Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Prague Pride 2019 slaví 50. výročí Stonewallských nepokojů a vyzve queer lidi, ať se nebojí být vidět

Pride festivaly po celém světě si letos připomínají 50. výročí Stonewallských nepokojů, které jsou milníkem v historii LGBT hnutí. Události následující po policejní razii v newyorském gay klubu Stonewall Inn v roce 1969 přenesly boj za práva gayů, leseb, bisexuálních a transgender osob přímo do ulic – queer lidé získali silný hlas a začali být vidět. Festival Prague Pride, který se letos koná od 5. do 11. srpna, se k těmto významným historickým momentům také přihlásí.

„Česká republika šla díky železné oponě jinou cestou. Homosexualita u nás byla dekriminalizována již v roce 1962. Přesto i pro nás nese Stonewall důležité poselství: veřejně se přihlásit k tomu, že patříme do queer komunity, která je velmi pestrá a různorodá,“ uvedla ředitelka LGBT+ festivalu Prague Pride Hana Kulhánková.

Vzájemná podpora a spolupráce

Vzájemná podpora a spolupráce napříč komunitou je leitmotivem letošního festivalu. Jen vizibilita neroztříštěného davu má sílu získat pozornost veřejnosti i politických elit a přinést změnu.

„Významnou roli při událostech ve Stonewall Inn sehrálo vedle gayů i několik transgender osobností a leseb, které však brzy poté upadly v zapomenutí. To se již nesmí znovu stát,“ říká Hana Kulhánková a prozrazuje: „Během festivalového týdne proto dostanou větší prostor jednotlivé queer subkomunity – tedy nejen gayové a lesby, ale i transgender a nebinární lidé, bisexuální, asexuální a letos poprvé i intersex osoby.“

Do Prahy přijede italská herečka, politička a trans aktivistka Vladimir Luxuria, britská modelka a asexuální aktivistka Yasmin Benoit, po Skypu bude s českým publikem diskutovat intersex aktivist*ka Pidgeon Pagonis.

Významným propojením mezi minulostí a současností je mezigenerační setkávání. Přestože u nás se LGBT aktivismus plně rozvinul až po Sametové revoluci, máme v queer komunitě již několik generací a ty bohužel žijí v poměrně oddělených světech.

Starší LGBT+ lidé mají co sdílet a jejich osobní příběhy mohou být přínosem pro nejmladší queers, kteří obvykle mívají velmi odlišnou životní zkušenost postavenou na dřívějším coming outu a dostupnosti informací online. Proto organizátoři připravují několikadenní program Pride Life, který se bude odehrávat v sídle organizace Život 90 a bude otevřen všem věkovým kategoriím. Návštěvníci a návštěvnice se mohou těšit na vzpomínání Roberta Vana na stonewallské protesty, kterých se účastnil, na retro diskotéku, mezigenerační brunch i diskuze o současné situaci starších LGBT+ lidí.

Spolu na dosah

Historii, současnost a očekávání budoucnosti propojuje také kampaň Prague Pride 2019. Ruce dvou žen nebo dvou mužů se natahují k dotyku, ale zůstává mezi nimi prostor. Headline Spolu na dosah odkazuje ke skutečnosti, že i dnes, 57 let po zrušení trestnosti homosexuality v Československu, se mnoho stejnopohlavních párů raději nechytne na ulici za ruce. Letošní festival vyzývá, že nastal čas to změnit. K tomu je potřeba nejen to, aby LGBT+ lidé byli přítomní a viditelní ve veřejném prostoru, ale aby je přitom podpořili i jejich spojenci z heterosexuální části společnosti. I ti by měli své queer přátele chytnout pomyslně za ruku a veřejně se přihlásit k jejich podpoře.

Kampaň pro Prague Pride vytvořila agentura 2FRESH. „Pro kreativní ideu jsme zvolili insight, který reflektuje ambivalentní pocity komunity – moment, když je něco blízko, ale zároveň daleko,“ vysvětluje Lukáš Rýdl, Strategy Director v 2FRESH. „Díky poznatkům ze studie o cílových skupinách víme, že i tak běžné situace, jako právě držení za ruce, vyvolávají u širokého publika rozporuplné reakce. A to si zaslouží podporu!“ uzavírá.

Program festivalu bude zveřejněn v průběhu července, nabídne víc než 130 akcí. Opět vyjde festivalový magazín Prague Pride Mag s 48 stránkami o programu a LGBT tématech. Většina akcí Prague Pride je ZDARMA.

Festival začíná již tradičně zahajovacím koncertem v Pride Village na Střeleckém ostrově v pondělí 5. srpna. Hlavní hvězdou bude Daniela Sea, představitelka trans postavy Maxe z kultovního seriálu The L Word (Láska je láska), v duu se švédskou DJkou Gunn Lundemo. Vystoupí také Kapitán Demo, novou generaci hrdých LGBTIQ* umělců představí propagátor genderless módy Leopold. Starší ročníky bude reprezentovat 80letá DJ Wika z Polska a pěvecký sbor Elpida v doprovodu Never Sol v projektu OLD’s COOL.

Foto: Prague Pride 

Duhový průvod

Duhový průvod se uskuteční v sobotu 10. 8. 2019 a vrací se na svoji původní trasu, která z Václavského náměstí vede ulicí Na Příkopě a dále přes Náměstí Republiky, Revoluční, Dvořákovo nábřeží a Čechův most na schody na Letnou. V Pride Parku na Letenské pláni bude zábava pokračovat do 22 hodin, queer program zahrnuje několik hudebních stagí, stan se soutěží ve vogue dance Pride Ball, ruské kolo a komunitní zónu s možností debatovat a poznávat se.

Záštitu festivalu udělil pirátský primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib, místostarosta Městské části Praha 1 Pavel Nazarský, místostarostka pro kulturu, sport a sousedské vztahy městské části Praha 7 Hana Třeštíková a radní Městské části Prahy 1 Petr Kučera.

Titulní foto: Leah Takata, Prague Pride 2019

Onload

6 názorů ke článku

14. 07. 2019 v 08:45Off-line Lofwyr  (45/180/85)
Trapná akce ukňučených bukvic
Souhlasím - 10   •  Nesouhlasím - 8  Nahlásit
14. 07. 2019 v 09:46Off-line FreudToldYou  (27/179/67)
Tento komentář byl smazán redakcí, protože porušoval Podmínky serveru. Je zakázáno používat vulgarismy a urážet ostatní uživatele.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
14. 07. 2019 v 15:34Off-line Lukino_Luk  (35/180/75)
Dark: To říkal i Spartakus a jak dopadl. :-P
14. 07. 2019 v 17:12Off-line I8051  (53/184/97)
No myslim, ze LGBT jsou videt az moc diky nefer aktivistum ze jsmefer :-)
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
15. 07. 2019 v 20:08Off-line Steve.D  (49/185/129)
Já myslím, že LGBT je hlavně hodně vidět díky trollům. :-)
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
20. 08. 2022 v 11:41Off-line EduardLeAdam  (25/186/57)
Zrušit ... komplet ... Je to ostuda nevím koho napadlo že to ukáže hrdost xDD jestli něco tak většinou spíš namyšlenost (jednoduše na tyhle akce chodí dost lidí který by měli mýt zákaz chodit na ulici ) snad žádná akce nebyla nikdy takhle kontroverzní
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload