Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

První film na světě byl natočený už v roce 1888: „Scéna ze zahrady v Roundhay“

Scéna ze zahrady v Roundhay“ (Roundhay Garden Scene) je jeden z nejstarších filmů známých v historii kinematografie. Jde o krátký film z roku 1888, který byl natočený v Anglii, konkrétně v Roundhay Park, Leeds, Západní Yorkshire.

Film byl vytvořen Louisem Le Princeem, francouzským vynálezcem, který se považuje za jednoho z prvních filmařů. Zachycuje několik lidí, včetně rodiny Le Princeových, jak se prochází v zahradě. I když je to krátký a jednoduchý film, má historickou hodnotu, protože patří mezi první známé záznamy na filmovém pásu.

Snímek byl zaznamenán na celuloidový fotografický film na Le Princeem vlastnoručně vytvořenou jednočočkovou kameru. Nahrávka původně obsahovala 12 snímků za sekundu, ale dochovala se jen její část. Po rekonstrukci je film dlouhý pouhé 2 sekundy a obsahuje celkem 18 snímků. Není překvapením, že film je němý, neozvučený a samozřejmě černobílý.

Stáří filmu je určeno na 14. 10. 1888 a jedna z účinkujících, Le Princeova tchyně, zemřela v říjnu toho roku. Zajímavostí je, že o dva roky později Louis Le Prince záhadně zmizel. Naposledy byl spatřen, jak 16. 9. 1890 nastupuje do vlaku.

Film vznikl ve stejném roce, kdy byl založen The Financial Times, prestižní mezinárodní ekonomický deník, který se stal významným zpravodajským zdrojem v oblasti finančních trhů. Toho roku v Londýně také řádil sériový vrah Jack Rozparovač (Jack the Ripper), který zavraždil několik žen ve Whitechapelu. Tyto brutální vraždy zůstaly nevyřešené a staly se známými po celém světě.

Titulní foto: youtube.com, zdroj: cs.wikipedia.org

Onload

1 názor ke článku

09. 09. 2023 v 15:26Off-line Mikaela  (49/176/60)
No co první youtubeři na světě i když každý to bral po svém a technologie nebyla tak na úrovní jak je ted´ včetně technologii a stříhařských studii
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload