Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

AI a krádeže identity nejen pro kluky na kluky

09. 03. 2024 v 05:40Off-line Toy  (100/178/70)
Zdravím íčka, Elvina, BussterX a další stálé celeb***y dýchánků na poradně :) Dneska to nebude příliš pro vás.
Téma které chci dnes nadhodit je spíš určeno nejen klukům na seznamce, ale především jako podnět pro redakci, která to zde tu a tam moderuje a bylo by fajn to prezentovat jako hrozbu pro některé nepříliš znalé uživatele. Někteří z vás mě za těch XY let tady znají, jako občasného šťourala na pofidérních profilech. Ve své podstatě jsem ale pozitivně laděný člověk a tak se nechci schovávat za anonymními příspěvky.
Většina z nás tady na seznamce se setkala s různými falešnými profily, což není nic nového. V zásadě se jedná o neškodné lidi s fotkami staženými z netu a různě upravenými ať už poněkud profláklými filtry s psíma ušima, nebo jinak upravenými ve snaze ztížit identifikaci. Obvykle tohle udělá člověk, který si chce získat pozornost kluků, kterou by jinak nezískal, nebo je prostě natolik za limitem, že si nemá s kým popovídat. Čert to vem, protože tahle škodná v revíru je to nejmenší a víceméně nikomu příliš neuškodí. Obvykle to skončí tam, kde to začalo, protože s takovým uživatelem se dál než ke konverzaci nedostanete. Zcela jistě se s takovým uživatelem nepotkáte ani osobně, ani na webce.

O vygenerovaných fotkách AI (umělá inteligence) krásných kluků s dokonalým chrupem a lví hřívou tu psát nechci, protože tohle je naštěstí ještě v plenkách a pozorné oko si jistě všimne nedokonalostí daných fotek, nebo spíš dokonalostí. Tady platí, že co je příliš krásné na to, aby vám to napsalo, bývá vždy nof**kface týpek na druhé straně počítače.

Další poněkud větší hrozbou jsou falešné profily, přicházející ze zahraničí. Říkám jim "polobotky", protože se jedná o tzv. roboty, přičemž na druhé straně počítače je vždy reálný uživatel, nebo organizovaná skupina využívající nástroje phishingu. Takový profil vám obvykle zašle předdefinovanou zprávu, kdy si chce s vámi na oko povídat, ale po vaší první odpovědi vám dotyčný sdělí, že zde nebývá často a že je lepší komunikovat dále přes e-mail. Tady je fajn zbystřit smysly, protože v momentě kdy poskytnete váš e-mail, otevřete cestu k vaší IP adrese a dalším datům, které hackeři umí skvěle zpracovat. Tento typ podvodu cílí převážně na získání přihlašovacích údajů, jako je jméno, heslo atd. Dnešní phishing je na dost vysoké úrovni a cílem je získat citlivé informace o vás s kterými se dá velmi dobře obchodovat (v lepším případě). V tom horším vás to může stát i nějaké penízky na vašem účtu. Co s tím? Pokud neznáš uživatele dobře, nejlépe osobně, nikdy neposkytuj nikomu zde na seznamce svůj mail a další citlivé informace. Komunikaci se snaž vést jen v rámci prostředí seznamky, nebo na ověřených sociálních sítích.

V poslední době se však internetem šíří velmi sofistikovaný SCAM a je velmi těžko odhalitelný jak pro laiky, tak pro lidi motající se kolem IT bezpečnosti. Zde se už jedná o pokročilé sociální inženýrství za pomocí krádeže identity. SCAM, neboli podvod, jehož cílem je výhradně získání finančních prostředků v kombinaci s phishingem. Tento typ podvodu cílí v poslední době také na LGBTQ+ komunitu, což je poměrně zranitelná skupina uživatelů, především těch kteří ještě neprošli commingoutem, napříč všemi věkovými kategoriemi.
Jak to probíhá?
(Tady navážu na osobní zkušenost a uvedu tento příběh jako reálný příklad).
Líbí se vám nějaký kluk a vy ho oslovíte. Proč ne, jsme na seznamce. Na profilu má normální fotky, rozumné údaje i smysluplné bio. Dotyčný profil - říkejme mu SebikMickey (29/182/74) - vám ihned odepíše. Konverzace se rozvíjí standardním způsobem a vy po nějaké době nabudete dojmu vzájemné
důvěry. Píšete si s ním klidně několik dní o všem možném až máte pocit, že se z vás stávají celkem fajn kámoši. Vaše konverzace se po týdnu přesune na další sociální sítě, ať už Facebook, nebo třeba Instagram. Proč bych mu nedal svůj "fejs", vždyť mi toho o sobě už tolik řekl a je fajn si s ním psát. SebikMickey je stomatolog, studoval na univerzitě MUL v Polské Lodži a vede stomatologickou ordinaci s reálnou adresou na jeho reálném profesním webu což vše koresponduje s tím, co má uvedeno na Facebooku, tak i s tím, co mi o sobě řekl už na seznamce. Dokonce se chce setkat osobně (na oko). Jenže z jeho profilu na Facebooku (Sebastian Mickiewicz) zjistíte, že profil má založen teprve nedávno a u jeho příspěvků chybí jakýkoliv feedback třeba od přátel, kterých by jako lékař, měl mít hromadu. Stále vás však uklidňuje ta dosavadní přátelská konverzace. Jen tak mezi řečí jsem se ho z legrace zeptal: "hele jak to, že máš tady profil jen měsíc? Že ty budeš fake? :D " V tu chvíli Sebastian otočil o 180° a stroze mi sdělil že mi děkuje za cenně informace a ať mu už dál nepíšu.
Najednou tu jsou pochybnosti a vy začnete hledat jeho historii i jinde na internetu. Podle fotek zjistíte, že onen "pan Mickiewicz" se vám vynoří na mnoha dalších webech, převážně ruských, pod jménem Klimov Konstantin Vladimirovič (psáno v azbuce). Dále zjistíte, že inzeruje svoji ordinaci také ve skupině "Hledám zubaře Ostrava a okolí" na Facebooku, která má přes 31000 uživatelů). Zde nabízí registrace nových pacientů do jeho ordinace přes přihlašovací formulář na webu. Jak jistě víte, sehnat dnes dobrého a volného zubaře je poměrně složité a tak zájem bude jistě velký. Registrace k zubaři online, vyžaduje vaše kompletní osobní údaje včetně údajů o pojišťovně a další citlivé informace. A v neposlední řadě to v dnešní době také něco stojí. Pokud i zavoláte na uvedený telefon, je v pasti i vaše telefonní číslo. To už je slušný přístup k vaší identitě a malý krok k získání bankovního přístupu. Máme tu krásný SCAM.
A protože jsem z Brna, kde má sídlo také údajná jeho ordinace nedaleko ode mě, rozhodl jsem se tam zajít osobně a zjistit jestli se tam skutečně nachází. Jaké překvapení, když jsem zjistil, že žádná taková ordinace se na uvedené adrese nenachází a nikdo "doktora" Mickiewicze nezná, což mi potvrdilo samo vedení kliniky v brněnském Campusu Fakultní nemocnice. Dostal jsem informaci, že klinika na adrese Kamenice 32 Brno-Bohunice, je výhradně součástí Fakultní nemocnice Bohunice a neposkytuje žádné smluvní pronájmy soukromým či jiným externím ordinacím. Vedení kliniky si ode mě vyžádalo další informace s tím, že podstoupí kroky v součinnosti s PČR. Jeho web je tedy účelově založen. Ještě do včerejška byl normálně přístupný a plný informací o tom, jak profesionální přístup vede ordinace vůči svým pacientům, ceník i pohádkový profesní životopis pana doktora Mickiewicze, včetně jeho dalších zaměstnanců. To vše včetně fotografií. Dnes už je tam jen poznámka, že pouze pro registrované uživatele a z webu nejde vyčíst kromě adresy, čemu se vlastně věnuje. To přece nedává smysl, jestliže chci propagovat svou ordinaci...
Informace o studiích na MUL mohou být zavádějící, protože v ročenkách univerzity jej nelze dohledat. Také inzerce ze skupiny na Facebooku zmizela. Zůstal tam však tento příběh a varování pro potenciální pacienty. Chvíli nato mi psali někteří uživatelé, včetně správců skupiny a velmi se zajímali o další informace.
Z toho všeho vyplývá, že být včas odhalen je bonus a mnohdy k nezaplacení. Prosím buďte obezřetní a dejte si dobrý pozor, komu a jak svěřujete informace o sobě.
(Veškeré odkazy na jeho stránky, weby s jeho fotkami a další materiály mohu v případě potřeby poskytnout v soukromém chatu).
09. 03. 2024 v 06:07Off-line Bombakul  (29/176/75)
Srdceryvný příběh
09. 03. 2024 v 06:23Off-line Rosju  (53/170/78)
Rozhodně poučný, než psát jen o hovně, viď bombo
09. 03. 2024 v 07:18Off-line Kofolka  (30/-/-)
Tyhle stransky jsou stary a bez any types of persona secu***y or any proof of ID...pro to je lepsi si tohle overovat pomoci jinych apps
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
09. 03. 2024 v 08:35On-line Tygr728  (30/190/90)
Tož to ÁeL nebo ÍááJ mi naštěstí identitu neukradlo
09. 03. 2024 v 08:42Off-line Klucinek  (33/176/75)
Co to je za sračku O⁠_⁠o může z toho někdo udělat výpisky prosím?
09. 03. 2024 v 08:58Off-line Hrabuvka  (40/180/75)
Nejideálnější by bylo kdyby majitelé a provozovatelé webu nesly trestnou zodpovědnost za to co se na jejich webech odehrává. Oni sice argumentují nějakými obchodními podmínkami a tak dále a tak dále ale na to jsou někteří uživatelé kteří nemají vůbec buňky a proto si myslím že by se měl pozměnit zákon sice nevím jaký ale určitě kybernetickým prostoru by to tak mělo být Já nestíhám nahlašovat fake profily s ukradenýma identitama a mnohdy si i všímám toho že je to prostě administrativní zcela u p***** takže jak říkám dokud se nezmění na zákon a legislativa pro provozovatele webových stránek nemá cenu tohle řešit.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 9  Nahlásit
09. 03. 2024 v 10:09On-line Denis36  (60/-/-)
Možná časem někdo vypracuje aplikaci, podle které bude AI schopna sama prověřovat zda dotyčný neukládá na svůj profil stažené fotografie z netu, či ukradené fotografie z jiných profilů a bude blokovat jejich ukládání. Doufám, že tomu tak časem bude ke spokojenosti všech na seznamkách.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
09. 03. 2024 v 10:51Off-line Rizecek  (21/183/71)
Snd19: https://bohnice.cz/
CENTRUM KRIZOVÉ INTERVENCE
Nabízí pomoc nepřetržitě, bez předchozího objednání
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
09. 03. 2024 v 12:31On-line R77  (47/-/-)
Dobře napsáno :)
09. 03. 2024 v 12:53On-line I8051  (53/184/97)
Naprosto skvelej report Jirko, takhle to proste je. Bohuzel ikdyz se o tomhle vsude pise, nekteri to proste stejne nerozklicujou a nabehnou si, protoze vime proc. Metody maj ti hosi fakt sofistikovany a skvele propracovany postupy, nicmene vzdy tam jsou indicie, kdy si reknes, ze je neco spatne. Pak uz je jen na tobe, jestli to prejdes nebo to zacnes trosku konfrontovat s realitou. Pokud ma ale "obet" stale zajem v konverzaci pokracovat, ale zaroven si nenabehnout, je resenim piskoviste a upravena realita :-)
09. 03. 2024 v 12:54On-line I8051  (53/184/97)
SND - hele, utahni ty tvy AI trosku retez. Mobil neboucha ohlusujicim HLASEM a azbestova chata nehori ... :-)
09. 03. 2024 v 15:02On-line Keyholder  (21/-/-)
Pan i8051 byl zmatený a zděšený. Jeho aplikace, která měla sloužit k ochraně lidí, způsobila vážnou nehodu. Explodující mobilní telefon způsobil požár, který rychle zachvátil chatu pana Jeziny a zničil ji úplně.

Asbest nehori, vzdyt se kouzival jako izolace proti pozaru. Viz. Eternit
09. 03. 2024 v 15:15On-line I8051  (53/184/97)
Nerikaji ti blesku, Keyholdere? ... :-)
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
09. 03. 2024 v 17:19Off-line Ellvin  (23/183/81)
Takový profil vám obvykle zašle předdefinovanou zprávu, kdy si chce s vámi na oko povídat, ale po vaší první odpovědi vám dotyčný sdělí, že zde nebývá často a že je lepší komunikovat dále přes e-mail.
---------------------------------
No někteří na to jdou přímo a hned v první zprávě napíšou, že tu nejsou často. Avšak to, že na tom celém něco smrdí, lze většinou odhalit podle chatrné gramatiky pisatele.

+

Tady je fajn zbystřit smysly, protože v momentě kdy poskytnete váš e-mail, otevřete cestu k vaší IP adrese a dalším datům
---------------------------------
Kdo normální dnes komunikuje přes mail? Pochopil bych Facebook nebo Instagram. Ale email? Je rok 2024 :sD

+

V tu chvíli Sebastian otočil o 360° a stroze mi sdělil že mi děkuje za cenně informace a ať mu už dál nepíšu.
---------------------------
Nechtěl jsi napsat, že otočil o 180°?
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
09. 03. 2024 v 17:25Off-line Rosju  (53/170/78)
Elviro,i v roce 2024 se může použít meil, chápu pro řidiče autobusu ,k neuvěření!!!! :))
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
09. 03. 2024 v 18:43Off-line Ellvin  (23/183/81)
Myslel jsem pro běžnou a přátelskou komunikaci. Tohle fakt není běžné. No možná u vás, co už jste jednou nohou v hrobě :sD jinak si představ, že i my autobusáci máme mailové adresy, ale to z jiného důvodu, než abychom si tam psali s lidmi ze seznamek. Chápeš mě vůbec? :sD
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
09. 03. 2024 v 18:57Off-line Rosju  (53/170/78)
Ne ,elviro,tebe normální člověk pochopit nemůže, zřejmě ti hlava uvízla ve dveřích autobusu při jejich zavření a dostal jsi do ní nejakou palicí,i při běžné a přátelské komunikaci se používá meil a každý není zvědavý na Facebook a Instagram,ale tobě dělají problém pochopit základní věci, natož toto :)
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
09. 03. 2024 v 19:02Off-line Ellvin  (23/183/81)
No na tohle nejsem ještě dost starej asi :sD já si píšu poměrně s dost lidmi, ale s žádným přes mail :sD
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
09. 03. 2024 v 19:04Off-line Rosju  (53/170/78)
Tvl elviro,s tebou si nikdo nechce psát nejenom přes meil:),
09. 03. 2024 v 19:24Off-line Rizecek  (21/183/71)
Já email teda na chatování a psaní zpráv taky nepoužívám xD
Od toho jsou sociální sítě a seznamky.
Ta zpráva s tím abych tu dal "někomu" email pro příští komunikaci mi už do PM taky dorazila a několikrát.
Smrdělo to už na dálku xDD Nezájem, blok.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
09. 03. 2024 v 19:28Off-line Rosju  (53/170/78)
Ne šnicle,o chatování nebyla řeč,zkus někdy pochopit o čem to je :)
Od psaní zpráv jsou sociální sítě a seznamky ??
Taky dobrý blábol :))

.
09. 03. 2024 v 20:07Off-line Rizecek  (21/183/71)
Rosju (102/170/57) Před 34 minutami
Ne šnicle,o chatování nebyla řeč,zkus někdy pochopit o čem to je :)
Od psaní zpráv jsou sociální sítě a seznamky ??
Taky dobrý blábol :))

.
______________

Možná že by stačilo si to trochu srovnat a ne hned prskat. ;)
Na seznamování a psaní si mezi sebou se dnes hlavně mezi mladými používají sociální sítě a chaty/zprávy v seznamkách.
Emaily se využívají spíše na různé oficiality a úřední záležitosti.
Takže pokud ti někdo ve druhé soukromé zprávě tady na nakluky.cz napíše, že chce komunikovat dále už jen přes email, tak je to přinejmenším divné a mělo by to už být divné i těm starším. Ok?
Snad jsem to napsal srozumitelně ;))
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
09. 03. 2024 v 20:13Off-line Rosju  (53/170/78)
Ne šnicle , já psal Elvíře že nevidím důvod proč by pro soukromou komunikaci nemohl být použit meil,nikoliv pouze Facebook nebo Instagram,tak nedělej tady chytreho a zkus taky trošku přemýšlet.
Snad jsem to napsal srozumitelně :)
09. 03. 2024 v 20:19Off-line Rizecek  (21/183/71)
Já reagoval všeobecně, žádná elvíra mě nezajímala xDD
Ale to je už asi jedno což
09. 03. 2024 v 20:25Off-line Rosju  (53/170/78)
Nevím šnicle co furt s tím otravuješ:)
10. 03. 2024 v 01:17Off-line Toy  (100/178/70)
Vždycky když čtu komentáře k čemukoliv na poradně, je to jako barometr. Krásně to vystihuje inteligenci některých uživatelů. Je to jak rektální chloupek u p***le. Je vlezlej a plnej sraček.
Jistě mi to potvrdí i Bombakule, nebo třeba Snd19...
Přitom by stačilo vůbec nic nekomentovat, pokud danému příspěvku nerozumím, nebo vám připadá až příliš složitý a plný cizích výrazů :)
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
10. 03. 2024 v 01:29Off-line Toy  (100/178/70)
Ne ale teď vážně... Vy se tady štěkáte, jak byste nikdo nikomu nedali mail, k čemu a proč se mail používá atd. Přitom tady nejde jen o nějakej mail.
Je potřeba si uvědomit, že seznamka je plná děcek a lidí ne tak "inteligentních" jako vy. Takže poměrně vysoké procento těch, kteří s přehledem prostě naletí na kde co.
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
10. 03. 2024 v 10:15On-line Richard33  (44/185/80)
Tygr728 (30/190/90)
Tož to ÁeL nebo ÍááJ mi naštěstí identitu neukradlo
--------
Na některých (nechci uvést) profilech není co krást :-D
10. 03. 2024 v 11:54On-line Bellingcat  (19/-/-)
Můžu teda vědět, proč tady ten podvodný profil stále je, když jsou důkazy? https://www.nakluky.cz/SebikMickey/
10. 03. 2024 v 16:22Off-line Hrabuvka  (40/180/75)
Přikladem je i tento podvod. https://www.nakluky.cz/…-bez-domova/#…
Taky jste nějaký b***c najde který ho osloví a dotyčný mu jenom řekne že nemá na cestu a ten b***c mu třeba na tu cestu pošle no a tak tu žijem sláva lgbt byznysu
10. 03. 2024 v 18:38Off-line Toy  (100/178/70)
Bellingcat > Protože reakční doba nahlašovaných fake profilů je přímo úměrná neschopnosti redakce se tím zabývat. Těch fake profilů je tady tolik, že to pánové prostě nestíhají. Ideální je, když takový profil nahlásí víc lidí najednou. Ostatně tohle jsou přímo webovky toho borce, za kterého se vydává https://stomatolozka-brno.webnode.cz/tym/
Stačí si je pozorně pročíst, aby každý pochopil, že je to plné nesmyslů. Za poslední týden se na nich změnilo několik klíčových informací, včetně jména zdravotní sestry Mgr.Hana Urllichová-
zdravotní asistentka/hygienistka ...která se ovšem pár dní před tím jmenovala "Mgr.Hana Mickiewicz-
zdravotní sestřička/hygienistka". Není taky problém si jeho fotky prolustrovat na netu. Výsledky tě zavedou nejspíš do Ruska.
14. 03. 2024 v 23:45Off-line Toy  (100/178/70)
Tak "Snd19" zbaběle smazal všechny komenty co tady ze sebe vypudil xD
Je to sráč, co si neumí stát za svými názory...
15. 03. 2024 v 00:59Off-line BussterX  (103/130/150)
Jak to "admin" šoupl dolů to téma, aby moc nebylo vidět :D:D:D
15. 03. 2024 v 02:53Off-line Toy  (100/178/70)
BussterX > jak to myslíš?
26. 03. 2024 v 22:12Off-line Tropikboy  (37/178/72)
S dotyčným Sebastian Mickiewicz jsem si psal na FB. Tvrdil mi, že v Hradci bydlel s přítelem a rozvádí se a že se stěhuje do Brna. Po měsíci psaní jsem zjistil, že jaksi nemá zájem se sejít, ač to předtím tvrdil (ještě netušíc, že to je fake), a když jsem ho poslal někam, začal mi vyhrožovat, že mě zmlátí.
26. 03. 2024 v 22:17Off-line Tropikboy  (37/178/72)
A chválím Toye že si dal takovou práci s jedním fake profilem : )
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
 
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload