlivý bytový jednotky. Bába už nerozpočítává nic.
10. 08. 2022 v 22:14Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Sta: Jenže v číně není ten komunismus. Mají tam mix kapitalismu a socialismu, jen v jiných poměrech než máme tady a více specializované. Reálně v některých ohledech tam mají trh volnější než tady. Právě tomu kapitalismu vděčí čína za úspěch.

tatrman: tady nefunguje cenzura. 1. nedělá to stát, 2. Tady se blokují specifická slova. Nejspíš aby se tu odfiltrovaly výhružky a spol.
10. 08. 2022 v 22:16Off-line Tommiq  (36/191/94)
Je to starší dům s šesti byty v té klasické starší zástavbě poblíž centra města. Ona vlastní celý dům. Žádné SVJ tam není. Je tam jeden oficiální elektroměr, vodoměr a plynoměr, společné pro celý dům. Dále každý byt má podružné neoficiální měřáky, aby bylo možné energie rozpočítat pro každý byt zvlášť. Psal jsem si vždycky svoji spotřebu každý měsíc. Ale nebylo tudíž možné si nechat přepsat energie na sebe, protože např. podružný měřák není oficiální elektroměr od dodavatele elektřiny, atd. A ona to stejně nechtěla, aby to bylo psané na mě.
Jednou za rok si oficiálně opsala tyto měřáky z bytů, kvůli tomu vyúčtování.
Od dodavatelů energií jí chodí oficiální vyúčtování pro celý dům, ale pro jednotlivé byty to musela vždycky rozpočítat ona.
A do toho papíru s vyúčtováním pro můj byt, co mi vždycky vytiskla, si teoreticky mohla napsat, co chtěla. Já jsem nikdy nevěděl, kolik platí kč za m3, jakou má sazbu, a taky jsou nějaké stálé měsíční poplatky těm dodavatelům, to i kdyby za celý měsíc nebylo projeto vůbec nic. Bez těchto údajů, které ona má na té oficiální faktuře od dodavatelů energií si sám toto vypočítat nemůžu.
Tedy chci říct, že tyto údaje jsem nikdy neviděl na oficiální faktuře. Do toho vyúčtování pro mě něco takového napsala, ale teoreticky tomu nemusím věřit, když mi oficiální fakturu nikdy neukázala.
10. 08. 2022 v 22:24Off-line Tommiq  (36/191/94)
Vždycky, když jsem chtěl po ní, aby mi ukázala oficiální faktury od dodavatelů, tak to nějak zamluvila, vždycky se z toho nějak vyvlíkla. A předtím ještě jsme spolu vycházeli docela dobře, tak jsem nechtěl dělat zbytečné ,,problémy". Tak jsem na tom dál netrval.
10. 08. 2022 v 22:29Off-line i8051  (53/184/97)
Tak ji trosku vystras bernakem nebo cojkou a ono to pujde ... :-)
10. 08. 2022 v 22:33Off-line Tommiq  (36/191/94)
To už je teď jedno, já už tam nebydlím. Akorát z ní ještě potřebuju dostat tu vratnou kauci.
10. 08. 2022 v 22:34Off-line i8051  (53/184/97)
SocDem jsme tu uz meli a uz po ni nestekne ani pes ... takze zase jsi vymyslel nesmysl Jezino :-)

Btw sociální demokracie NENI kapitalismus v sociálním státě ... :-)
10. 08. 2022 v 22:37Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
Jo tak, už tomu začínám rozumět.
No, vodárně a dodavatelům plynu a elektřiny už je to u p***le, jak si to SVJ (nebo v tomhle případě jedinej vlastník) rozpočítá. Ale to jsi snad měl napsaný ve smlouvě, já nevím jak jsi měl sjednaný platby za energie...
10. 08. 2022 v 22:40Off-line i8051  (53/184/97)
Jez1920FC22 (58/196/-)
... roky na Cubě ( čti Kubě)
---------
Jo dik, zes to doplnil, ja totiz "Cubě" nikde nenasel ... :-)
10. 08. 2022 v 22:42Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
Platby za energie jsi měl sjednaný zálohově nebo paušálně? To je totiž docela rozdíl...
10. 08. 2022 v 22:42Off-line i8051  (53/184/97)
Jez1920FC22 (58/196/-)
Ani na mapách v angličtině?
----------
Ne, anglictina totiz nema "ě", který jsi v tom anglickym slove napsal ... :-)
10. 08. 2022 v 22:48Off-line i8051  (53/184/97)
No po tom, cos nam to vysvetlil, to konecne vime vsichni ... :-)
"probíhá roky na Cubě ( čti Kubě)"
10. 08. 2022 v 22:50Off-line Tommiq  (36/191/94)
Zálohově. To se pak každý rok vyúčtovalo.
10. 08. 2022 v 22:50Off-line i8051  (53/184/97)
Tak v tom pripade ti to musi vyuctovat do halire :-)
10. 08. 2022 v 22:51Off-line BussterX  (103/130/150)
Na kubě (čti cubě) totiž hlavně ani nemusel žádnej socialistickej experiment nikdy bejt, kdyby kdysi nebyli američani nenažraný prasce :D fidel castro (čti kastro) nebyl původně levičák, akorát chtěl svrhnout kubánskýho diktátora batistu... jenže americký korporace na kubě podporovaly batistu u moci pročež je pak fideloid vyhnal z kuby a amerika se nasrala a fidelio se obrátil na sovětský svaz a ten ochotně přijal tuto nepotopitelnou letadlovou loď cubu zaparkovanou u pobřeží usa do socialistického tábora míru :D tak nějak to bylo, popsal to v knížce ota holub (čti holub) ovšem je to 30 let co sem to čet :D
10. 08. 2022 v 23:08Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
No, faktury od dodavatelů automaticky k vyúčtování dávat nemusí (vyúčtování jako takový jo), ale na vyžádání by ukázat měla. Nicméně jestli sis o to neřekl, tvoje smůla.
10. 08. 2022 v 23:33Off-line Tygr728  (30/190/90)
Jez1920FC22 (58/196/-)
Kapitalismus a selhat? Těžko. Demokracie, jakou známe dnes - ano, ta by mohla selhat. Mohla by ji nahradit sociální demokracie. Jak může něco takového vzniknout? Socialismus jsme tu už měli. Demokracii teď máme. Takže chybí z těchto dvou vytvořit sociální demokracii - kapitalismus v sociálním státě, či socialismus v demokracii.

...,,Tak tohle je hodně jiná liga"... :-D :-D :-D
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
10. 08. 2022 v 23:36Off-line Tygr728  (30/190/90)
Já jsem nikdy žádný faktury ani vyúčtování neviděl, já jen platím :-) takže jsem vlastně jako v manželství...
10. 08. 2022 v 23:56Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
To bys ale měl vidět.
11. 08. 2022 v 00:01Off-line hkboy001  (103/-/-)
@cista_direcko nebylo by od veci, abys mel taky cistou kouli, jinak netusim, z ceho jsi vyvodil, ze nechodim k volbam. Ale jestli pro tebe jit volit, znamena volit jen tu jednu-tvoji stranu, tak pak ano, socany uz nevolim….

@Fgjk na 19 jsi nejakej ostrilenej stavar:-). Kazdopadne souvislost mezi kapitalismem a svobodou evidentne nejaka je. Historie mluvi sama za sebe. Asi predevsim v tom, ze svoboda neni predmetem zajmu kapitalismu, narozdil od vselijakych ideologii, kde je jakakoliv svoboda vyslovene skodnou. Takze jak kapitalismu vsude mozne ubyva, ubyva i svobody, ta paralela tam je.

Co bych tady nekterym prorezimnim zapalencum doporucil, je, sbalit kameramana, zvukare, strihace atd. z Ceskej Tele_vize a pobavit se s nim po cisle treba o cenzůře a tak. Mozna by preci jen malinko zapochyboval, kdyz alternativni (neschvalene v zahradkarske kolonii) proudy jsou fujky…
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
11. 08. 2022 v 00:18Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
Dírečku neber vážně, to je místní troll.
11. 08. 2022 v 00:48Off-line Riku  (63/176/110)
No,jsem rád že jsem konečně toho káápitalismu dočkal. Fakt jsem byl ze začátku vyděšen když skoro celí život mě tím komouši strašili. Teď jsem se konečně toho blaha dočkal. Ta neviditelná ruka trhu mě přivádí do extáze a bude mě zahřívat v zimě. Jsem se smál (moula) když jsem viděl ve vyspělích komunistických zemích ty čmoudící roury v panelácích. Kamna mám a sekáček také. Ps;nejsem komouš,ale nasranej důchodce. Čau.
11. 08. 2022 v 06:50Off-line Tommiq  (36/191/94)
TommenBaratheon: Já vím, to už je teď pasé.
Teď z ní jen potřebuju nějak dostat tu vratnou kauci.

A ještě podotýkám, že jsem vůči ní nikdy žádné dluhy neměl a nemám. Takové věci jsem měl vždycky v pořádku.
Naopak ona vymýšlela různé zvláštní machinace, jako že třeba když se rozhodla zvýšit nájem, oznámila mi to ústně s tím, že to chce zpětně doplatit ještě i za minulý měsíc, ale když mi to pak po dlouhé době dala i písemně, tak tam už bylo napsané, že to chce doplatit ne ten měsíc zpětně, ale už 2 měsíce zpětně. Tzn. ještě o jeden měsíc zpátky navíc, než původně říkala ústně.
11. 08. 2022 v 08:10Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
Kauci + úroky z kauce, aby to bylo komplet (jo, z kauce ti jdou úroky).

V první řadě - poslat babě předžalobní výzvu a dát jí lhůtu k zaplacení (kvůli připadnýmu přiznání nákladů řízení). Není potřeba se předtím obtěžovat s nějakou neformální výzvou, to už je na tobě. A pokud baba ani potom nezaplatí, podat návrh na vydání platebního rozkazu. Pak by záleželo - buď se baba definitivně lekne a vysolí prachy anebo bude kopat dál, dá si odpor proti plaťáku a následovalo by klasický soudní řízení.
Každopádně, bylo by potřeba doložit listiny, tzn. nájemní smlouvu, pokud skončil nájem jinak než uplynutím doby určité tak výpověď/dohodu o ukončení, předávací protokoly a hlavně nějakej listinnej důkaz o složení té kauce - většinou je to součástí samotný nájemní smlouvy (věta ve smyslu, že pronajímatel podpisem smlouvy potvrzuje, že kauci dostal), ale může to teoreticky být i na extra papíru. Pokud to bylo bezhotovostně, tak ideálně přihodit i výpis z účtu. Zkrátka aby bylo z něčeho patrný, že ta kauce byla zaplacená. Důkazní břemeno o zaplacení kauce je na tvojí straně.

Jen technická - kdy to bylo? (den, kdy měla být vrácená kauce, kvůli promlčení)
11. 08. 2022 v 08:16Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
Tatrman: a za to ti mockrát děkujeme. Ještě kdybys nějak zařídil, aby se tu na to vysrali i Adko a spol., tak by to bylo super.
11. 08. 2022 v 09:19Off-line Tommiq  (36/191/94)
Díky za informace Tomme. Vím, že bych měl mít nárok i na úroky z kauce, i když to ve smlouvě ujednané není. Původně jsem si myslel, že bych tím na ní zatlačil. Ale když jsem si spočítal, kolik by ty úroky měly být, tak by se mi možná tak vysmála. Jinak tamty všechny doklady, jak píšeš, mám. Nájem skončil teprve před pár měsíci. Promlčecí doba, jak jsem se dočetl, by měla být 3 roky. Takže to je ještě čas.
11. 08. 2022 v 10:27Off-line i8051  (53/184/97)
Tatrmane, konecne slovo chlapa ... :-)
11. 08. 2022 v 10:34Off-line i8051  (53/184/97)
Hele Tommene, ty jsi vazne hlava, necham si od tebe pripravit najemni smlouvu, az mi za rok dostavej investicni byt. Samozrejme to nechci zadarmo :-)
11. 08. 2022 v 10:50Off-line Tygr728  (30/190/90)
... jako že třeba když se rozhodla zvýšit nájem, oznámila mi to ústně s tím, že to chce zpětně doplatit ještě i za minulý měsíc...

To mě nepřekvapuje ani, to je lepší se na to hned vysrat a jít jinam.
Ty pronájmy to je dobrý tak pro mladý, pak už je to většinou na hovno.
11. 08. 2022 v 10:53Off-line Tygr728  (30/190/90)
My jsme kdysi pronajímali byt, byla k tomu zahrada. Borec neplatil, tak jsem mu řekli že když poseká zahradu tak mu odpustíme nájem. Neměl sekačku, tak jsme mu přivezli naší. Samozřejmě se na to vysral a neposekal ani hovno...
11. 08. 2022 v 12:19Off-line i8051  (53/184/97)
.. a sekacku ukrad :-)
11. 08. 2022 v 12:54Off-line Tommiq  (36/191/94)
,,To mě nepřekvapuje ani, to je lepší se na to hned vysrat a jít jinam."
Jo, tohle byl jeden z impulzů, kdy už jsem začal hledat jiné bydlení.

,,Ty pronájmy to je dobrý tak pro mladý, pak už je to většinou na hovno."
Přesně tak. To je dobré jen krátkodobě, dočasně, než se trvale usadí.

,,Samozřejmě se na to vysral a neposekal ani hovno..."
Ono když se takhle moc vychází vstříc, tak toho dotyčný spíš zneužije, nebo si z toho nic nedělá.
Ono holt je dneska lepší striktně trvat na tom, jak to má oficiálně být. Příp. na začátku sjednat nějaké pokuty z prodlení, apod. S někým to prostě po dobrém nejde.
11. 08. 2022 v 13:10Off-line i8051  (53/184/97)
Kdyz to ctu, tak si prijdu si jako desne ferovej pronajimatel a to je bytecek vymazlenej ... internet 1/1G, tepelny cerpadlo, klimatizace, zaluzie, Loxone ... :-)
11. 08. 2022 v 13:36Off-line Tommiq  (36/191/94)
Haha, tak to je dobré. To u mě tam na tom bytě bylo zase všechno jak šité horkou jehlou. Hned na začátku jsem spravoval kohoutek v koupelně, odpad v kuchyni, práh u hlavních dveří...
Zdi mezi byty byly jenom ze sádroše, nijak neodhlučněný, všechno bylo slyšet. Podlaha houpací, každý krok byl poznat, a když někomu ždímala pračka, to bylo v celém podkroví zemětřesení.
Na střešní okno jsem si musel vymyslet aspoň provizorní závěs, jinak hned ráno mi to svítilo do xichtu.
Tuhle zimu, když majitelka sundala střechu, tak ještě vodotrysk ze stropu...
11. 08. 2022 v 16:17Off-line Tygr728  (30/190/90)
Tak neukrad ale kdyby jo tak by to bylo pěkný zakončení :-)

....No když si viděl že ten byt je na p**u tak by bylo lepší to hned odmítnout, najít něco po rekonstrukci a vybavenýho.

No než to panu Íčkovi postaví, do tý doby si někoho najdu tak si to od tebe pronajmeme :-) Tak na rok, dva a když se nerozejdeme tak si pak koupíme svoje :D
11. 08. 2022 v 16:19Off-line Tygr728  (30/190/90)
Tomik, to bylo v nějakým starým baráku bytovým? V jakým městě?
Tvl fakt nechodit do těhle rozpadlin... Já chápu že v bytě po rekonstrukci taky nebude vše ok, protože to dělali nějaký amatéři a půlku věci nak***ili...ale i tak...
11. 08. 2022 v 16:20Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
Jako jo, úroky z kauce na nájem, to je dohromady nula nula hovno a většina lidí by to nejspíš ani neřešila. Ale jde o to, že úroků se vzdát nejde (ve smyslu zákona, neoficiálně se to řeší tak, že se na to prostě vysereš a necháš to vyhnít promlčením) a kdyby byl někdo k***a, mohl by se pokusit je vymáhat a vysírat dodatečně.
Vysmála, nevysmála - nejde o těch pár korun na úrocích, ale o tu kauci jako takovou a to už asi úplně pár korun nebude. A taky o princip, baba si nesmí myslet že si může dělat co chce. Jednou to má vrátit, tak ať to vrátí.
Každopádně, předž. výzvu ti klidně ve volnější chvíli napíšu, návrh na plaťák taky (pokud budu mít aspoň základní data) - to jsou věci, co se dají pořešit od stolu a vcelku nic na tom není. Kdyby to nestačilo a muselo dojít až k soudnímu jednání, tam už by se fyzický zastoupení hodilo, byť být nemusí vůbec nebo to nemusí být zastoupení advokátem (zplnomocnit se dá i dodatečně). V každým případě, formální předžalobní výzva nebo platební rozkaz od soudu už bude mít trochu jinou váhu, než neformální žádosti po telefonu nebo mailu, na to už by baba slyšet mohla a k soudnímu jednání by ani nemuselo dojít.
11. 08. 2022 v 16:46Off-line i8051  (53/184/97)
Ok Tygriku, dostanes komunitni 4% slevu ... :-)
11. 08. 2022 v 16:51Off-line vasek698  (25/-/-)
Bořit umí každej p**us, opravit stávající už chce fištrona. Zatím lepší systém nemáme a nejčastěji na jeho nefunkčnost nadávají na něm naprosto závislý zlenivělý nemakačenka.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
11. 08. 2022 v 18:05Off-line Tommiq  (36/191/94)
Jj, díky moc Tomme. Já si to rozmyslím, co dál.
Tygře: Je to starší patrový barák s velkou půdou. A z té půdy tam udělali podkrovní byty. Když jsem tam přišel, tak to podkroví bylo tak 3 roky staré, tedy relativně nové. Na první pohled byt vypadal dobře. A nějaký sifon si přece opravím. Ale plno těch věcí začalo vycházet na povrch, když už jsem tam bydlel. Prostě je to tam zfušované, jen aby to nějak bylo, aby to nějak vypadalo,... a aby majitelka mohla rejžovat. To je celé.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
11. 08. 2022 v 18:38Off-line Lukrecius.01  (52/172/78)
Má někdo alternativní verzi průběhu pádu kapitalismu?
- jeho pokračující vzestup
11. 08. 2022 v 18:39Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
Ok. Kdyby něco, tak radši SZ, detaily asi veřejně řešit nebudeme. Každopádně, výzvu bych poslal tak jako tak. V zásadě jedinej opruz by byl stanovení výše těch úroků, tam ten výklad o jejich výši v případě, že nejsou sjednaný smluvně, není úplně jednotnej. Ale s tím bych se nějak popasoval, kdyby na to přišlo.
11. 08. 2022 v 20:38Off-line ferro84  (49/-/-)
Nijak neselže. Komunismus nikdy nefungoval a fungovat nebude.
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
11. 08. 2022 v 20:49Off-line Monogatari  (44/195/80)
Kapitalismsus je stejná utopie jako anarchismus nebo komunismus, když se to vezme z dlouhodobýho hlediska. Celou dobu beží na ekologickej dluh a to nejde dělat do nekonečna.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
11. 08. 2022 v 20:53Off-line BussterX  (103/130/150)
Komunismus si vymysleli synci bohatých rodičů ze střední vrstvy - engels, marx a ten třetí, kteří nikdy nemuseli makat ve fabrice a měli čas a prachy flákat se po kavárnách a vymejšlet p**oviny jako např dialektický materializmus... :D jako filozofický směr ale dobrý, ale mělo by to zůstat rači akorát na papíře :D
11. 08. 2022 v 20:55Off-line klucinek  (33/176/75)
Všichni se zarputile dohadujou jestli kapitalismus nebo socialismus, ale prapůvodní myšlenka obou režimů pochází od jednoho člověka....
11. 08. 2022 v 20:58Off-line BussterX  (103/130/150)
Klučinek a ty se určitě třepeš na to až se tě zeptáme: ", jé, a od jakýho člověka?" abys nám to mohl prozradit, že? tak to vyval :D
11. 08. 2022 v 21:36Off-line i8051  (53/184/97)
Busi, ten treti byl Beatles ... :-)

https://www.youtube.com/watch?…
11. 08. 2022 v 21:53Off-line Trinitron  (22/-/-)
V první řadě bych chtěl říci že vždy se najdou nespokojení jedinci, ať je režim jakejkoliv. V tom co je tu teď žiju celej svůj život, nic jinýho reálně neznám (pochopitelně) a popravdě ani stěžovat bych si moc nemusel. Ale přece, co stačí lidstvu ke spokojenému žití? Základní jistoty, aspoň já to tak jednoznačně mám a dnes není jistota snad v ničem.
Takže za mě, vlastně bych i rád pracoval například v JZD, dal bych si pívo v práci, k tomu St**tky za 4 korunky a pak šel domů, s čistou hlavou. To že bych nemoh do nějaký p***le na dovolenou mi je ukradený, stejně tam akorát chytim nějakej sajrajt... nebo mě přepadnou a okradou místní domorodci, viz Mexiko, stát plnej k****nů. Místo toho dnes lidi neustále někam spěchaj (přitom jsou schopni stát hodinu v koloně), jsou zadlužení (protože chtěj ukázat že na to maj taky, srovnávaj se s jinými - maloměšťáctví, v horšim se prostě zadlužit musej) a své vydělané peníze cpou někomu, například za nájem, co se nudou šťourá v zadku a s penězi neví coby (čest vyjímkám).
----------------------------------------------------------------------------------------
A jen tak mimochodem, bezúroková půjčka, letní podnikové tábory pro děti za pár šupů, nějakej párek v konzervě nebo co to bylo stál celejch 40 let stejně a pozemek o výměře cca 400m2 pro stavbu rekreačního objektu zakoupen za 2000,- (trochu více než jedna výplata... /rok 1968/), je to dnes běžná praxe?
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
11. 08. 2022 v 21:56Off-line i8051  (53/184/97)
Tvl takhle bejt rezignovanej ve 20 letech, to nedobre zacinas hochu ... :-)

Btw s tvym nickem jsem si vzpomnel na tu uzasnou Sony technologii s RGB v lajne, co snad nikdo jinej tehdy nepouzival a vsichni jeli v delte, ale donastavit konvergenci diky tomu, ze to bylo fakt placaty, byl nekdy voser. A ta silena hmotnost ... :-)
11. 08. 2022 v 21:57Off-line Tommiq  (36/191/94)
Trinitron: Přesně tak. Souhlas.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
11. 08. 2022 v 22:49Off-line Trinitron  (22/-/-)
I8051: Nejsem rezignovanej, naopak. A díky tomu vidim že to vážně neni tak jednoduchý. Jinak Sony Trinitron z roku 85 mám v provozu, za ty leta bez oprav... Prostě made in JAPAN :)
11. 08. 2022 v 22:58Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
Dvacetiletej komunista. Já se poseru. Mladej kluk, kterej by radši vyměnil svoji (relativní) svobodu za možnost nachlastat se pár lahváčů při kydání hnoje, St**tky a párky v konzervě. Sancta simplicitas.

Z věty "své vydělané peníze cpou někomu, například za nájem, co se nudou šťourá v zadku a s penězi neví coby" pak vysloveně čpí ta frustrace nad tím, že někdo jinej má prachy a ty ne a nejšťastnější bys asi byl, kdyby všichni měli stejně holou p***l a taky se spokojili jen s levným pivem a St**tkama. Však co víc člověk potřebuje k životu, že...

"vlastně bych i rád pracoval například v JZD"
To klidně můžeš, nikdo ti nebrání. Na tuhle práci se fakt nestojí fronty a o kydání hnoje, přebírání vyoraných brambor, krmení prasat a mytí kravských vemen se s tebou fakt nikdy nikdo přetahovat nebude. Rozdíl je jen v tom, že dneska máš možnost na sobě máknout, vystudovat a dostat se dál, než ke krmení prasat, zatímco dřív by ty prasata mohly být tvůj kariérní vrchol, pokud by ses soudruhům nějak znelíbil nebo bys měl jen blbej "třídní původ".

"To že bych nemoh do nějaký p***le na dovolenou mi je ukradený..."
Však nikam jezdit nemusíš, to není povinnost. Ale že je to ukradený tobě, ještě neznamená, že nechce jezdit za hranice někdo jinej. Myšlení ve stylu "když to nechybí mě, tak ať to klidně zakážou" je fakt hodně omezený. Protože stejně tak, jak zakážou něco, co k životu nepotřebuješ, by ze stejnýho titulu mohli zakázat i to, co využívat nebo dělat chceš. A to už ti pak jedno nebude. Sorry, ale přijde mi to jako to pověstný "když mě chcípla koza, tak ať sousedovi chcípne taky."
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
11. 08. 2022 v 23:00Off-line i8051  (53/184/97)
Jo Trinitrone, ja nedavno strelil starou hezkou Trinitron Sonku ze sklepa a pan sberatel za ni nabid uplnej nesmysl, bylo ji asi 25 let ... jen DVBT neumela a HDMI taky asi zapomneli dodelat ... :-)
11. 08. 2022 v 23:31Off-line Trinitron  (22/-/-)
Tommen: Každej máme ke všemu nějaký důvody, musíš ale mít trochu nadhled, ne brát párek v konzervě tak vážně. Každopádně k tomuto "pokud by ses soudruhům nějak znelíbil nebo bys měl jen blbej "třídní původ"." - na to nemám co říct, bohužel jedna z absurdit tehdejší doby...
i8051: Ani Scart nebejval standard, ovšem i přes koax se to dá celkem snadno rozhejbat, naštěstí :)
11. 08. 2022 v 23:35Off-line i8051  (53/184/97)
Je fakt, ze Sony melo vzdy dobry tunery, jen trosku ostry prechody mezi barvama, coz vyhnali nejakym lepsim hrebenovym filtrem. Noojo, nostalgie :-)
11. 08. 2022 v 23:48Off-line Trinitron  (22/-/-)
Tak Japonci byli ve svý době co se elektroniky týče na dost vysoký úrovni. A kam to dopracovali, prodávaj tam nějaký použitý spoďáry v automatech a přitom se nejsou schopni ani normálně seznámit, populace stárne...
Začíná mi to připadat podobný i u nás, technika je zrádná, všeho s mírou.
12. 08. 2022 v 00:31Off-line Tygr728  (30/190/90)
No Trinitron byl vyhejtovanej že závidí majetek kvůli úvaze jestli by dřív nebylo líp... no že tommen vyhejtuje každýho kdo není boháč to tak tady prostě je, možná má v tomhle případě i pravdu.
Ale ze sociologickýho pohledu vyvstává otázka proč někdo přijde s takovouhle úvahou? Pokud je člověk zaměstanej na nějaké d***lní pozici v korporátu nebo dělník v korporátní sériovce, tak pak úvaha jestli dřív nebylo líp je na místě. Jasně může odejít apod. ale čistě z nadhledu se není čemu divit, závist nebo nezávist s tím nemá co dělat.

Může nám to být jedno a taky většinou je, ale mě občas zajímá proč někdo zaujímá určité postoje, a v takovým případě je potřeba se na to dívat z nadhledu a s trochou empatie.

Ekvivalentem může být proč někteří milionáři nadávají na dnešní dobu že končí svoboda, vrací se totalita horší než dříve, na více a více místech se vyžadují správné názory... Je snad frustrovanej? těžko, má tolik mega že může dožít kdekoliv na světě, ale přesto má tento názor...proč?
12. 08. 2022 v 00:39Off-line Tygr728  (30/190/90)
Btw Tommiq .... No tak v tom případě máš prostě blbou zkušenost, prostě se občas něco posere... máš co vyprávět, a hlavně si najdi něco seriozního teď už.
12. 08. 2022 v 02:00Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
Já nehejtuju nikoho za to, že není bohatej. Já nadávám maximálně na zoufalce, kteří jsou přesvědčení, že za jejich holý zadky může někdo jinej a nejsou s to pochopit, že ne všichni si ten majetek nakradli. To je dost podstatnej rozdíl. Chudoba cti netratí - mně nevadí, že je někdo chudej, mně vadí, když je někdo blbej.
12. 08. 2022 v 08:58Off-line Tygr728  (30/190/90)
Třeba to s tím cestováním je sračka, že tam chytíš akorát sajrajt nebo tě oddělaj, tohle tvrdit je fakt blbý a přehnaný.
Já jsem sice takhle nikde taky nebyl, nebylo s kým :-D takže taky moje neschopnost, ale je správně že můžeš defakto všude.

Já bych tohle ve 20 ale moc neřešil, něco bych si užil a s p**ováním bych ještě počkal... :-D
12. 08. 2022 v 09:21Off-line Tommiq  (36/191/94)
To Tygr: Díky. S bydlením už teď spokojený jsem. Už nebydlím v podnájmu. Nikdy předtím bych nevěřil, že to takhle půjde udělat, ale nakonec to fakt šlo a jsem za to rád.

Leckdy prostě nevíš, když někam vlezeš, jaké to tam bude. Na první pohled se to může zdát dobré. Ale jaké to tam doopravdy je, poznáš až když tam už nějakou dobu jseš.

Já jsem se prostě s tou zkušeností chtěl podělit, aby víc lidí vědělo, co se dneska běžně může stát, příp. aby si dali pozor. Aby kdyžtak byli lépe připravení na takové vydřiduchy, než jsem byl já.
Takže když jsem ještě tady zrovna četl, jak někteří tak opěvují tu dnešní dobu, apod., tak pochopitelně že se mě při tom otevírala kudla v kapse.
Je jasné, že každý má jiné zkušenosti, každý zažil něco jiného. Ať už dneska nebo i někdy dřív. Vždycky je chleba o dvou kůrkách. Takhle to prostě je.
12. 08. 2022 v 10:10Off-line Tommiq  (36/191/94)
Kdo dneska nemůže každé léto jezdit na dovolenou někam k moři, chápu, že tomu je stejně dneska taková možnost úplně zbytečná.
Takže co si tedy potom má myslet, když dneska pořád jenom slyší: ,,Ono se dneska může jezdit do zahraničí, to se dřív nemohlo." ?
Ano, ta možnost tady opravdu je. Ale zdaleka ne každý si to může dovolit. Takže co je to platné.
Stejně si myslím, že dneska je tak nějak větší rozdíl mezi lidmi. Mezi bohatými a chudými. Ty pomyslné nůžky jsou více rozevřené.
Je to i o tom, jak kdo je náročný. Někdo se za každou cenu potřebuje chlubit, že byl na dovolené někde u moře a někomu stačí jezdit po republice, kde je taky plno krásných míst.
A jinak, dříve se taky mohlo cestovat. Jasně že ne na západ, ale k moři se jezdilo třeba do Bulharska. Moře jako moře ne?
12. 08. 2022 v 10:33Off-line Tygr728  (30/190/90)
No co se týče cestování, tak chápu že koho to nezajímá tak proč by ho měli zajímat možnosti ostatních - to tak u plno lidí je.
Chápu že teď ta doba jde do p***le, ale tak nějak za poslední dlouhá leta si nemůžu vzpomenout kdo by neměl na to jet na pěknou dovolenou. A to jsem vyrůstal na vesnici kde plno lidí dělalo za peníze kterejm by se většina osazenstva tady vysmála že by ani nevstávali. A jezdili na pěkný dovolený, měli menší náklady na ostatní věci.

Po čechách je plno krásnej míst které stojí za to navštívit, ale když má rád někdo třeba moře - koupání, lodě apod. tak jezdí i do zahraničí, to není o chlubení. Lze to přeci kombinovat.

Takže bych to zase tak černě neviděl. Příští léto věta že ne každý si to může dovolit nejspíš bude platit, ale do dneška si nemyslím že by platila.
12. 08. 2022 v 11:11Off-line i8051  (53/184/97)
Ja bych taky v lete na dovolenou nikam nejel. Proto jsem na ni jen na jare a na podzim, kdyz tam zadni luftaci nejsou a je tam klid a vse za pulku :-)

Btw v Mexiku te nikdo neobere, jsou tam fajn lidi. Ale treba na Lucii v Rodney Bay te jen pozadaj o nejakej ten dolar, to ale k tomu mistu patri a znaly turisa ma tuto castku asi usd 5 pripravenou v kapse. Cernousek podekuje a je klid. A tak to ma byt :-)

Prijde mi ale Tomiqu, ze si ty prusery do svyho vesmiru tahas svym vlastnim nastavenim, ale to je fuk ... :-)
12. 08. 2022 v 11:25Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Trinitron: Jenže konec komunismu nebyl jen tak že si lidi řekli že už je to nebaví. Konec komunismu byl, protože byl neudržitelný do takový úrovně že by za chvíli nedokázál plnit ani ty základní potřeby. Tedy, pokud by to komunismus byl do teď, neměl bys pivo, neměl bys ani jídlo.

btw, situace v japonsku je zajímavá i v příčinách proč tam je právě teď takováhle. reálně příčiny můžeme vysledovat k ekonomické bublině 1986 (kterou rozjelo to co bych nazval monetárním socialismusmem), následované stagnací ekonomiky, doprovázení jistou formou znárodňování ekonomiky centrální bankou, která skoupila za nově natištěné peníze kde co a už v roce 2018 byla významným až většinovým vlastníkem v 40% japonských veřejně obchodovatelných společností, což se projevuje úpadkem, ztrátou inovativnosti,...
To se projevuje dopadem na psychyku lidí. Lidi vidí budoucnost černě, nemají zájem mít děti,...
12. 08. 2022 v 12:14Off-line Frankie11  (19/174/51)
Někdo děti nechce, ani když se má dobře...a naopak.../nechápu ty lidi, co mají třeba 2 a sotva vyjdou, a někdo jim nakuká, že mít třetí je řešení....a pak "my chudinky, stát nás šidí.../....

Ta soc. dem jako strana mi nikdy sympa nepřišla- i když tam mohli být inteligentní lidi, ta strana celkově měla děsnou image...k těm výjimkám to bylo nefér, ale nedala se volit, i kdyby tam byl klon VH. :-))) prostě nope, sorry....
Beztak ta pravice/levice je už p***é, ted jsou všechny strany tak nějak spíš v catch all stylingu /viz Babišovci/....
Tak u moře většina lidí co znám byla /já v řecku/ ale ne luxus ala Seychely apod. Jenom tak třetina nejela nikam . A četl jsem, že škudlí leda důchodci, ačkoliv pořád se jim přidává...ale když mají na značkový žrádlo pro psy, tak prý kecaj.../myslím, že to byly parlamentni listy/...Mladí prý neškudlí...ale argumentoval tam tím, že se vyžírají masem a salámy /fuuuj, ne dík/....
12. 08. 2022 v 12:59Off-line i8051  (53/184/97)
Tak Frenkyyy, treba Recko je vetsi luxus nez Seychely. Seychely jsou spise exotika, nez luxus. Mahe nic moc ostrov, Praslin a La Dique jsou hezci. I po jachtarsky strance je Recko vetsi vyzva a asi 100x vetsi ... :-)
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
12. 08. 2022 v 14:49Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
Tommiq: měl jsem chvíli času, takže zatím tohle jako koncept (přáníčko pro paní bytnou). Dávám veřejně, kdyby se to náhodou ještě někomu hodilo:

https://posilej.cz/…lka/LB8TQjNH#link

Červeně jsou části pro editaci a doplnění údajů z nájemní smlouvy, částky apod. Částky by se musely dopočítat podle dob trvání.

Úroky z kauce – nevím kdy byla ta nájemní smlouva podepsaná, takže střílím od boku a jako modelovej vzor jsem vzal leden 2020. Pokud to bylo jindy, muselo by se to podle toho upravit, ale to už je maličkost.

Sazba úroku podle průměrný sazby bankovních úvěrů v místě a čase blabla – zákon sice říká „obvyklé úroky požadované za úvěry“. ale už nijak nespecifikuje, jak a z čeho přesně by se ta sazba měla určit nebo vypočítat. Judikatura na to dosud neexistuje a výklady právníků jsou nejednotný. Pokud se ale budu držet dikce zákona, kterej hovoří o obvyklých úrocích bank v době uzavření smlouvy a místě bydliště dlužníka, tak mi prostej průměr úrokových sazeb za bankovní úvěry v předmětný době z databáze ČNB přijde jako nejpřiléhavější a zároveň nejjistější. Při absenci judikatury mě nic lepšího nenapadá a vzhledem k tomu, že ať budu vymýšlet cokoliv, pořád to bude směšných pár korun, nepovažuju za účelný si krvepotně vymýšlet nějaký matematický kreace. S tím by se stejně musel popasovat až soud a pokud ten bude chtít to přepočítat jinak, nic mu v tom nebrání.

Úroky z prodlení – běží ode dne následujícího po dni, kdy měla být kauce vrácena. Tady už není co řešit, úrok z prodlení je narozdíl od úroku z kauce stanovenej. Říkal jsi že je to pár měsíců, takže nejspíš první pololetí 2022 a tomu odpovídá 11,75%.

Jinak úroků se nejde sice vzdát předem už ve smlouvě a napsat tam, že strany se dohodly na 0%, ale už vzniklej úrok je dluh a ten už prominout jde. Zmínka o tom, že pokud bude vrácena kauce, nebudeš chtít úroky – což by mohlo babu trošku motivovat, byť ty úroky nestojí ani za řeč. Spíš takovej psychologickej prvek. Ale pokud je chceš za každou cenu, není problém to v tomhle směru upravit.
12. 08. 2022 v 14:56Off-line Tygr728  (30/190/90)
Tak jestli to jde použít i na jiný dluh tak hodilo, někdo mi dluží 170k což by se přecejen hodilo mít. Ale vypadá to že je to nevymahatelný, nevím.
12. 08. 2022 v 15:11Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
No, tohle je víceméně na míru na tu kauci. Na půjčku nebo nezaplacenou fakturu by se to muselo formulovat jinak.
12. 08. 2022 v 15:18Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
Jo... Použil jsem model "nájem skončil uplynutím sjednané doby". Pokud to bylo předčasně výpovědí nebo dohodou o skončení, muselo by se to v tomhle smyslu upravit, ale to už je detail. Ber v potaz, že jsem to psal nablind.
12. 08. 2022 v 17:25Off-line Tommiq  (36/191/94)
TommenBaratheon: Fakt moc díky. Napíšu ti do PM.
12. 08. 2022 v 17:27Off-line i8051  (53/184/97)
Tvl tommene, to se ridi nejakym zakonem z roku 1963, jakoze 60 let starym? :-)
12. 08. 2022 v 17:42Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
Občanský soudní řád z roku 1963 furt platí. Po rozpadu Československa ho převzala ČR a od té doby je průběžně novelizovaný, nedošlo k jeho derogaci (zrušení jako celku, jako například u trestního nebo občanského zákoníku, kdy byly ty původně československý zrušeny úplně a nahrazeny fungl novými). Rozdělením ČSFR ostatně automaticky nezanikla ani ostatní československá legislativa.

Takže 60 let je starý původní znění zákona, pozdější novelizace nemají vliv na označení ve sbírce zákonů - proto se používá fráze "ve znění pozdějších předpisů".
12. 08. 2022 v 18:02Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
A zrovna institut předžalobní výzvy byl do OSŘ přidán až novelou (396/2012) z roku 2012, účinnou od 1.1.2013. Takže to není nic, co by bylo starý šedesát let. Prostě se jenom "upgradoval" pořád platnej zákon.
12. 08. 2022 v 19:07Off-line tatrman  (27/-/-)
Lidstvo nakonec dospěje k závěru, že nejlíp to dělaj ve Skandinávii, bohužel to bude ještě 200 let trvat, páč prachy...
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
12. 08. 2022 v 20:09Off-line i8051  (53/184/97)
A co tam tak skvele delaj tatrmane, ze to zbytek sveta nevi? :-)
12. 08. 2022 v 20:48Off-line tatrman  (27/-/-)
Si nastuduj ekonomiku Švédska, Norska a Dánska např. žádnej z vás to tady nezmínil, rači koukáte na vaši oblíbenou KLDR nebo Venezuelu, ale o úspěšných zemích s vysokýma daněma a přerozdělováním potřebným mlčíte jako hrob.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
12. 08. 2022 v 20:54Off-line Fgjk  (21/195/90)
Celkem p***l srovnávat bolševický p***le jako KLDR a Venezuela se státy s poměrně odlišnou politikou;-)
12. 08. 2022 v 21:21Off-line i8051  (53/184/97)
No jo tatrmane, ale tam nejsou lini a levi lide, jako ty, takze tebe by tam nepustili. Navic ty srovnas jablka s hruskama, hlavne ze vyjde nejaky vetsi cislo, vid?... :-)
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
12. 08. 2022 v 21:25Off-line Tygr728  (30/190/90)
Tatrman
Jen takovej dotaz, co by se ti líbilo víc, tobě osobně, neřeš teď ostatní. Z tvýho kompletního výdělku dát třeba 10% státu na jeho základní funkce a ze zbytkem si naložit podle sebe, nebo jako teď (za předpokladu že jsi zaměstnanec) ale nemuset se nějak extra starat o zdravotnictví, školný apod.

-jsou různý systémy, každej má svoje, já ty ekonomiky nestuduju tak je mi to celkem jedno.
12. 08. 2022 v 21:26Off-line tatrman  (27/-/-)
Tam nenechaj člověka padnout jako ve většině kapitalistickejch sraček východního typu...
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
12. 08. 2022 v 21:29Off-line Fgjk  (21/195/90)
A střílej lidi na hranicích?;-)
12. 08. 2022 v 21:37Off-line tatrman  (27/-/-)
Určitě bych volil stát,kterej se stará o SVÝ lidi, ne stát, kterej na ně z vysoka dlouhodobě sere. Sám si dosaď, která země se tak chová, a která nikoliv. Já myslím, že je to jasný.
Tím starat se myslím: zdravotnictví, důchody, DŮSTOJNÝ minimální mzdy, bezpečnost, dostupné bydlení pro všechny, levné základní potraviny
stačí?
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
12. 08. 2022 v 21:49Off-line Tygr728  (30/190/90)
Já jsem se sice ptal jinak ale to je jedno, to není důležitý.
Souhlasím s bezpečností. Zdravotnictví myslíš jako poskytovatel? Nebo zajištění modelu pojištění/daně = platba za úkony byť soukromé společnosti?
Dostupný bydlení se posralo až teď aktuálně v poslední době, to je fakt.
12. 08. 2022 v 21:53Off-line tatrman  (27/-/-)
12. 08. 2022 v 21:55Off-line tatrman  (27/-/-)
Zdravotnictví
péče pro všechny, nejen pro majetné. stanovit standardy a ty dodržovat pro všechny stejně.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
12. 08. 2022 v 22:05Off-line Tygr728  (30/190/90)
Zdravotní péče tu je pro všechny dost kvalitní, a jsou tendence k jejímu zlepšování ale bohužel ne ze strany státu...
Když bysme dodržovali standarty pro všechny stejně tak by právě nemohlo docházet k růstu a zlepšování.
12. 08. 2022 v 22:06Off-line i8051  (53/184/97)
Tatrman (26/-/-)
Tam nenechaj člověka padnout jako ve většině kapitalistickejch sraček východního typu...
-------------
V kapitalismu ale padnou len liny tatrmansky rudy luzy bez vzdelani, invence a samostatnosti ... :-)

tatrman (26/-/-)
Určitě bych volil stát,kterej se stará o SVÝ lidi, ne stát, kterej na ně z vysoka dlouhodobě sere.
-----------------
Ale tys doted nepochopil, ze stat tu neni proto, aby se o tebe staral, ale aby to poskytl podminky se o sebe postarat sam. Ze jsi levej a blbej zadnej stat nikdy nevyresi. Tvl proc by ti mel stat davat nejakou minimalni mzdu nebo zajistit kvartyr za tvoje valeni na gauci, ktery statu nic neprinese? :-)
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
12. 08. 2022 v 22:07Off-line Tygr728  (30/190/90)
To jsi měl k tomu tatrmane napsat rovnou že je to tahle p**a a ani bych na to neklikal.
12. 08. 2022 v 22:13Off-line tatrman  (27/-/-)
Tygr:Když bysme dodržovali standarty pro všechny stejně tak by právě nemohlo docházet k růstu a zlepšování.

Ono ale k tomu zlepšování by docházelo jen pro majetné nikoliv pro všechny. jako je to i dnes např u zubaře a jeho zákroků. bílá plomba - černá...korunky nebo vytrhnout a klapáky.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
12. 08. 2022 v 22:19Off-line Tygr728  (30/190/90)
Teď ti tatro trochu nerozumím jak to myslíš... asi jsem trochu zpožděnej :-)
by docházelo/teoreticky , nebo jakože dochází/děje se aktuálně ?
13. 08. 2022 v 02:08Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Tatrman: "Ono ale k tomu zlepšování by docházelo jen pro majetné nikoliv pro všechny"
Protože dodnes chudí používají pevné telefony a mobily jsou jen pro bohatý obdobně třeba v medicíně chudí jsou stále léčeni technologiemi z doby před 100 lety.
Je pravda že bleeding edge technologie nejdřív cílí na bohaté, protože ti jsou ochotni připlatit, ale pokud zrovna nejde o specifické věci kde cena je dána omezeností přírodních zdrojů, jako třeba kloubní náhrady ze slitiny zlata a titanu, tak technologie časem zlevní, s nástupem výroby ve větších sériích a pak se dostane i na chudší.
13. 08. 2022 v 08:09Off-line tatrman  (27/-/-)
Mně přijde amorální a neetický, když se do zdraví lidí tahaj kapitalistický moresy. Tím vlastně určuješ a rozlišuješ hodnotu člověka v penězích. Říkáš tím a přímo vyčísluješ, že třeba paní továrníková má cenu půlmiliardy korun a paní uklízečka jen 10 tisíc.(podle toho kolik by stála léčba nějaké nemoci, kterou třeba mají obě dvě stejnou, ale jedna si může dovolit péči v sanatoriu ve švajcu na nejnovějších přístrojích a lécích a druhá ne)
Prostě podle mně je to tady dost hnusný, ve zdravotnictví kupčit, navíc všude v ústavě a listině lidských práv stojí že všichni lidé jsou si rovni, žádný nemá větší nebo menší cenu, takže tady by to pak neplatilo a tyto listiny popřelo přímo.)
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
13. 08. 2022 v 10:37Off-line francjosef  (67/169/72)
Mohu mít k soucastnosti- kapitalismu různé výhrady, ale je pořád 100 x lepší socik. Na to jak byl rychle rozšířen tak rychlá zaplať pánbůh skončil jako systém bez budoucnosti. Dnes je uměle a násilím udržován jen na Kubě a v Korei
13. 08. 2022 v 12:18Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Tatrman: Mně přijde amorální a neetický nechat pochcípat řádově víc lidí abys prosadil socialistický móresy.
Socialismus se běžně koupe v krvi a tohle je jeden z případů. Stagnace vývoje způsobená socialismem znamená, že pokud továrník i uklízečka mají stejnou dnes neléčitelnou nemoc, oba zemřou dnes i v budoucnu.
Pokrok hnaný dopředu kapitalismem znamená, že oba by sice dnes zemřeli, když by v té situaci byly za pár let let zemře jen uklízečka (a ani to není jistý), ale za dalších pár let nezemře ani ani ona.
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
 
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload