Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Coming out je osvobozující. Co nás učí pohádkový muzikál Ledové království?

Pohádkový muzikál Ledové království (Frozen) vyhrál dva Oskary, na ČSFD si drží hodnocení 77 % a je jedním z nejdiskutovanějších současných filmů. Snímek je určen dětem, ale hodně zajímavých poselství si v něm dokáží najít i ostatní diváci. Pokud jste film již viděli, můžete text o ději přeskočit a rovnou číst dál.

Děj Ledového království

Princezny Elsa a Anna vyrůstají v království se svými rodiči. Elsa, budoucí dědička trůnu, má však zvláštní schopnost, která ji dokáže dostat do pořádných potíží – umí vytvářet led a sníh. Svou odlišnost však nedokáže ovládat, a tak se jednoho dne stane, že s ní zraní Annu.

Foto: youtube.com

Anna je vyléčena u trollů, kteří ji vymažou paměť a Elsa je držena v ústraní. Král a královna tragicky zahynou při plavbě a poddaní čekají na den, kdy bude Elsa korunována. Její schopnost však zesílila natolik, že vše, čeho se dotkne, začne okamžitě mrznout. Proto neustále nosí rukavice. Během korunovačního plesu se Anna seznámí s princem Hansem. Zamiluje se do něho, a když ji Hans ještě ten večer požádá o ruku, Anna přijme.

Elsa jim však odmítne dát své požehnání. Během hádky s Annou je Else stržena rukavice. Rozčilená Elsa se nedokáže ovládnout a několik vyvolaných rampouchů se zabodne přímo do podlahy. Její pečlivě střežené tajemství je venku a Elsa opouští království.

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

V království po Elsině odchodu započne krutá zima. Anna se rozhodne Elsu najít. Při své pouti potká horala Kristoffa a sněhuláka Olafa. Anně se podaří najít Elsin palác. Během jejich setkání Elsa Annu opět zraní – a tentokrát ji led zasáhne přímo do srdce.

Od trollích léčitelů se Anna dozví, že její srdce může rozmrazit pouze čin z opravdové lásky. Rozhodne se tedy vrátit se do království, kde na ni čeká Hans. Ten se však rozhodne se na obě princezny vykašlat, protože si myslí, že po jejich smrti se stane králem on. Annu zamkne v komnatě, Elsu nechá prohlásit za zrádkyni a odsoudí ji k trestu smrti.

Sněhulák Olaf se vrátí do království, kde nachází umírající Annu. Anna si uvědomí, že miluje Kristoffa.

Foto: youtube.com

Ve finální scéně Anna a Kristoff pospíchají ve sněhové bouři, aby se setkali. Elsa se vrací do království, najde ji však Hans a rozhodne se ji vlastnoručně usmrtit mečem. Anna je už kousek od Kristoffa, v poslední chvíli se ale rozběhne za Annou a postaví se před Hansův meč. Anna zmrzne a Hansův meč se odrazí.

Elsa vidí, že se pro ni Anna obětovala. A to je nakonec to, co její srdce zachrání – sebeobětování je čin z opravdové lásky. Elsa si uvědomí, že láska je to, co jí chybělo a do království se vrátí léto.

Foto: youtube.com

Coming out je osvobozující

Elsino tajemství by se dalo přirovnat k homosexualitě. Hlavní píseň filmu Let It Go je upřímnou otevřenou coming outovou zpovědí, ve které Elsa dává najevo, že už nemůže dál skrývat svoje pocity a že ji nezajímá, co na její odlišnost řeknou ostatní.

Nemůžete si vzít muže, kterého jste právě potkali

Všechny princezny okamžitě souhlasí s nabídkou sňatku, ačkoliv o svém princi neví vůbec nic. Stejně tak uvažuje i Anna, avšak Elsa ji zarazí se slovy: „Nemůžeš si vzít muže, kterého jsi právě potkala.“

Samozřejmě vás někdo může na první pohled přitahovat a chcete, aby vám to klapalo, ale láska na první pohled zkrátka neexistuje.

Láska je jako otevřené dveře

Anna a Hans si navzájem dokončují… sandwiche? Lásku a pobláznění je jednoduché si splést, protože jsou si na začátku velmi podobné. A láska opravdu je jako otevřené dveře, ovšem každý si musí dobře promyslet, s kým je za sebou zabouchne. Po jednom dni opravdu nejde udělat doživotní rozhodnutí.

Můžu ti dát pusu?

Na konci filmu, když už Anna ví, že láska není instantní polévka, se jí Kristoff poněkud zmateně ptá, jestli by ji mohl políbit. Anna mu odpovídá, že by mohli. Pokud jste tedy s někým na rande a nevíte, jestli by mu vyhovovalo, kdybyste se posunuli dál, proč se prostě nezeptat?

Nikdo není dokonalý

Trollové ve své písni Anně zpívají o tom, že Kristoff není dokonalý a že nemá čekat, že ho změní, protože lidé se obecně moc nemění, ale že láska je síla, která je mocná a neznámá a která z nás dokáže vytáhnout to nejlepší.

Ne všichni potřebují prince

Anna ke konci filmu začne s Kristoffem chodit, Elsa žádné romantické vztahy nenavazuje. Normálně pohádky o princeznách končí svatbou, ideálně ještě s dodatkem „A žili šťastně až do smrti“. Ledové království i v tomto konečně upouští od stereotypů. Obzvlášť na postavě Elsy jde tedy vidět, že ne všichni potřebují prince k tomu, aby byli šťastní.

Titulní foto: youtube.com

Autor článku je seriálový nadšenec, amatérský kuchař a velmi pilný student.
Onload

10 názorů ke článku

25. 05. 2014 v 11:29Off-line XLeasonX  (35/188/96)
Vážně dobře řečeno, takto by teď měli brát režiséři inspiraci spíše z tohoto muzikálu než ze zastaralých filmů. Tento muzikál si vždy pustím, když mi je nejhůře, ..... už umím Let it go na vzpaměť. :)
Vřele doporučuji kouknout se.!
Souhlasím - 30   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
25. 05. 2014 v 18:18Off-line Chuckym3  (41/174/75)
že vždy zvítězí dobro nad zlem ?
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
26. 05. 2014 v 15:58Off-line Daniteen  (27/-/-)
Hele já už toho taky začínám mít moc. Frozen je dokonalá pohádka, Let it go perfektní písnička, kterou taky umím nazpaměť. Je jasný, že nese velký poselství, ale musíte to furt tahat na coming out? Prostě říká, že se máme přijmout takový, jací jsme. Nemusíte to ničit těma gay-nesmyslama!
03. 12. 2014 v 20:37Off-line Oraien  (26/178/77)
XLeasonX jo Let it go je pěkný, ale v kolika jazycích o umíš? :D
24. 01. 2015 v 15:19Off-line LoL987  (27/-/-)
Velmo pekna Rozprauka :) Skoro všetky od Disney :)
25. 02. 2015 v 13:49Off-line N.i.k.i  (25/179/57)
podle mě má nejlepší cover Takako Matsu ♥♥♥♥♥♥♥ 日本 ♥♥♥♥♥♥♥

https://www.youtube.com/watch?…
20. 07. 2015 v 20:00Off-line Addie  (25/-/-)
Nejlepší je španělská verze :3
22. 07. 2015 v 18:53Off-line Zajicekke  (22/185/95)
mít tak za manžela prince
06. 09. 2015 v 16:02Off-line BussterX  (103/130/150)
hm.... zde je vidět jak jsme u nás v předu, zatímco na západě řeší v pohádce zašifrovaně a podprahově koming aut, náš Křemílek a Vochomůrka spolu žili ve společné domácnosti veřejně před celým národem už před desítkami let : ))

Myslet si že v pohádce je zašifrovaný homosexuální poselství, a napsat o tom ideologický článek, to už je skutečný HOMOSEXUALISMUS :DD .... pánové autoři, nezdá se vám, že toto už přeháníte,?
02. 05. 2016 v 07:03Off-line LWcz  (40/183/-)
Řešit comming out v pohadkach povazuji za zvracenost. Ale ok budu se drzet stylu autora článku pokud písnička let it go predstavuje comming out tak jake je poselství příběhu? Pokud se vyoutujete tak ikdyz se odtrhnete od rodiny tak vas ouing pomalu a jiste bude ničit vse na cem vam driv záleželo (rodinu a etc) .. vzpominate kralovstvi preci zaclo zamrzat a pomalu ale jiste umirat. Teprve az navrat k rodine a opusteni noveho zivota vedlo k zachrane království neb laska rodiny vam pomohla prekonat vas comming out. Teprve kdyz se elza vratila k milijici rodine a ze sveho coming outu udelala pouze kabaretni cislo pro pobaveni okoli (scena s kluzistem na hrade) tak teprve tehdy mohla prece opet normalne zit ne ? Takze jake ze je poselstvi ?
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload