Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Nejbizarnější film roku „Stát pevně“: I když dva žijí spolu, mohou být vlastně sami

Šokující, meditativní a niterný obraz tvůrčí i osobní krize vystavuje nejvýraznější režisér LGBT filmů Alain Guiraudie ve snímku „Stát pevně“. Kuriózní film, ve kterém se hlavní hrdina vydává na trnitou cestu hledání vlastní identity.

Scenárista Léo se vydává do divoké přírody, aby našel vlky. Místo nich potkává pastýřku Marii, se kterou počne dítě. Odstěhuje se na statek, kde žijí s jejím podivínským otcem. Po porodu se Marie nedokáže o dítě starat a utíká. Leo zůstává s kojencem sám. S novou rolí se vypořádává bezcílnými toulkami, sexuálními avantýrami i svéráznou lesní terapií. Alain Guiraudie natočil film na hranici perverzního pastorále, psychologického dramatu a symbolického portrétu muže, který nedokáže být otcem, milencem ani tvůrcem.

Nejkontroverznější snímek Cannes 2016 se pokouší zbořit sexuální tabu, a s nádechem komiky se zaměřuje na neměnné role, do kterých samy sebe uvrháváme. „Na příběhu dvou lidí ukazuji, že i když dva žijí spolu, mohou být vlastně sami. Mým záměrem bylo také nabořit společenské klišé, které říká, že ženy mají mateřský instinkt a schopnost vychovávat děti,“ říká Guiraudie.

„Tvůrčí krize už měly na plátně mnoho podob. Nikdo ale pravděpodobně nezašel tak daleko jako Alain Guiraudie. Stát pevně je film, který intuitivně spojuje šok, zhnusení a úžas, ohledává zvíře v nás i mimo nás” říká dramaturg Vít Schmarc přehlídky  evropských bizarních artových filmů Weird Europe.

Kdo je Alain Guiraudie?

Alain Guiraudie patří mezi nejvýznačnější představitele současného LGBT filmu. Otevřeně se hlásí ke své homosexuální orientaci a od 90. let ji ve svých filmech rafinovaně a neschematicky tematizuje. Mezi jeho největší kariérní úspěchy patří snímek Neznámý od jezera, za nějž v roce 2013 dostal v Cannes cenu za režii. Mezi své nejvýraznější inspirační zdroje řadí všestranného francouzského intelektuála Georgese Bataille.

Film Stát pevně přichází do vybraných českých kin 2. 3. 2017.. V dubnu bude také snímek uveden na přehlídce bizarních artových filmů Weird Europe, která se uskuteční 5. - 10. 4. 2017 v pražském Bio Oko a v brněnském kině Art 10. - 12. 4. 2017.

Titulní foto: Film Europe, zdroj: TZ

Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload