Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

8 tipů, jak ušetřit na provozu domácnosti

Dvaadvacátého dubna si celosvětově připomínáme svátek naší modré planety, Den Země. Nejen v tento den bychom se měli zamyslet nad tím, jak se chovat ekologicky, abychom chránili zemi a životní prostředí. Mnohdy tuto myšlenku zavrhneme kvůli obavám, že nás to bude něco stát nebo se budeme muset něčeho vzdát. Přitom si stačí osvojit pár zásad, které většinou nic nestojí a díky kterým lze uspořit nemalé částky.

1. Spotřebiče s nižší spotřebou

Elektrospotřebiče se v dnešní době staly nedílnou součástí každé domácnosti. Málokdo však ví, jakým způsobem je efektivně využívat, abychom zároveň snížili spotřebu energie. Tím nejrazantnějším krokem je výměna všech starších zařízení. Chladnička, mrazák a jiné spotřebiče starší deset let totiž mají několikanásobně větší spotřebu než spotřebiče nové. Podle odborníků se vzhledem k rostoucím cenám elektřiny často vyplácí vyměnit starší, byť ještě funkční výrobek za nový, s nízkou, dokonce poloviční spotřebou.

2. Pohotovostní režim a notebook

Na spotřebu energie má rovněž vliv to, zda vypínáte televizi poctivě nebo pouze na ovladači. Ačkoliv je druhá varianta pohodlnější, stand-by mode, neboli pohotovostní režim, odebírá elektřinu permanentně. Pokud sečteme spotřebu u veškerých přístrojů v pohotovostním režimu v domácnosti za celý rok, průměrně se spotřebovává 20 až 30 wattů, což činí kolem 1 300 Kč ročně.

Ti, kteří si nechávají permanentně zapnutý notebook v zásuvce, zaplatí pouze za něj ročně okolo 1 700 Kč.

Foto: © Depositphotos.com/Ambrophoto

3. Úsporné žárovky a LEDky

Použitím vhodných žárovek lze ušetřit také za svícení. Pokud nahradíte klasické žárovky úspornými, ušetříte až 80 % energie. Ačkoliv je počáteční investice vyšší, tyto zdroje světla mají až 15krát delší životnost než klasické žárovky. V provozu tak vydrží roky a prvotní náklady se časem vrátí.

4. Praní na nižší teplotu

Efektivní praní a vaření nám pomůže ušetřit nejen čas a energii, ale i celkové výdaje v domácnosti. Praním na nižší teplotu a optimálním dávkováním prádla můžeme šetřit také životní prostředí. Při přeplněné pračce totiž může odběr elektřiny výrazně vzrůst, stejně jako při vyšší než nutné teplotě praní. Snížením teploty z 90 na 60 °C dosáhnete přibližně čtvrtinové úspory elektřiny a zabráníte zbytečnému opotřebení prádla.

5. Vaření s pokličkou

I při vaření lze přemýšlet ekologicky a ekonomicky. Bez použití pokličky může vzrůst spotřeba energie při vaření až na trojnásobek. Dejte pozor, aby poklička na hrnec dobře seděla, stejně jako hrnec na plotýnku.

6. Velikost hrnce

Kvůli malému hrnci na velké plotně můžete zbytečně plýtvat energií. Výhodné je, když plotýnku vypnete s předstihem a využijete na dovaření už jen zbytkové teplo.

7. Vhodné umístění elektrospotřebičů

Na snížení energie může mít velký vliv také umístění elektrospotřebičů. Lednici a mrazák je nejvhodnější umístit někam na chladnější a stinné místo, rozhodně ne v blízkosti radiátoru.

8. Rozmrazování potravin

Šetřit můžeme i správným plánováním v kuchyni. Při rozmrazování potravin můžeme místo rychlého rozmrazení v mikrovlnné troubě využít přirozeného rozmrazování. Maso například vyjmeme z mrazáku již den před plánovanou přípravou.

Foto: © Depositphotos.com/michaeljung

Firmy by se také měly chovat zodpovědně

České firmy každoročně vyprodukují celkem zhruba 20 milionů tun odpadu. Ačkoliv je podnikový odpad z převážné části tvořen co do váhy odpady stavebními a demoličními, elektroodpad stále nabývá na důležitosti. Součástí vybavení každé společnosti je dnes již PC, tiskárna, kopírka, ale také lednice, mikrovlnná trouba či varná konvice.

„Ve firmách tak nalezneme velké množství elektroodpadu. Proto je nesmírně důležité, aby se právě v podnicích stalo třídění elektroodpadu nedílnou součástí odpadového hospodářství,“ upřesnil Petr Kubernát ze společnosti REMA Systém, která firmám zajišťuje svoz a ekologické zpracování firemního elektroodpadu, baterií, tonerů, CD a DVD v rámci projektu Zelená firma.

Titulní foto: © Depositphotos.com/arquiplay77, zdroj: TZ

Onload

6 názorů ke článku

22. 04. 2015 v 11:31Off-line SirEragon  (58/182/82)
Opět smysluplný názor na to co mi lidé máme dělat, jaké spotřebiče používat. Vyplod EU.
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 7  Nahlásit
22. 04. 2015 v 11:55Off-line Pepin.o  (37/-/-)
Správný euroobčan nemyslí, správný euroobčan se řídí návody, vyhláškami a směrnicemi!
prasata...
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 7  Nahlásit
22. 04. 2015 v 17:14Off-line THX1188  (40/183/90)
22. 04. 2015 v 19:48Off-line MarryZauer  (26/178/75)
Hmmm, 8. :/ moc nedoporučuji praktikovat, ze studie 1. LFUK a VFN vyplývá, že bakterie, které se pomnoží při vyndání masa, či jiných potravin s mrazničky, se výskyt bakterií oproti rozmrazení v mikrovlnce či nejlépe v troubě, či v hrnci s teplou vodou, je asi 50-60x větší. Takže úspora navzdory zdraví?
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
22. 04. 2015 v 20:41Off-line Pepin.o  (37/-/-)
MarryZauer: no a co?
1. neuvaříš to maso?
2. co máš proti bakteriím?
22. 04. 2015 v 21:12Off-line ThomPrag  (45/180/76)
Jeeee, to je zase výplod nějakých příruček a návodů, které kolují po netu a radí těm, které příroda neobdařila dostatečnou inteligencí.
Ad1) Těžko si bude někdo doma opečovávat 30 let starou TV, tohle je prostě přirozený cyklus.
Ad2) Kecy. Vždy záleží především na konfiguraci daného PC a nastavení Windows (nebo jiného systému). Platí pravidlo, že na kratší dobu je vhodný úsporný režim, na delší dobu nečinnosti vypínat.
Ad3) Osvětlení mám proto, aby v bytě nebyla tma. Podle toho si kupuju buď žárovky s větší svítivostí nebo menší. Úsporné jsou dražší, ale méně žerou. Záleží na každým, jak si to spočítá.
Ad4) No to určitě....budu prát všechno na 30. Sice musím použít takový prášek, který je schopen vyprat i při nízké teplotě, takže je v něm více svinstva, ale ušetřím za energii. Nasr... peru s obyčejným a při takové teplotě, která je vhodná podle typu a zašpinění prádla.
Ad7) Není pravda. Typicky např. vestavěné spotřebiče do menších bytů, ale i jiné, které jsou vyrobeny pro vnější teploty běžné v obývací místnosti. Takovou lednici dáte do chladnější místnosti a je průser. Je potřeba se řídit návodem konkrétního výrobku a ne takovými obecnými poučkami.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload