Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Lékaři upozorňují: Hlídejte si pitný režim, hydratace je důležitá i v zimě

Díky osvětě a propagaci zdravého životního stylu každý ví, že je třeba pít často a pravidelně, nikoliv jen když pociťujeme žízeň. Mnoho lidí si však hlídá přísun tekutin hlavně v létě a s příchodem podzimu a zimy pitný režim šidí. Přitom i v chladnějším období organismu hrozí dehydratace a v důsledku toho mnohé zdravotní komplikace.

Lidské tělo představuje ohromnou zásobárnu vody. Celých 60–70 % je tvořeno právě touto životodárnou kapalinou. Udává se, že zdravý dospělý člověk by měl v průběhu dne vypít 2 až 3 litry tekutin, záleží na váze i fyzickém vytížení. Ideální je 20–40 ml tekutin na kilogram tělesné hmotnosti.

Faktem je, že v létě je pro člověka mnohem snazší myslet na konzumaci nápojů – vlivem horkého počasí a zvýšené činnosti potních žláz dostáváme rychleji žízeň, a to nás nutí více pít. Za chladnějšího počasí není tato potřeba tak zjevná, o to je to pro naše zdraví zrádnější. Kvalitní pitný režim je přitom bezpodmínečně nutný pro správné fungování životně důležitých orgánů a je nedílnou součástí prevence proti nemocem.

Období viróz a oslabené imunity

Důvod, proč je třeba na řádný pitný režim dbát i ve studených měsících, je ten, že spoustu času trávíme v přetopených místnostech. V důsledku toho dochází k vysušování pleti a jiných sliznic. Častěji se nám stává, že pijeme až tehdy, když se dostaví neodbytný pocit žízně. A to je špatně. Pocit žízně je v podstatě nouzovým signálem těla, které spouští alarm a upozorňuje na nedostatečnou zásobu vody. Pitný režim byste měli mít na paměti hlavně s klesajícími teplotami, kdy venku přituhuje a fouká mrazivý vítr. Pití dostatku tekutin je důležité pro správné fungování imunitního systému. V momentě, kdy vás skolí zákeřný bacil, už bude na posilování obranyschopnosti pozdě.

Zvláště náročné je z tohoto hlediska období kolem Vánoc. Nevhodně se stravujeme a pokulhává i pitný režim. Oproti létu konzumujeme přes zimu méně jídel s obsahem vody a málo čerstvého ovoce a zeleniny. To se nutně odráží i na fyzické kondici. Výsledkem přitom nemusí být jen mizerná kondička, zaděláváte si tím na vážné zdravotní potíže. Spoustu tipů na to, jak se udržet fit (nejen) přes svátky, najdete na webových stránkách projektu na podporu zdraví a kondice Zdraví jako vášeň. Tento ojedinělý projekt spustila pro své pojištěnce Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR. Již pět let přináší inspiraci v podobě rad, tipů, doporučení a soutěží v oblasti zdravého životního stylu.

Základy pitného režimu: Co, kdy a jak často

Správný pitný režim se neodvíjí pouze od toho, kolik toho vypijete. Záleží také na tom, co pijete a v jakém množství. Obecně platí, že alkohol, káva, silné čaje, slazené limonády a ochucené minerálky se do pitného režimu nepočítají, protože organismus spíše zatěžuje a dehydratují.

Pravidelné pití postavte na čisté, pramenité a neperlivé vodě. Pokud vám obyčejná voda nechutná, zkuste si ji ochutit například plátkem citronu nebo lístky máty. Mimoto jsou vhodné ovocné a zeleninové šťávy bohaté na vitaminy, neslazené zelené a bylinné čaje.

Pozor na chlazené nápoje

Na podzim a v zimě raději zapomeňte na příliš studené nápoje. Tělo díky své nízké teplotě ochlazují, a to pak musí vynaložit zbytečně moc energie na to, aby je opět zahřálo. Dejte přednost vlažným a teplým nápojům. Vhodné je konzumovat nápoje, které mají teplotu lidského těla. Perfektním tipem, jak po ránu nastartovat metabolismus, je vypití jedné sklenice teplé vody s citronem.

Překvapte svého kluka: Netradiční osvěžení v podobě domácích limonád

Titulní foto: © Depositphotos.com/DragonImages, zdroj: TZ

Onload

7 názorů ke článku

10. 12. 2015 v 14:16Off-line Colombo  (103/192/90)
Do pitného režimu se nepočítají slazené minerálky ?? Větší pitominu na toto téma jsem dosud nečetl.
10. 12. 2015 v 14:55Off-line Xxxmoney  (26/183/60)
Je to tak no
11. 12. 2015 v 00:17Off-line Spider.27  (38/185/71)
tak to je převratný objev, od vynálezu třívrstvého hajzl papíru je to zase něco co mě srazilo do kolen. ;-)
11. 12. 2015 v 07:23Off-line Colombo  (103/192/90)
Poslední dobou všude na netu začali psát o citronu a o mátě, tak to bude každý papouškovat. Připomíná mi to stravovací propagandu minulého režimu, kdy byla jeden čas nadprodukce vajec a v TV byla reklama "jezte vejce, jsou zdravá"... :)
12. 12. 2015 v 17:36Off-line Charles2300  (32/183/85)
Se mnou to jednou seklo a kyz prijela sanitka, vzali me krev a rekli, ze jsem dehydrovanej :-) Takze ted uz na to taky koukam jinak :-)
13. 12. 2015 v 02:40Off-line Jakubkolin  (36/182/84)
Se mnou taky... tejden v nemocnici kapacky a v cajku... ale piti si uz nehlidam :-)
21. 09. 2017 v 12:20Off-line Alda29  (36/192/90)
colombo: dělá se to za každého režimu.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload