Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Pohled na gaye se změnil, ale změnili jsme i my pohled na heterosexuály?

Gayům bylo v průběhu věků přiřknuto mnoho vlastností, popisků, adjektiv a stereotypů. Tyto cejchy posledních dvacet let spíše bledly, pohled na homosexuály se značně změnil, ale často se jeví, že samotná „čtyřprocentní společnost“ se jich nezbavila, jako bychom si je snad hýčkali. Je možné, že někde uvnitř stále ještě žijeme v minulosti a jejich přežitcích?

Někdo ihned namítne, že dvacet let není zase tak dlouhá doba, že během ní se může změnit spíše málo. Ale málokterých dvacet let bylo společensky i technicky tak nabitých. Minimálně pro nás. Skončil proces dekriminalizace homosexuality, začalo se o ní otevřeně mluvit, začala rozsáhlá osvěta, která smetla ze světla názor, že se jedná o nemoc.

Svět se změnil

Nespočet osobností učinilo veřejný coming out. Velká část světa schválila stejnopohlavní sňatky nebo registrované partnerství či přinejmenším započala diskuze na toto téma.

Lidé, chceme-li heterosexuálové, se stali v průběhu uplynulých dvou dekádách tolerantnější, otevřenější. Ten výčet by mohl být delší a také je, přesto bývá těžké vyjít z údivu nad slepotou či snad nevnímavostí LGBT jedinců. Jak jinak lze pojmenovat to, čeho jsme svědky každý den?

Projevujeme se stále

Gayové se nepřestali projevovat jako komunita, naopak se vyhraňuje čím dál více jako skupina, nežli normální součást společnosti, kterou se dříve chtěli stát. Ano, mívalo to smysl, když v šedesátých letech v Coloradu nastoupili tamější „duhoví“ obyvatelé do ulic a bojovali za svou věc, leč kde je ten smysl v době, kdy už jsme dosáhli své rovnoprávnosti a bezpečí?

Samotné označení „gay“, které původně bylo adoptováno gayi pro jeho originální význam, se kterým byli spojováni, se dnes stává spíše synonymem toho, s čím nechtěli být tehdy spojování. Nebo snad je lichotivé, když si leckdo představí pod tímto slovem zrovna ne vždy zářnou a pozitivní „extravaganci Prideových pochodů“ či právě onu vyhraněnost komunity?

Držíme se předsudků?

Vlastně ani postoj k samotné společnosti se nezměnil. Zatímco se otevřela, my jsme tak neučinili. Heterosexuálové jsou pro homosexuály stále tou většinovou společností, automaticky je máme tendenci stavět do agresivního světla, očekávat od nich netoleranci, předpokládat, že pro ně představujeme problém. To nepřátelství téměř vyžadujeme. Možná se domníváme, že je příliš hluboko zakořeněné v nich, ale možná je stejně tak dobře zakořeněné v nás. Ve výsledku se tak neubráním otázce, kdo se tedy nyní drží předsudků?

Mohli bychom pokračovat dále a dále. Je nakonec dobře možné, že přestože se věci změnily a pohnuly vpřed, my sami jsme zodpovědní za to, že stále stojíme kdesi mezi dvěma břehy. Nemusí to nutně znamenat, že jsme prospali dobu, ale jednoduše jsme se nepohnuli s ní.

Důvodů by mohlo být spousty a nakonec pro každého jiný. Třeba je to ale touha neopustit teplo určité exkluzivity a výjimečnosti, kterou pro mnohé být gayem ztělesňuje, již se s takovou pýchou a honosí a na niž lpí kdekdo.

Musíme otevřít oči

Ať už se na tuto věc podíváme z jakéhokoli úhlu, je dobré uvědomit si jedno. Světem nelze jít se zavřenýma očima, jinak můžeme minout leccos podstatné, kdejakou změnu, a ne vše je tak dramatické, jak se může zdát. Nakonec chceme-li být normální, je to z velké části otázkou toho, jak se prezentujeme, jak žijeme. A to už je pouze volbou každého z nás.

Titulní foto: Samuell

Autor článku žije a dýchá uměním, pro momenty inspirace a osvícení. Alfou a omegou, snem i cílem, jsou pro tohoto pragmatického hyperracionálního fantastu elegance a móda.
Onload

18 názorů ke článku

08. 12. 2013 v 12:04Off-line Mathew002  (29/182/-)
Pěkný článek na zamyšlení
Souhlasím - 26   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
08. 12. 2013 v 13:43Off-line Richard33  (44/185/82)
shiro: Já proti nim nic nemám, ALE.... jak je tam to ale, tak proti nim něco má :-D
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
08. 12. 2013 v 17:55Off-line SinnerX  (33/183/84)
opět bezbřehá filozofická úvaha, která nemá ani hlavu ani patu ... :DDD
Souhlasím - 11   •  Nesouhlasím - 6  Nahlásit
08. 12. 2013 v 19:57Off-line Radek.svb  (40/-/-)
Nebo tam to "ale" je právě pro tu exkluzivnost, kterou si nemalá část naší mino***y nechce nechat vzít. A může být něco "normální" a zároveň "exkluzivní"?
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
09. 12. 2013 v 09:40Off-line Radek.svb  (40/-/-)
2shiro: ale šéf designer Hyundai nechce, aby jeho vozy byly považovány za normální ;)
09. 12. 2013 v 11:40Off-line Poklad  (29/177/69)
OMG to je zase kravina....
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
09. 12. 2013 v 11:42Off-line Onlip  (60/180/84)
Shiro myslí, že jde o projev laxnosti, A-Marcel by chtěl toleranci. Já mám pocit, že dlouhodobě zažívám akceptování, prostě úplné přijetí, nejspíš i s pochopením, což neznamená lítost. Mám mezi hetero pár dobrých přátel. Cením si toho, ne proto, že přijali mé tepláctví, ale že jsme si mohli vzájemně porozumět. Nemyslím, že Češi jsou laxní, často mě překvapí dobrým úsudkem. Čím jsem starší, tím víc vnímám, že mi tu nikdo nikdy neudělal nic zlého. Ačkoli se nijak moc netajím, jak to mám dané. Pravda je, že to taky nikomu nevnucuju. V tangách bych se na Václavák nevydal, nemám k tomu nejmenší důvod - a nedivím se, když jsou i zcela bezpředsudeční lidé takovými exhibicemi unavení; jak nám mají dopřát důstojnosti, když si nasazujeme paví ocasy? Tudíž vnímám, že kolem sebe mám dobré lidi.
09. 12. 2013 v 14:00Off-line Tommy89  (34/184/83)
Ahojte, známy robí bakalárku a potreboval by vyplniť tento dotazník od čo možno najviac ľudí. Ak ste Češi, môžte to vyplniť z pohľadu "ako sa Vám javí táto problematika z toho čo viete alebo počujete zo Slovenska".

Téma bakalárky: Homosexuálna menšina na Slovensku.

Ak ste bisexuáli, vyberte si jeden z nich

Ak homosexuáli, vyplň, prosím, tento https://docs.google.com/…51c/viewform

Ak máš heterosexuálnu orientáciu, vyplň, prosím, tento dotazník: https://docs.google.com/…b8k/viewform

Ďakujeme
09. 12. 2013 v 14:04Off-line Inteligentni_lvicek  (33/175/75)
Já bych k tomu řekl několik věcí. Zaprvé, pořád ještě mi přijde, že množství gayů, o kterých člověk ví, je o dost menší, než množství gayů, o kterých by měl vědět, kdyby to tito neskrývali. A tím nemyslím, že by to měl každý hlásit, prostě by stačilo, kdyby se nescházeli s partnery někde potají, aby je někdo spolu neviděl. A není to jen můj pocit.

Druhou věcí je, že jen málo lidí se ohradí, pokud někdo mluví nějak nenávistně nebo dehonestačně o gayích, pokud zrovna nemají za nějakého dobrého kamaráda gaye.

Pořád ještě existuje dost předsudků o gayích. Hodně gayů má např. tendenci vyhrazovat se proti zženštilým gayům apod., protože se cítí ohroženi, že by mohli být onálepkováni onou společnou nálepkou. Takže je ještě co zlepšovat. A to nejen u hetero většiny, ale i u samotných gayů, chápu, že se někomu nelíbí zženštilí gayové, že ho nepřitahují. To ale není důvod, aby se nad ně povyšoval, opovrhoval jimi apod. Což už jsem tu mnohokrát vidět. Gayům, kteří se toho dopouští, bych dal otázku k zamyšlení: Co když se takoví gayové cítí v roli "pořádného chlapa" stejně blbě, jako by se cítili oni v roli zženštilého gaye?

Těch věčných k***ikům Prague Pride, jejichž odpor pramení z obavy, že se lidé kvůli Pride budou dívat na gaye jako na úchyly, byl se zeptal: Pokud by jeden poklidný průvod v roce čítající nějakých 20 000 lidí dokázal zformovat pohled významné části společnosti na gaye, neznamenalo by to, že je ve společnosti něco špatně?
09. 12. 2013 v 23:04Off-line Radek.svb  (40/-/-)
2shiro: Potom jsi (nejspíš?) jeden z těch, kteří se nechtějí vzdát své exkluzivity z toho být gay. Je to však na úkor naší menšiny.
10. 12. 2013 v 23:12Off-line FRANTA48  (58/-/-)
JE PRAVDA ŽE I KDYŽ JSEM GAY TAK NECHODÍM S NĚJAKÝM TRANSPARENTEM ABYCH HLÁSAL KOUKEJTE ZDE JSEM .TO ROZHODNĚ NE A NEUZNÁVÁM ŽÁDNÉ GAY POCHODY NEBO POZORUJETE ,ŽE BY SE NĚJAKÉ HETERO POCHODY USKUTEČNOVALI???ŽÍJME SI SVŮJ ŽIVOT A NEVNUCUJME HO OSTATNÍM NIKDO NÁS NEPRONÁSLEDUJE ANI NIJAK NEŠIKANUJE TAK BUDME SEBOU A TED MNE MŮŽETE ZAČÍT NADÁVAT
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
11. 12. 2013 v 16:20Off-line Igy  (38/173/81)
Nevidím na tom nic špatného, že se gayové sami vyčleňují. Sdružování lidí je naprosto přirozené a samozřejmě se sdružujeme na základě nějakého společného znaku, a nezáleží na tom, jestli to je shodná obliba volnočasové aktivity, sportovního klubu nebo třeba právě stejná sexuální orientace.
Pokud by někdo přišel na kurz pečení a začal vykládat o tom, jak má rád Spartu, tak se budou dívat divně. Pokud přijdete do Sparťanské hospody a začnete vykládat, jak jste si užili se svým klukem, tak se budou dívat ještě divněji. Takže proč by se měl snažit začleňovat, když se tam pak necítím "svobodně"?
Špatně je ale to ohrazování vůči ostatním gayům. Pokud chceme toleranci, musíme ji mít hlavně mezi sebou. Jak chcete heterosexuály přesvědčit, že gayové jsou vlastně normální, když sami jich velkou část hodíte přes palubu? Pokud vám vadí označení gay, protože si pod tím lidi představí i vámi nenáviděný prague pride, tak je to hlavně váš problém, že v sobě tu toleranci nenajdete.
No radši končím, i když mám ještě další věci na srdci. :D
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
12. 12. 2013 v 09:40Off-line Igy  (38/173/81)
Čili říkáš, že pohled na gaye se nikdy nezmění? Protože chlapy se nikdy nezmění, prostě to jsou většinou nadržená prasata, ať je jejich orientace jakákoliv.
12. 12. 2013 v 10:04Off-line FRANTA48  (58/-/-)
anonyman : myslím že v tom to není protože on žádný vztah bez sexu nejde sex je a bude nedílnou součástí našeho života at jsem gay nebo hetero spíš je to v celkovém chování gay jedinců nic víc
05. 10. 2014 v 23:22Off-line Betonica  (39/191/93)
Pfuuu... No, jsem popravde v rozpacich.

"Velká část světa schválila stejnopohlavní sňatky nebo registrované partnerství či přinejmenším započala diskuze na toto téma." Smutnou pravdou bohuzel zustava, ze je to presne obracene. Evropa zdaleka neni, jako vyspela cast sveta, tak daleko, jak bychom si mohli prat. A kdo si mysli, ze v USA je trava ruzovejsi, staci si precist zakony statu Colorado, Texas, Tennessee. A to jsem stale ve "vyspelem svete". Dalsi velika cast sveta veri islamu, kazdy jiste vi, jak se toto nabozenstvi diva na homosexualy. Indu taky neni malo. Secteno podtrzeno. V Evrope jsme rozmazleni novymi pravy, o kterych se 2/3 sveta muze leda zdat...

Ovsem tento vyrok: "Lidé, chceme-li heterosexuálové,...", snad ani nepotrebuje komentar :( Clanek o homosexualach, psany pravdepodobne homosexualem, ktery sam sebe nepovazuje za cloveka, chm.
19. 11. 2014 v 10:40Off-line Trajda  (31/172/83)
Jeden můj kamarád nedávno řekl: "Co je to za svět, když hlas menšiny má větší moc než hlas většiny?" Zamyslel jsem se nad touhle větou a vzpomněl jsem si, jaké jsou tresty za ublížení na zdraví bílému a rómskému dítěti, a jak všichni tvrdí, že není dobrý nápad si něco začínat s lidmi jiné barvy pleti, protože tě kdykoliv můžou nařknout z rasismu. Jsme v době, kdy se národností menšiny nemusí bát rasistů, teď už se rasisti začínají bát národnostních menšin.
A proč to říkám? V poslední době LGBT menšina získala mnoho nových práv a začíná se o ní veřejně hovořit, získává tedy na popula***ě. Většina vyspělých zemí se teď ohání slovy: "Budeme pracovat na rovnoprávnosti LGBT menšiny, snad se nám jednou podaří toho docílit." Stejně tak média pokud se dozví o nějakém homophobovi, tak se do něj pustí a veřejně ho zlinčujou. Proto lidé používají větu: "Mě sice nevadí, ale..." Jakoby se snad báli říct to nahlas, protože se bojí, že by je ostatní zavrhli, protože mají jiný názor než veřejné mínění. Nechovají se přirozeně, protože se bojí následků. To je to, o co se snažíme? Aby se nás báli?
Veřejné mínění opovrhuje homophobi, my jsme také veřejné mínění, jak můžeme chtít respekt od někoho, kým opovrhujeme? Vždyť phobia je nemoc, a je vrozená a často nevyléčitelná, oni za to nemůžou, oni se tak narodili. Oni za to nemůžou, ale přesto jsou opovrhováni, sakra, někdo by se měl postavit za práva homophobů!
Můj nejlepší kamarád je homophob. Doslova se mě štítí, už se ho nesmím ani dotknout, ale naučili jsme se s tímhle problémem žít, naučili jsme se jeden druhého tolerovat. Oba máme právo chovat se přirozeně, on smí veřejně nesnášet zostuzovat gaye a já je smím líbat v jeho přítomnosti, ale proč bychom to dělali? když totiž jeden z nás začne toho svého práva příliš zneužívat, ten druhý začne zneužívat toho svého a to ani jeden nechceme, takže se v přítomnosti toho druhého kontrolujeme, nejen kvůli němu, ale i kvůli sobě. A když mu občas vylítne z pusy nějaká ta narážka, tak ho upozorním, že jestli ihned nepřestane, tak mu zacpu tu jeho pusu svým jazykem a on přestane, zasmějeme se a změníme téma. Takže já si myslím, že je možné žít s homophobama, z vlastní zkušenosti. Jen prostě jim musíme vysvětlit, že se snažíme být jako oni, protože oni přesvědčeni, že se snažíme být něco víc než oni, to je pochopitelné, že se jim to nelíbí...nebo se o to vážně snažíme? Protože pak by jejich chování dávalo smysl....
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
30. 12. 2014 v 10:41Off-line Qwert1  (33/180/74)
Trajda to napsal pěkně, souhlasím! Mám pocit, že gay komunita začíná začíná mít podobně nadstandartní postavení jako romská komunita.

Drtivá většina občanů podle mě není netolerantní vůči homosexuální menšině, ale spíš určité části vadí určité zviditelňování, exhibice a často až netolerantnost vůči heterosexuální většině. Češi jsou všeobecně tolerantnější vůči homosexuálům než homosexuálové vůči většině.
23. 05. 2023 v 09:37Off-line EduardLeAdam  (25/186/57)
xDDDDD lmaooooo která smetla ze světla názor, že se jedná o nemoc.
Je to porucha jednoduše je něco špatně v mozku xDD prostě není normální být opačně orientovaný ale momentálně je to dobrý na přemnožení
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload