Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Kniha „Soustředění“ od Lea Babauty vám pomůže být šťastnější

Přistihli jste se, že místo školy nebo práce raději zabíjíte čas zbytečnostmi, jen abyste se vyhnuli úkolu? Ten pak odkládáte, až ho děláte na poslední chvíli. Jste vystresovaní a výsledek za to nestojí. Potřebujete Soustředění, Leo Babauta vám pomůže.

S trochou koncentrace a sebezapřením zvládnete čas věnovat důležitějším věcem, jenže to nestačí. Zabývání se zbytečnostmi může být neúmyslné. Žijeme totiž v době, kdy po nás každý něco chce. Kolega volá na mobil, kamarád poslal SMS a valí se na nás tuna e-mailů. Ať už jste v práci, ve škole nebo jen tak venku, telefon máte u sebe, takže o všech e-mailech máte naštěstí dokonalý přehled – nebo spíš bohužel?

E-maily, telefony, upozorňování na Facebook, Twitter či Google+, do toho ICQ, MSN, Jabber a jakékoliv další služby neuvěřitelně zdržují. Vy možná chcete pracovat, chcete konečně udělat domácí úkol do školy, ale ono to fakt nejde.

Odpojte se

Leo Babauta ve své knize Soustředění radí paradoxně jednoduché řešení – odpojit se od okolního světa. Vypnout telefon a počítač odpojit od internetu. Pokud k práci potřebujete počítač, tak nechte běžet jen nutné aplikace, které pro splnění úkolu potřebujete.

Že potřebujete internet? Dobře, nechte si jedno okno otevřené, ale všechny ostatní pozavírejte. Nechte jen to, které je opravdu nutné.

Bez internetu? To nedám...

Možná si už klepete na čelo, že to prostě nejde. Že vy opravdu internet a všechno ostatní potřebujete. Jenže ono to ve většině případů vážně jde.

Leo Babauta vám v knize vysvětlí, že se nemusíte odpojovat na celý den. Zpočátku stačí pár desítek minut či hodinu. Sami postupem času zjistíte, kolik „odpojeného času“ je pro vás ideální.

 „Odteď za týden, odteď za rok vám na této drobné nehodě nebude záležet ani za mák. Všem to bude jedno. Proč se tedy kvůli tomu teď rozčilovat?“ (citace z knihy, str. 87)

Budete-li honit dva zajíce, utečou vám oba

Když už máte pár desítek minut (nebo více), musíte je správně využít. Kniha vám pomůže se stanovením cílů a především s jejich realizací. Myšlenka v hlavě je o ničem, jenže na papíru už něco znamená – na to nezapomínejte.

A nikdy nedělejte dva úkoly současně. Věnujte se pouze jednomu, na druhý také přijde čas. Jiné to je s většími projekty, těch můžete mít více, ale jen do doby, dokud to je přínosné – Leo Babauta v knize vysvětluje, jak je důležitý singl-tasking.

Dělejte méně a říkejte „ne“ 

Valí se na vás úkoly? Říkejte „ne“. Naučte se to, pokud to je aspoň trochu možné. Budete klidnější, méně vystresovaní a hlavně získáte čas na to, co je pro vás skutečně důležité – přítel, kino, běhání či procházka do přírody.

Musíte zjednodušovat, protože ne vše musí být tak složité, jak to sami vidíme – lidé dělají věci hrozně složitě.

Teď je to na vás

Kniha neudělá práci za vás. Dostanete ale tipy a jasné rady, jak se životem prokousat snadněji, plnit úkoly a přitom být šťastný.

Ukázka z knihy Soustředění

Leo Babauta je americký spisovatel, provozovatel blogu Zen Habits a autor předchozí knihy „Zen a hotovo: Zcela jednoduchý systém osobní produktivity“.

Knihu Soustředění vydalo v září 2011 nakladatelství Jan Melvil Publishing a dalo si na ní opravdu záležet. ISBN 978-80-87270-08-0.

Pokud na knihách oceňujete i zpracování, určitě vás nezklame. Pořídit si ji můžete jak v klasické papírové verzi, tak i v elektronické podobě pro Wooky a iPhone, iPad nebo iPod.

Kompletní obsah a ukázku několika stran najdete na oficiálních českých stránkách knihy Soustředění. Po dočtení zjistíte, že byste ji měli začít číst znovu od začátku, aby vám žádná myšlenka neunikla.

Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload