Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Mauricijští gayové a lesby usilují o zrušení anti-gay zákonů

Ačkoliv je Mauricius obvykle řazen mezi africké země, v nichž je situace LGBT+ lidských práv poměrně uspokojivá, pohlavní styk mezi osobami stejného je zde stále trestný. Zákony proti sodomii zděděné z dob britské kolonizace jsou nicméně vymáhány pouze zřídka, ale přesto jsou jakýmsi Damoklovým mečem nad mauricijskou LGBT+ komunitou.

Mauricijský LGBT+ aktivista Abdool Ridwan Firaas Ah Seek se z tohoto důvodu rozhodl napadnout ústavnost Sekce 250 mauricijského trestního zákoníku trestající ty, kteří se dopustí takzvané sodomie, až pětiletým vězením. První veřejné slyšení se uskutečnilo minulý týden a druhé je naplánované na únor příštího roku.

Ústavní žalobu podpořila mimo jiné také mauricijská lidskoprávní organizace Collectif ARc-En-Ciel (CAEC) zaměřující se na podporu sexuálních menšin. Představitelé CAEC varují především před stigmatizací LGBT+ komunity, která se z důvodu trestnosti praktikování homosexuálních styků bojí zúčastňovat testování na přítomnost viru HIV/AIDS.

CAEC i Abdool Ridwan Firaas Ah Seek jsou optimističtí a věří, že mauricijský nejvyšší soud „zastaralé“ zákony proti sodomii zruší. Země, které byly v minulosti kolonizovány Britským impériem, mají zpravidla jedny z nejpřísnějších zákonů proti homosexualitě – tzv. Gross Indency Act. Některé už je zrušily prostřednictvím soudů (Indie) a jiné je naopak zpřísňují (Uganda).

Titulní foto: © Depositphotos.com/uelderferreira

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload