Hořký květák
04. 05. 2023 v 15:12 Anonym
Dnes jsem měl smažený květák, po uvaření byl hořký. Naštěstí po usmažení jen lehce. Vadí vám to? Přeci jen za 50 v akci je to dost, za 80 se to nedá. Jakási zelenina je jedovatá, když je hořká, květák také?
Proč květák zhořkne? Pokud mu nechcete dát šanci, protože se vám stalo, že zhořkl a byl nepoživatelný, ještě to s ním zkuste. Nejčastějším důvodem je příliš dlouhá tepelná úprava. Nejen že zhořkne, ale navíc je převařený, z toho důvodu je i ochuzen o cenné živiny (ZDROJ GOOGLE) :D
Souhlasím - 5 • Nesouhlasím
Nahlásit
Zkus ho příště vařit bez pokličky, a před vařením omýt ...
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
04. 05. 2023 v 15:45 Anonym
No jo, ale květák bývá hořký i když jsi ho ještě ani neuvařil.
Souhlasím • Nesouhlasím - 6
Nahlásit
To je obsahem glukosinolátů, při vaření se odpaří, pokud tam tedy nemáš poklici.
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
04. 05. 2023 v 15:51 Anonym
Neodpaří, když byl hodně hořký i pak...
Souhlasím • Nesouhlasím - 5
Nahlásit
04. 05. 2023 v 15:51 Anonym
Nikdo jste neměli nikdy hořký květák?
Souhlasím • Nesouhlasím - 5
Nahlásit
Tak záleží na obsahu, něco se ale odpaří určitě. Ze zrychleného pěstování a mimo sezónu bývá obsah vyšší, tak se možná vyhni jim, nebo to jez hořký.
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Ne, já to nežeru naštěstí xD Fuj.
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
04. 05. 2023 v 16:02 Anonym
To není p**ovina, když mě to zajímá. Tak už vím, že ho nesmím převa***- jako jedna z příčin ..
Souhlasím • Nesouhlasím - 4
Nahlásit
To bys jako MATKA DVOU DETI snad uz mela vedet ne? Nebo si napsat 2 slova do googlu. Je to jednodussi a rychlejsi, nez si tu zakladat 176. profil. Ty jsi fakt vydlabana kedlubna ... :-)
Souhlasím - 5 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
04. 05. 2023 v 16:11 Anonym
Panebože, to je furt dokola, neodpustiš si nikdy nadávky. Když člověka něco zajímá se zeptá, proč se neptám Googlu, protože chci živé kecat, to je fakt těžké pochopit.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím - 5
Nahlásit
04. 05. 2023 v 16:12 Anonym
Květák má vysoké %vit c. A je to zelenina, hoši. Takže je dobré si ho dát...
Souhlasím • Nesouhlasím - 5
Nahlásit
04. 05. 2023 v 16:13 Anonym
A nejsem matka dvou dětí, když to furt musíš roztrubovat...
Souhlasím • Nesouhlasím - 5
Nahlásit
Anonym
proč se neptám Googlu, protože chci živé kecat
-------------
Tak si pis s chatGPT, ta si keca rada. Nebo jdi s kamoskou na kafe. Jo ty zadny uz vlastne nemas, chapu. Ale prestan ty vyzobana slunecnice prudit se zbytecnejma tematama na buznaplatku ... :-)
Kazdej, koho 150x vyhodej a on pokazdy vleze oknem zpet, tak ten prudi. A to i kdyby to bylo potreti. Ale je jasny, ze tomu tvymu kvetaku v lebce to nikdy nedojde. Tebe by meli vystavovat spolecne s tatrmanem jako odstrasujici ukazku lidsky hlouposti ...
proč se neptám Googlu, protože chci živé kecat
-------------
Tak si pis s chatGPT, ta si keca rada. Nebo jdi s kamoskou na kafe. Jo ty zadny uz vlastne nemas, chapu. Ale prestan ty vyzobana slunecnice prudit se zbytecnejma tematama na buznaplatku ... :-)
Kazdej, koho 150x vyhodej a on pokazdy vleze oknem zpet, tak ten prudi. A to i kdyby to bylo potreti. Ale je jasny, ze tomu tvymu kvetaku v lebce to nikdy nedojde. Tebe by meli vystavovat spolecne s tatrmanem jako odstrasujici ukazku lidsky hlouposti ...
Souhlasím - 5 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
04. 05. 2023 v 16:17 Anonym
Tebe někdo nutí odpovídat a lézt do všech témat, důvod? Co kdybys reagoval jen na ty " chytré" dotazy a ty hloupé přenechal jiným?
Souhlasím • Nesouhlasím - 4
Nahlásit
04. 05. 2023 v 16:20 Anonym
Neprudim normálně se ptám ,bavím. Rypes ty do mne,ne naopak..
Souhlasím • Nesouhlasím - 4
Nahlásit
04. 05. 2023 v 16:27 Anonym
Jestli nechápeš, že kámoška není kámoš, těžko ti budu vysvětlovat rozdíl, ale s kámoškou jdu zítra na oběd. Takže všeho dočasu, za kámošem do Prahy taky třeba pojedu, upravuje zahradu a dělá na ní chatku, takže na zahradě bude blaze i v Praze:)
Souhlasím • Nesouhlasím - 4
Nahlásit
04. 05. 2023 v 16:29 Anonym
Sám jsi představitel lidské hlouposti, třeba takový buřt mě neřeší, jsem mu úplně ukradená. Vem si z něj příklad ..
Souhlasím • Nesouhlasím - 4
Nahlásit
04. 05. 2023 v 16:41 Anonym
Až ti budu ukradená, nebudeš mi furt vypisovat do témat nesmysly...
Souhlasím • Nesouhlasím - 5
Nahlásit
Koupila jsi rychlenej květák ze skleníku. Květák nepatří mezi rychlenou zeleninu. Ani nechci vědět, čím to hnojili. Letní z pole je sladkej. Ony ty jarní akce většinou stojí za 2h. Taky se mi to stalo a i po uvaření letěl do popelnice. Vyhodil jsem sice prachy, ale nezk***il si chuť.
Souhlasím • Nesouhlasím - 5
Nahlásit
04. 05. 2023 v 17:32 Anonym
No, ten můj po usmažení byl překryl tu nahořklou chuť, ostatní si prý pochutnali. Po uvaření hořký byl.
Souhlasím • Nesouhlasím - 6
Nahlásit
04. 05. 2023 v 17:35 Anonym
V lednici zbyl kousek syrový, pokud bych ho teď uvařila, by bylo vidět, či cítit, jestli to bylo tím převařením. Jednu porci bych si ještě dala, možná se k tomu odhodlám
Souhlasím • Nesouhlasím - 6
Nahlásit
EU zeleninu zásadně nekupuju. Kvalita je sračkoidní.
Souhlasím • Nesouhlasím - 2
Nahlásit
04. 05. 2023 v 17:37 Anonym
Já nemám zahradu a co dostanu je malé množství.
Souhlasím • Nesouhlasím - 5
Nahlásit
Jak ho vaříš?
Já ho rozlámu na menší kousky, opláchnu, osolím vodu, přidám kmín, a vařím do měka pod poklicí.
Já ho rozlámu na menší kousky, opláchnu, osolím vodu, přidám kmín, a vařím do měka pod poklicí.
Souhlasím • Nesouhlasím - 4
Nahlásit
04. 05. 2023 v 17:40 Anonym
Možná by to chtělo do vařící vody, aby se neuvařil v té vodě dlouho. Kdosi psal bez poklice. Jdu to vyzkoušet
Souhlasím • Nesouhlasím - 5
Nahlásit
Proč bez poklice? Poklice brání úniku tepla a rychleji se uvaří za vyššího tlaku.
Když bude uvařený, zjistíš, že jde napíchnout na šp**atý nůž.
Když bude uvařený, zjistíš, že jde napíchnout na šp**atý nůž.
Souhlasím • Nesouhlasím - 4
Nahlásit
Denis36 (59/-/-)
Poklice (...) rychleji se uvaří za vyššího tlaku.
--------------
Coze? :-)))
Poklice (...) rychleji se uvaří za vyššího tlaku.
--------------
Coze? :-)))
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím
Nahlásit
Ano, četl jsi správně. Sice tam není takový, jako v papiňáku, ale je tam, jinak by ti pára při varu nenadzvedávala poklici, aby mohla ven.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím - 2
Nahlásit
No a prave ona ji nadzvedava, vid? A pak zase spadne zpet.
Ale pojdme na to fyzikalne vzoreckem z sedme tridy ZS. Poklicka ma asi 200 g a prumer 30 cm, cili na jeji zvednuti staci tlak asi 30 Pa, tim padem tve jidlo bude vareno v tlaku 30/10e6 vyssim, coz je asi 0.03 % navic, nez bez poklicky. Realne ale bude po integraci polovicni. Teplota teda bude prakticky stejna. Fakt si myslis, ze se to diky tomu tlaku vytvorenem poklickou rychleji uvari?
Jako napovedu ti dam. ze u papinaku je tlak cca 2.6 baru, cili o 160 % vyssi nez normalni. Uz pozorujes ten rozdil 0.03 % a 160 % a uvedomujes si, jakou blbost si zase napsal? :-)
Ale pojdme na to fyzikalne vzoreckem z sedme tridy ZS. Poklicka ma asi 200 g a prumer 30 cm, cili na jeji zvednuti staci tlak asi 30 Pa, tim padem tve jidlo bude vareno v tlaku 30/10e6 vyssim, coz je asi 0.03 % navic, nez bez poklicky. Realne ale bude po integraci polovicni. Teplota teda bude prakticky stejna. Fakt si myslis, ze se to diky tomu tlaku vytvorenem poklickou rychleji uvari?
Jako napovedu ti dam. ze u papinaku je tlak cca 2.6 baru, cili o 160 % vyssi nez normalni. Uz pozorujes ten rozdil 0.03 % a 160 % a uvedomujes si, jakou blbost si zase napsal? :-)
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
Jenže, já používám poklice s dirkou pro únik přebytečné páry. A ty jí v hlavě nemáš, aby se ti přebytečné myšlenky odpařily.
Souhlasím • Nesouhlasím - 3
Nahlásit
04. 05. 2023 v 18:35 Anonym
Takže květák byl hozený do vroucí vody, za sýrova byl nahořklý. Po uvaření byl lehce nahořklý, po usmažení byl maličko nahořklý, téměř ne. Tzn.ze var skutečně ovlivňuje chuť, a bez pokličky se odpařily z části horké látky, kdybys sis jezi přečetl komentáře nahoře, věděl bys, proč bez pokličky.
Souhlasím • Nesouhlasím - 5
Nahlásit
04. 05. 2023 v 18:36 Anonym
Ale protože mi sežrali květák ostatní měl jsem jen pídí kvetacek, jo, kdyby byl špatný zůstal by mi.
Souhlasím • Nesouhlasím - 5
Nahlásit
04. 05. 2023 v 18:51 Anonym
Souhlasím s tím, že je poklice dobrá věc, třeba na brambory, ty se vaří s poklicí rovnoměrněji a rychleji. Nejrychlejší jsou v tlakaci, ne vždy se mi ho chce ale vytahovat. Na hovězí maso je suprový...
Souhlasím • Nesouhlasím - 5
Nahlásit
04. 05. 2023 v 18:56 Anonym
Poklice s dírou je ok, když potřebuješ aby v hrnci zůstalo teplo- volské oko. Nebo nějaká minutka. Ryby atd...
Souhlasím • Nesouhlasím - 5
Nahlásit
04. 05. 2023 v 18:57 Anonym
Na filety před udelanim dáš plátky sýra, pod poklicí se krásně rozteče...
Souhlasím • Nesouhlasím - 5
Nahlásit
A co když jezina na tej poklici při vaření sedí.... ^_^
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
04. 05. 2023 v 20:17 Anonym
Tady se člověk fakt musí furt smát na plné kolo:))
Souhlasím • Nesouhlasím - 3
Nahlásit
Bože, tak tady je to fakt jak v pavilonu v Bohnicích :))
Souhlasím • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
04. 05. 2023 v 20:56 Anonym
Ostatní tě přijdou navštívit, když řekneš který pokoj...
Souhlasím • Nesouhlasím - 3
Nahlásit
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.