Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Vyzkoušeli jsme nový iOS 9: Jablečná zařízení se na něj těší!

Apple v pondělí představil na konferenci pro vývojáře novinky chystané deváté verze operačního systému iOS pro jablečné telefony iPhone, hudební přehrávače iPod a tablety iPad. Finální verze iOS 9 bude zdarma ke stažení až na podzim, my jsme teď ale na iPadu vyzkoušeli verzi určenou pro vývojáře.

Nové poznámky

Jako první Apple představil vylepšenou aplikaci poznámek. Doposud tato aplikace fungovala jako velmi osekaný Poznámkový blok z Windows – umožňovala pouhé zapsání poznámky. Nyní ale přináší novinky jako náčrtek, vkládání fotek, vložení mapy a třídění poznámek do složek.

Pokud se rozhodnete přejít na nové poznámky, přijdete o možnost synchronizované úpravy poznámek na zařízeních, která mají verzi iOS menší než právě 9, to se ale může do vydání finální verze ještě změnit.

Prozatím tato aplikace trpí řadou chyb – například padání aplikace při smazání náčrtku nebo fotky je dennodenním pořádku.

Mapy

Jako další na řadu se dostávají Mapy, ovšem neradujte se. Novinky, které byly představeny, jsou v Česku a na Slovensku nepoužitelné. Jedna z novinek v této aplikaci je možnost vyhledání podniků a akcí v okolí, ovšem tato možnost u nás nebyla nikdy dostupná a ještě dlouho ani nebude.

V USA tato funkce již dávno funguje skrze chytrého pomocníka Siri, u nás se dočkáte hlášky o nedostupnosti. Další funkcí, kterou v ČR není možné použít, je integrace veřejné dopravy a snadné vyhledání spojů. V neposlední řadě Apple přidal i možnost vyhledávání prodejců akceptující Apple Pay.

Čtěte novinky

Právě se dostáváme k náhradě za známý Kiosek. Apple sice nepotvrdil, že příchod této aplikace ukončí Kiosek, ale jak sami vidíme, Kiosek v iOS 9 zkrátka chybí stejně tak jako nová aplikace Novinek. A to z důvodu, že aplikace startuje nejdříve v USA, Kanadě a Velké Británii. Apple slíbil, že další země dostanou tuto aplikace později. A co nabídne? Novinky z celého světa, které se učí vaši zájmům a nabízí vám adekvátní obsah.

Multitasking

Zde přišel jeden z největších potlesků letošní WWDC konference. Apple rozšířil možnost multitaskingu. Doposud bylo možné na iPadech pomocí 4 prstů ovládat aplikace, to ale nebylo dostačující, a tak zde konečně máme nový a vylepšený multitasking. Apple se trochu přiblížil Windows 8, posuďte sami.

Z pravého rohu si můžete vytáhnout některé aplikace, které se používají nejčastěji, například poznámky. Funkce dvou aplikací na jedné obrazovce s názvem Slide Over, je nyní dostupná pouze na iPadu Air 2, snad se dočkáme podpory této funkce i na iPadu Air.

Pokud seshora potáhnete, můžete si vybrat i jinou aplikaci. Aplikace se zobrazí pak v zobrazení pro iPhone a můžete třeba hned ze seznamky odepisovat na emaily, nebo zprávy.

Osobně si tuto novinku chválím a hodlám využívat. Je to jednodušší než přejíždět čtyřmi prsty na další aplikaci a poté zase zpět.

S novinkou multitaskingu je tu i nová obrazovka pro přepínaní aplikací. Posuďte sami, jak se Applu povedla. Určitě není špatná a ovládá se opravdu krásně, i když trochu připomíná přepínání aplikací na Windows, kde je nazvaná jako Windows Aero pro přepínání aplikací s živým náhledem.

Pokud připojíte k iPadu bluetooth klávesnici, můžete mezi aplikacemi přepínat stejně jako na Windows.

Nová klávesnice

Kdo by řekl, že klávesnice od Applu může mít další vylepšení? Ano, opravdu má, a poměrně dost. Můžete si nastavit, aby po stisknutí klávesy Shift zůstala písmenka malá. Nebo používáte často funkce kopírovat a vložit? Pak bude pro Vás používání těchto funkcí hračka, máte je přímo na klávesnici.

Ale asi největší novinkou je použití dvou prstů, kde se po dotknutí na klávesnici automaticky aktivuje TrackPad a můžete tak ještě jednodušeji vybírat text pro zkopírování, nebo se v textu lépe orientovat.

Vyhledání (Spotlight)

Uživatelům iOS 6 bude hned jasné, že Apple vrátil obrazovku s hledáním. Známý Spotlight z OS X je nyní přenesený i na iOS a tak všechny funkce počínaje převody je možné používat i na iPadu.

iCloud Drive

iOS 9 obsahuje aplikaci pro správu obsahu na iCloud Drive, ovšem ve výchozím nastavení je tato aplikace skryta a je nutné ji nejprve aktivovat v Nastavení. Vývojáři prozatím říkají, že je Aplikace nedodělaná a postrádá hlavní funkce. Podívejte se sami, jak zatím vypadá.

Hudba

Apple o aplikaci hudba jako takové nemluvil, mluvil ovšem o nové službě, kde tuto aplikaci více představil. Nová aplikace se objevila již v betě iOS 8.4, které by mělo být dostupné během příštích týdnů. Hudba nyní připomíná klasické iTunes jak ho známe z počítačů. Rozlučte se se starou aplikací Hudby, přivítejte novou.

Apple Pay

Jen velmi zlehka pár informací o Apple Pay. Aktuálně je tato služba využívána 250 světovými bankami, tudíž více než 500 milionů držitelů karet těchto bank, dostane službu Apple Pay. Novinkou je rozšíření do Velké Británie začátkem příštího měsíce. Bude zde možné platit například za lístky na MHD iPhonem.

Apple Pay chce podporovat slevy a různé kupóny, v této souvislosti se Apple rozhodl aplikaci známou jako Passbook, přejmenovat na Wallet, která umožní skladování i věrnostních karet.  

O hodinu delší výdrž a vyšší výkon

Vývojářům se díky lepší optimalizaci iOS9 podařilo prodloužit výdrž baterie až o 1 hodinu, jen tak, aniž byste pro to cokoliv museli dělat. Protože je práce systému efektivnější, zvýšila se i jeho rychlost, což bychom měli dle vývojářů poznat i u běžných činností jako jsou čtení zpráv, psaní mejlů či prohlížení webu.

Je toho mnohem více

Další novinky jsou spíše kosmetické – změna použitého písma, drobná úprava aplikace Fotky či úprava oznamovacího centra, šestimístný bezpečnostní kód a menší aktualizace. Zmenšila se také velikost operačního systému ze 4 GB na 2 GB, takže zbude více místa na uživateská data (fotografie, hudba atd.).

Stále se jedná o beta verzi, na které bude Apple ještě čtvrt roku pracovat. Jak už známe Apple, o spoustě drobných vylepšeních mlčí, aby si je uživatelé mohli najít sami.

Zkuste si další novinky najít sami

Já sám novou verzi iOS 9 zkouším a označení Beta 1 opravdu odpovídá. Systém ještě není určený pro běžné používání. Přesto jsem si jej dvě hodiny po konferenci WWDC sám vyzkoušel na svém iPadu.

Máte zájem si nový systém také vyzkoušet? Máte možnost a nemusíte být developer. Provádím registraci UDID, která Vám zajistí možnost zkoušení Beta verzí ihned. V případě zájmu stačí napsat na udid@hoster.ninja a zašlu vám bližší informace.

Nebo chvíli počkejte, protože Apple za měsíc vydá veřejnou Betu nového iOS 9 dostupnou pro všechny odvážlivce, kteří mají chuť pomoci s testováním.

Finální verze na podzim pro iPhone 4S a novější

Titulní foto: archiv

Autor článku je kluk se smyslem pro humor a láskou k ironii. Nedokáže si představit život bez chytrých technologií. Více se dozvíte na jeho webu filipsich.space.
Onload

3 názory ke článku

10. 06. 2015 v 19:58Off-line Arthas  (73/-/-)
Like.
10. 06. 2015 v 20:52Off-line DjLuko1996  (27/175/-)
Vobec ale vobec sa netesim nic moc ten multitaking tak funguje iba na Ipad air2 co ma najvyssi vykon nic noce nedokazali len hovadili dalo by sa ovela lepsie veci urobit
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
11. 06. 2015 v 09:25Off-line Onicek  (40/168/-)
Bezva ;-)
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload