Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Průzkum: Homosexuálové vadí méně, tolerance v ČR se zvyšuje

Centrum pro výzkum veřejného mínění v březnu zjišťovalo postoj a tolerantnost lidí vůči gayům. Z výsledků průzkumu vyplývá, že lidé chtějí za souseda raději kuřáka než gaye, ale raději gaye než alkoholika. Z grafů je patrné, že se dlouhodobě tolerantnost vůči gayům zvyšuje.

Koho byste nechtěl mít za sousedy?

Hned na prvním grafu vidíme, že mezi dotazovanými jsou naprosto nežádoucími sousedy lidé závislí na drogách (86 %) a alkoholu (78 %). Nijak není žádoucí ani kriminální minulost (74 %) a psychické onemocnění (63 %). Lidé se stále staví rezervovaně k lidem jiné barvy pleti (31 %).

Dále následují homosexuálové a cizinci žijící v ČR, obě skupiny vidí dotazovaní lidé stejně (23 %) – nedokázali si vybrat, jestli raději gaye nebo cizince.

Poté už následují kuřáci (16 %), kupodivu i bohatí lidé (12 %) a lidé jiného náboženského přesvědčení (9 %). Zbývají chudí lidé (8 %), tělesně či jinak handicapovaní (8 %), staří lidé (7 %), lidé jiného politického přesvědčení (5 %) a nakonec mladí lidé (5 %).

Koho byste nechtěli mít za sousedy? (zdroj: cvvm.cas.cz)

Co z toho vyplývá?

Jakási pomyslná společenská nebezpečnost je potenciálně u prvních dvou, resp. tří skupin (vzhledem k vysoké recidivě v Česku). Samotná homosexuální skupina je na stejné úrovni jako cizinci a hned nad kuřáky, tudíž zde určitě nelze mluvit o odůvodněném pudu sebezáchovy. Graf tedy dokazuje – ti, kteří nechtějí homosexuály za sousedy, mají strach z něčeho neznámého, co doposud neznají.

Jak to šlo časem?

Výzkum je opakovaně prováděn od roku 2003. Z čísel jasně vyplívá, že tolerantnost vůči gayům se neustále zvyšuje.

Koho byste nechtěl mít za sousedy? – časové srovnání (zdroj: cvvm.cas.cz)

Lidé s homosexuální orientací nechtělo v roce 2003 za sousedy 42 % dotázaných, číslo každým rokem klesá, až na dnešních 23 %. A z důvodu celkové kultury a přejímání myšlení západních zemí lze čekat, že tento klesající trend bude (naštěstí) pokračovat.

Bravo Češi, ještě chvíli a bude váš postoj k homosexuálům jako u jiných obyvatel západních zemí.

A jak lidé vidí tolerantnost ve svém okolí?

Poslední graf ukazuje, jak dotazovaní vnímají toleranci vůči jednotlivým skupinám obyvatel. Mezi nejvíce tolerovanými je dlouhodobě náboženské přesvědčení a mladí lidé. Na druhém konci ale stojí kriminální minulost, drogy a alkohol.

Nějaká forma tolerantnosti vůči homosexuálům se projevuje v 63 %, spíše netolerantní u 26 % a vyloženě netolerantnost uvedlo 6 %.

Nicméně tato konkrétní čísla nelze brát příliš závazně, protože jsou ovlivňována médii a veřejným míněním – popisují to, co si dotazovaní myslí, že si myslí lidé ve svém okolí, což může být manipulativní či zavádějící.

Jsou podle vás lidé v ČR tolerantní k těmto skupinám obyvatel? (zdroj: cvvm.cas.cz)

Foto: gpaumier, Flickr, Creative Commons

Onload

11 názorů ke článku

11. 04. 2012 v 14:45Off-line Bragi  (43/168/75)
tak buzny už jsou jako sousedé oblíbenější víc jak větnamci a romáci, asi jako ukrajinci :D
11. 04. 2012 v 14:54Off-line Boyx  (34/178/80)
Tato informace mě moc potěšila i přesto, že by to bylo lepší, kdyby jsme ze sebe nedělali jen madrace.
11. 04. 2012 v 22:42Off-line Hagal  (32/180/90)
Představa, že skoro každý čtvrtý čech by mně nechtěl za souseda jen kvůli orientaci mně docela děsí. Ale průměrné zlepšení ve společnosti o 2% za rok je slušné, je vidět že se o těchto věcech více mluví a lidé, kteří už nějakého otevřeného homosexuála potkali často rychle změní názor k lepšímu.
Každopádně zvyšující netolerance k lidem odlišné barvy pleti, psychicky nemocným a tělesně postiženým se mi vůbec nelíbí.
Souhlasím - 9   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
01. 10. 2012 v 22:20Off-line Salkim  (43/182/70)
Každopádně zvyšující netolerance k lidem odlišné barvy pleti, psychicky nemocným a tělesně postiženým se mi vůbec nelíbí. --- > no prijde na to jaka barva, nebo spis narodnost, etnikum je na mysli.. rozhodne tu je jedno vedle ktereho bych urcite bydlet nechtel :-))) Kdo si to neuzije ten nemuze mit objektivni nazor a uz jen pri pohledu na to, ze to platim z dani, flaka se to a jeste se to tvari jako utiskovane...samo ze ne vsichni taci jsou, znam i slusne, kteri se od tech ostatnich distancuji, ale bohuzel vetsina opaku je prekryva :-(
25. 10. 2012 v 23:08Off-line NOX666  (38/179/85)
Hmm... jak tak na to koukám, tak si říkám, že homosexuálové jsou stále v TOP 10. No, ale když se podívám, kdo "je konkurence" tak "ještě dobrý". Ono totiž z toho výzkumu vyplývá jediné - lidé nechtějí za sousedy "problémové lidi", ergo všechny typy násilníků, kriminálníků, feťáků a jim podobných a samozřejmě pak také nechtějí za sousedy lidi, kteří jsou "víc ukřičení" - ergo typické snědé jižany a Romy (ale ono se to týká i Italů, Arabů, Albánců atp...). A pak kuřáci... no to se cítím skoro uražen, komu může vadit kuřák? Pch... zatímco tolerance k homosexualitě je div ne povinná látka ve školách, tak intolerance vůči kuřákům a jejich kaceřování jde zase do nebeských výšin... pch... někdo to zdravotnictví zaplatit musí. :D Takže sumasumárum - typicky po česku - Češi nejsou ani rasisti ani xeno či homofóbové, vadí jim jim jen ukřičení, hluční, problémy dělající a hysterčičtí sousedi, no a protože u menšin je to více vidět (a některé jsou "holt trochu více odlišné"), tak typický český maloměšťácký konformní človíček milující svou konformitu, nudu a šeď je apriori proti všemu co se odlišuje... ale nazývat to rasismem... ne to fakt ne. Rasismus je totiž - jak pravívá onen anglický lord ve vtipech - zločin a zločin je pro černý. :D :D
03. 05. 2013 v 23:20Off-line Iberit  (43/186/100)
Já z výše uvedených bych za sousedy nechtěl kriminálníky,feťáky a smradlavé rypáky od cigaret.
13. 08. 2013 v 11:05Off-line Eliach1  (49/187/85)
Skvělá zpráva, máme i nadále šanci to změnit. Váš dobrý soused gay na základě zájmu o sounáležitost v pomoci dětem a seniorům. Měníme svět tím, že začneme nejdříve sami u sebe.
13. 08. 2013 v 11:47Off-line Iberit  (43/186/100)
Spousta lidí je natolik d***lních,že nás s rovnává s pedofily ačkoli je nad slunce jasné,že homosexualita mezi dospělými a pedofiliie jso udvě diametrálně odlišné věci.Jedná se předevší mo osoby zmanipulonané náboženstvím zejména katolickou církví,která překypuje zneužíváním dětí a moc dobře vědí,že homosexualita v čr mezi dospělými není už přes 50 let trestná.
27. 01. 2014 v 19:34Off-line Matthewko  (27/182/85)
ja už nemožem zase vyhovieť všetkým aj tak 23 perent je dost netolerancie , a už nemám chuť páčiť sa okoliu , budem žiť s priatelom a ostatný nechc sa ...
27. 01. 2014 v 19:35Off-line Matthewko  (27/182/85)
ale zas je dobrá doba , a vadíme menej to je fakt , ale aj tak je to sprosté vravieť že vadíme, ked na nás nieje čo vadit :)
23. 03. 2017 v 20:13Off-line NewGuy9  (24/174/66)
To je sice hezké, ale zároveň se zvyšuje rasismus. Nevím, jestli je zrovna důvod k oslavám.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload