Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Film „Služebníci“ představuje silný příběh dvou mladých chlapců v kněžském semináři

Světovou premiéru si slovensko-česko-rumunsko-irský film Ivana Ostrochovského „Služebníci“ odbyl na festivalu Berlinale. Evropská filmová akademie mezitím Služebníky zařadila do širšího výběru kandidátů na Evropskou filmovou cenu.

Snímek vypráví silný příběh dvou mladých chlapců, kteří vstupují na začátku 80. let v Bratislavě do kněžského semináře, kde se setkávají s neutěšenými poměry v tehdejší kolaborující katolické církvi. První čeští diváci mohou snímek vidět už na Febiofestu v rámci Hlavní soutěže.

Foto: Negativ, 4press

V hlavních rolích studentů se představí Samuel Skyva a Samuel Polakovič ze Slovenska, děkana teologické fakulty ztvárnil slovenský režisér Vladimír Strnisko a v roli estébáka se objeví rumunský herec Vlad Ivanov, známý například z rumunského filmu 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny oceněného Zlatou palmou na MFF v Cannes.

„Oslovilo nás téma kolaborace s mocí. Ivanův první film Koza měl skvělou vizuální stránku, ale jeho nový film Služebníci jde v tomto směru ještě mnohem dál. Způsobem vyprávění i celkovým zpracováním se tento snímek vymyká lokální produkci a je na úrovni špičkového evropského filmu,“ říká producent Pavel Strnad ze společnosti Negativ.

Foto: Negativ, 4press

Foto: Negativ, 4press

Foto: Negativ, 4press

Foto: Negativ, 4press

Foto: Negativ, 4press

Služebníci jsou v pořadí druhým filmem režiséra Ivana Ostrochovského, jenž debutoval v roce 2015 snímkem Koza. Hlavní hrdinové Služebníků čelí tísnivé atmosféře v tehdejší katolické církvi, která prostřednictvím organizace Pacem In Terris kolaborovala s komunistickým režimem.

Každý z mladých seminaristů se musí rozhodnout, zda podlehne pokušení a zvolí si snazší cestu kolaborace, nebo si zachová svoji víru a stane se předmětem nátlaku Státní bezpečnosti.

Premiéra filmu Služebníci vstoupí do českých kin 15. 10. 2020.

Titulní foto: Negativ, 4press

Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload