Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Gayové se častěji chtějí vázat, jsou vzdělaní a bez náboženské víry

Podle dat ze Sčítání lidu, domů a bytů v roce 2011 se zjistilo, že se v České republice registrovaná a nesezdaná (nejsou registrovaní, ale žijí spolu) stejnopohlavní partnerství vyskytují převážně mezi muži a lidmi v mladém a středním věku. Osoby, které uzavřely registrované partnerství, dosahují vyššího vzdělání, uvádí analytici z Českého statistického úřadu ve své zprávě.

Při Sčítání byla poprvé položena otázka na registrované partnerství a 2 243 osob vyplnilo, že uzavřely registrované partnerství. Z toho 2 018 osob uvedlo, že jejich registrované partnerství stále trvá. Soužití s partnerem, nebo partnerkou v nesezdaném svazku uvedlo 8 112 osob, dá se však předpokládat, že těchto soužití bude ve skutečnosti více.

Vzhledem k velké citlivosti a stigmatizaci tohoto tématu, data ze sčítání s největší pravděpodobností nepostihují všechna soužití osob stejného pohlaví a na základě dostupných údajů je tedy možné vytvořit charakteristiku pouze těch osob, které byly ochotny takové soužití do sčítacího formuláře uvést.

Dobrá zpráva: Polovina Čechů souhlasí se sňatky gayů a podpora nadále stoupá

Muži se častěji registrují

Častěji svazek s osobou stejného pohlaví deklarovali muži, na které připadalo 70 % z registrovaných partnerství (trvajících a zaniklých), u nesezdaných partnerství byl pak rozdíl menší a muži tvořili 54 %. Dalo by se tedy říci, že muži mají o něco větší tendenci svůj partnerský vztah institucionalizovat.

Registrované partnerství má úspěch u nás i po sedmi letech

Závislé děti v domácnosti

Naprostá většina osob, které deklarovaly registrované nebo nesezdané partnerství, žije v domácnosti bez závislých dětí. Celkově v domácnostech čítajících jednu rodinu, která byla podle dat ze sčítání tvořena registrovanými partnery, žilo celkem 46 závislých dětí. V domácnostech tvořených partnery stejného pohlaví, kteří uvedli, že spolu žijí v nesezdaném partnerství, pak žilo 879 dětí.

Kteří čeští politici chtějí povolit adopci dětí homosexuálními páry?

Náboženské vyznání

Většina osob, která deklarovala soužití s osobou stejného pohlaví, uvedla, že jsou bez náboženské víry (včetně osob, které jako náboženskou víru vyplnili ateismus).

Titulní foto: joseanavas, Flickr, Creative Commons, zdroj: czso.cz

Onload

5 názorů ke článku

02. 11. 2013 v 10:22Off-line Ztracen  (40/183/83)
To je mi zase statistika :-P Zajímalo by mne, kolik z těch 8000 buzerantek má stejného partnera i dnes! Po 2 letech by to byla zajímavá statistika :-D On je problém, že většina Gayů chápe věrnost zcela odlišně, než hetero páry. Pak z té statistiky vychází tak pozitivně, ale ve skutečnosti je to blábol. Jen mi příjde, že lesby jsou do partnerství mnohem míň hr, nic víc studie nedokazuje.
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 11  Nahlásit
02. 11. 2013 v 11:37Off-line Poklad  (29/177/69)
ztracen jsi evidentně absolutně ve všem...
kdyby ses o téma aspoň trochu zajímal, tak bys věděl, že registrovaná partnerství jsou stabilnější než svatby (mají nižší "rozvodovost") a radikální většina gayů, bisexuálů a leseb nejsou nadrženci z internetových seznamek, kteří mění partnery jak ponožky.
Vzpamatuj se.
Souhlasím - 18   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
02. 11. 2013 v 21:53Off-line Lofwyr  (45/180/85)
No to je zase jednou blábol :-D
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
03. 11. 2013 v 10:40Off-line Ztracen  (40/183/83)
poklade: Dítě, o téma se zajímám už jen pracovně, protože mám stálého partnera a nejsem slepý. Proboha, den před sčítáním si pár buzniček našlo přítele a tak ho tam uvedlo. Je to snad náhodná praxe? V mém okolí je mnoho párů 3 a více let, ale mnohem více těch, kteří jsou každý měsíc s někým jiným, nebo minmálně podvádí svého stálého patrnera. Prostě si jen myslím, že 70% těch, co uvedlo stálého partnera už s tím konkrétním člověkem nejsou, takže kdyby se registrovali, už se zase rozvedli.
Takže statistika je k ničemu a pravda bolí, především ty promiskuitní kusy :-P Tak se vpamatuj ty, nevím, co tady řešíš...
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
27. 09. 2017 v 09:21Off-line Usacek  (48/190/88)
Tedy cca 8000 (i kdyby to bylo 50 000 nebo 100 tis.) z cca10 000 000 miliónů je skutečně velké a silné procento obyvatelstva...
cca 2000 registrovaných a to kdo ví kolik z těch je stále spolu z cca 10 000 000 je docela dost málo..... z osobní zkušenosti můžu říct jen, že v dnešní době vztah dvou kluků nebo chlapů je pro mě spíše virtuální pojem. V okruhu 60km vím pouze snad o dvou párech, co jsou spolu déle než 10 let. Najít dnes přítele tak, aby vztah neumřel po několika měsících je spíše vzácnost....
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload