Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Festival Karlovy Vary 2019 se i letos těší na gaye a lesby: 5 filmů, které musíte vidět!

Největší svátek filmových fandů je opět tady! 54. ročník největšího a nejprestižnějšího filmového festivalu ve střední a východní Evropě už finišuje přípravy, aby mohl od 28. 6. do 6. 7. 209 uchvátit v Karlových Varech na 15 000 návštěvníků.

Foto: MFFKV

Jinak klidné a trochu snobské lázeňské městečko se promění v hučící úl plný života, pestrosti, přehlídku nejen filmů a kultury, ale lidí všech generací od baťůžkářů až po milionáře, osobnosti a celebrity.

Mezi nimi můžete potkat herečku Julianne Moore a scenáristu a režiséra Barta Freundlicha při uvedení jejich nejnovějšího snímku Po svatbě, který měl úspěch na festivalu Sundance. Doprovodí je americký herec, držitel ceny Tony, Billy Crudup. Držitelka Oscara Julianne Mooreová převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Další hvězdou bude americká herečka Patricia Clarkson, letošní držitelka Zlatého Glóbu. V rámci slavnostního zakončení obdrží i ona Křišťálový globus.

Do Varů se vrací držitel Ceny prezidenta MFF KV a Oscara, hlavní hrdina loňské festivalové znělky Casey Affleck, aby představil film Světlo mého života, který napsal, režíroval, produkoval a zahrál si hlavní mužskou roli po boku nového hereckého talentu Anny Pniowsky.

Karlovarské ulice v tyto dny zaplní i mnoho gayů z různých koutů Česka i odjinud, takže se procentuální zastoupení naší komunity v davu výrazně zvýší oproti normálu a v pohodě trumfne i Prahu – což se opakuje každý rok. 

Nabídka filmů, které většinou už nikde jinde u nás neuvidíte, hudební a kulturní program je lákadlem pro mnoho našinců, protože Vary během festivalu žijí prakticky nonstop. Dorazíte letos i vy?

Duhové filmy v programu

I letos vám Aktuality LGBT+ doporučí pár zajímavých titulů, ve kterých se objeví téma jinakosti.

Film: „Monstra“

V letošním bohatém programu nepřehlédněte celovečerní režijní debut „Monstra“ režiséra Maria Olteanua. Příběh manželského páru Artura a Dany, kteří jsou spolu deset let a navenek se jejich život zdá bezproblémový. Ovšem jeden obyčejný den v Bukurešti odhalí i netušená tajemství jejich soužití. Jde o jeden z prvních filmů s otevřeným tématem homosexuality z Rumunska. Film, který zaujal nejen v Berlinale, najdete v nabídce v pátek 28. 6. Kino Čas, neděli 30. 6. Lázně III, středu 3. 7. Malý sál a ve čtvrtek 4. 7. Kongrerový sál.

Foto: MFFKV

Film: „Monzun“

Dále bychom vám rádi doporučili romantické drama „Monzun“ kambodžského režiséra Hong Khaoua (v roce 2014 jste ve Varech mohli vidět jeho poutavé intimní gay drama Chvění) v sobotu 29. 6. ve Velkém sále, 30. 6. v kinosálu grandhotelu Pupp a úterý 2. 7. v kině Drahomíra. Kit opustil Saigon, aby uprchl z vietnamské války se svou rodinou a vrací se, aby zde rozptýlil popel rodičů. Jeho představitel Henry Golding k tomu dodal, že ze své postavy měl jasný pocit, že je gay, ale herecky se chtěl zaměřit hlavně na jeho příběh, nikoliv orientaci.

Foto: MFFKV

Film: „Kid“

Absolventský a autobiografický film „Kid“ mladého nadějného režiséra z Trnavy a pravidelného festivalového návštěvníka Gregora Valentoviče inspirovaný životem jeho přátel můžete spolu s dvěma dalšími krátkými filmy vidět v úterý 2. 7. v Malém sále a v sobotu 6. 7. v Lázních III.  Ve filmu nechybí ani narážka na jeho idola Xaviera Dolana.

Foto: MFFKV

Film: „Muž z budoucnosti“

Hlavní hrdinka Elena z filmu „Muž z budoucnosti“ chilského režiséra Felipeho Ríos Fuentese je lesba, byť to v příběhu nehraje žádnou zásadní roli. Ale přesto stojí za to vidět tuto road-movie plnou nádherných scenérií chilské Patagonie, které se mísí s emociální psychologií setkání a sbližování otce a dcery. Světová premiéra proběhne ve středu 3: 7. ve Vekém sále a reprízy 4. 7. v Puppu a v sobotu 6. 7. v kině Drahomíra.

Foto: MFFKV

Film: „Ke hvězdám“

Nenechte si uniknout také jemné a procítěné drama mladé americké režisérky Marthy Stephens „Ke hvězdám“ můžete vidět ve Velkém sále ve čtvrtek 4. 7., v Puppu 5. 7. a o den později v Drahomíře. Film je zařazen do Hlavní soutěže a vypráví o silném přátelství dvou dívek v Oklahomě v 60. letech. Titul nyní sklízí příznivé divácké ohlasy na Outfestu v Los Angeles.

Foto: MFFKV

Ve festivalových ulicích a kinech budete mít šanci potkat delegace ze všech výše uvedených filmů. Seznam všech dalších možností potkat hlavní zahraniční i české tvůrce najdete v programu nebo na stránkách festivalu.  

Snad se vám letos bude v hlavním českém centru filmu líbit a snad vyjde i počasí. Podle dlouhodobé předpovědi by neměla chybět ani bouřka, ale ta už také neodmyslitelně k jedinečné atmosféře festivalu patří.

Užijte si váš výběr filmů, lázeňské oplatky a prameny všech druhů, noční zábavu a neopakovatelné zážitky z toho všeho dohromady…

Titulní foto: MFFKV

Autor článku je bývalý gay aktivista (Nadace Sokrates, SOHO v ČR, Gay iniciativa v ČR) a oficiální správce statistiky o registrovaném partnerství v České republice.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload