Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Přijde vám VŠ těžší než SŠ?

05. 08. 2016 v 18:22Off-line Anonym
Ahoj, letos nastupuju na VŠ. Jak jste vnímali učení na vysoké škole v porovnání se střední školou? Je tam výrazný rozdíl? Je to těžší, nebo naopak někdy snadnější, více času?

Já vím, jak každý straší - jak s matu***ou (která sama o sobě zdaleka nebyla něco nezvládnutelného), tak třeba s tím, jak se dětem už říká na základní škole - na střední se s váma nikdo mazlit nebude! A tak podobně. :D Máte tedy pocit, že je VŠ opravdu výrazně náročnější než střední škola?
05. 08. 2016 v 18:46Off-line Venca16  (24/195/80)
Já jsem zatim na střední, ale logicky je vejška mnohem těší, ale záleží na jakou vejšku jdeš...
05. 08. 2016 v 18:49Off-line D_o  (29/178/70)
Je to asi úhel pohledu. Do školy nechodíš každý den, když to dobře vyjde, tak třeba i dva dny v týdnu. Nicméně už většinou každý začne pracovat a pak to skloubit dohromady bývá náročnější :) Taky hodně záleží na jakou školu jdeš, jak moc velké nároky na tebe budou u jednotlivých předmětů mít ..
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
05. 08. 2016 v 18:50Off-line comrade  (39/195/102)
Podle mě samotné studium ne, jenom chlaščou a šukají. To až potom ten konec, kdy máš sepsat nějakou práci a obhájit ji.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 9  Nahlásit
05. 08. 2016 v 19:55Off-line Derox  (29/195/80)
No já prošel průmyslovku bez jediného zaváhání, v podstatě jsem se ani nikdy pořádně na nic nepotřeboval učit. Na vysoké už jsem musel začít něco dělat. Není to ani tak o tom, že je to těžší, jako spíše o tom, že tomu studiu musíš věnovat více času, ačkoliv máš třeba pátky volné.
05. 08. 2016 v 20:03Off-line jentakten  (28/180/-)
Představ si celou matu***u jako jednu zkoušku v semestru a máš jich hned několik a klidně 2 dny za sebou :) asi takhle ti to řeknu
05. 08. 2016 v 22:29Off-line beowafle  (29/180/79)
Nejhorší na VŠ je, že ti bude flákání celou dobu procházet, a ke konci semestru přijde realita. Nic tě totiž do učení nebude nutit jako na střední. Ale pokud si zachováš návyky ze střední, tj. chodit do školy každý den, psát si poznámky, dělat úkoly a psát testy, tak by ani o tolik těžší bejt nemusela.
05. 08. 2016 v 23:00Off-line Falco  (32/185/90)
VŠ je rozhodně těžší než SŠ, to je asi bez debat. Pro mě osobně ale mnohem lepší, hlavně přístupem. Choď si do školy, kdy chceš, dělej si, co chceš, nauče se to, kdy chceš, napiš si to, kdy chceš, hlavně ty předměty udělej! Nádhera :) I přístup vyučujících je diametrálně odlišný, většina z nich považuje studenty (hlavně vyšších ročníků) za své "kolegy", ne za nevychovanou pakáž. Oproti střední je to obrovský rozdíl, ale za mě spíš k lepšímu :) A i když je spousta zkoušek těžších než matu***a, alespoň se na ně učíš věci, které spolu souvisí a ne 4 nesouvisející předměty, které už nikdy nepoužiješ :) Na jakou VŠ nastupuješ?
05. 08. 2016 v 23:38Off-line comrade  (39/195/102)
Opravdu, ani ty výtvory, co z nich vychází. :)
05. 08. 2016 v 23:46Off-line Lukino_Luk  (35/180/75)
Jenže když učitel na střední škole považuje "studenty" za nevychovanou pakáž, tak je nutno dodat, že velmi oprávněně. :-P
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
06. 08. 2016 v 00:20Off-line DjLuko1996  (27/175/-)
Tak je rozdiel ked sa mas naucit par stran uciva (do ktoreho som sa vacsinou par krat pozrel a vedel som to) ako 44 otazok a 150 stran za par dni popripade za noc a E ti nikdo zadarmo neda , na druhu stranu na VS nikoho nezaujimas akurat kamaratov a spoluziakov a profakom je v skutku jedno ci sa hras na mobile alebo spis na prednaskach, zas nemozem povedat ze je o tam teror , malo kto z nich ti bude nadavat ako malemu decku vedia ze si dospely a je to tvoja vec ci prejdes alebo ne :)
06. 08. 2016 v 01:02Off-line Lain  (102/-/-)
Osobne mi viac vyhovuje systém výučby a hodnotenia VŠ. Množstvo učiva ktoré sa treba naučiť sa ťažko porovnáva, keďže na vš sa učím raz za semester na skúšky, ktoré spolu aj tématicky súvisia a často sa prelínajú, naopak na strednej som bol nútený priebežne kvôli písomkám a ústnym odpovediam na predmety ktoré spolu nijak nesúviseli. Sš bude asi jednoduchšia keďže stačí odrapotať čo ti niekto nadiktoval a vzásade tomu nemusíš ani trochu rozumieť. Ale napriek tomu sa mi ľahšie učí na skúšky na VŠ pretože pri výbere vš som narozdiel od výberu SŠ už vedel čo ma baví , takže je ľahšie učiť sa niečo k čomu mám nejaký vzťah a nepovažujem to za zbytočnú hlúposť.
06. 08. 2016 v 17:06Off-line Anonym
Já jdu na přírodní vědy. Nejvíce se bojím matematiky.
06. 08. 2016 v 17:29Off-line colombo  (103/192/90)
Anonym: no proto jdeš na přírodu... :)
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
06. 08. 2016 v 17:32Off-line Anonym
Jdu tam, kde mě to bude bavit.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
15. 08. 2016 v 11:19Off-line anonymek  (33/183/75)
No tady se jedná o hodně subjektivní názor, protože každý má na tuto otázku jiný pohled. Když si to vezmeš postupně, tak základní škola je takové nutné zlo, kterým si musí všichni povinně projít bez ohledu na to, jestli tě to baví nebo nebaví. Na střední škole či učilišti je to už lepší, protože studuješ povětšinou to, co tě baví a čím se chceš v budoucnu živit. Sice jsou i případy, že se někteří teprve hledají a zvolí špatný obor, ale to sem motat nebudu. No a na vysoké škole už jde víceméně o prohloubení znalostí v oboru, který sis zvolil, a jsi tam jen a pouze z vlastní vůle.
Hlavní rozdíl mezi střední a vysokou školou je ten, že na střední škole máš účast povinnou a vyučující si vede absenci. Taktéž výuka je řízena osnovami, které stanovuje ministerstvo a píšeš průběžně písemky, popřípadě jsi z učiva zkoušen u tabule.
Výuka na vysoké škole není vůbec povinná, jestli chodíš na přednášky nikdo nekontroluje, výjimkou jsou semináře (někde zvané jako cvičení), kde si někteří vyučující vedou absenci a mnohdy alespoň 80% účast na cvičeních je jednou z podmínek získání tzv. malého zápočtu.
Rozdíl je hlavně v průběhu hodnocení. Na střední škole máš v průběhu roku x známek, napíšeš špatně písemku, opravíš si ji a nic se neděje. Na vysoké škole nic takového není. Během semestru se zúčastňuješ přednášek a cvičení. Sem tam napíšeš nějaký protokol (většinou je to spojeno s cvičením) Nebo si během semestru napíšeš malou zápočtovou písemku a tím to končí. Největší sranda nastává až ve zkouškovým, kdy se píší velké zápočtové písemky, za které dostaneš buď konečný zápočet (je-li předmět ukončen zápočtem) nebo jsi na základě zápočtu připuštěn ke zkoušce. Zkouška většinou může nabývat tří základních forem u kterých je ještě několik způsobů zkoušení.
V případě písemky můžeš psát klasickou písemku, kterou znáš ze střední školy. Dostaneš papír s otázkami na které musíš odpovědět. Nevýhodou tohoto typu zkoušení je, že musíš odpovídat na jasně danou otázku a moc se tam nedá uhnout. Druhým typem je písemná zkouška pomocí e-testu, který se většinou píše na počítači v UISu (Univerzitní informační systém). U tohoto testu jsou dva typy hodnocení, jedno hodnocení je základní, kde jsou započítány jen správná hodnocení, druhým typem je hodnocení, kdy ti za špatné odpovědi jsou strženy nějaké body. Výhodou testu je, že tam míváš možnosti (a,b,c,d), které ti napoví. Bohužel, testy obsahují i otevřené otázky, na které odpovídáš stejně jako u klasické písemky.
Druhým typem zkoušení je ústní zkouška, kde jsi většinou pozván do kanceláře profesora, který ti položí otázky (nebo si je losuješ) a následně vedeš na dané téma s profesorem rozpravu. Výhodou ústní zkoušky je, že při rozpravě se dá mluvit i obecně a záleží na tom, jestli tě nechá, nebo tě upozorní že už jsi mimo téma.
No a posledním typem je kombinace předchozích dvou způsobů, kdy si napíšeš písemku a pak jdeš k ústní zkoušce.
Zvláštní je i hodnocení, dostáváš známky A-F kdy A je nejlepší a F je "nevyhověl". Hranice úspěšnosti také bývá nejčastěji 60%. Pod 60% máš smůlu. Navíc, zkoušku můžeš opakovat jen 3x, pak už opakuješ celý předmět.
Někteří nadávají na matu***u, jak je těžká, jak se nedá zvládnout a podobně. Během semestru většinou studuješ 6-10 předmětů a každá zkouška by se dala přirovnat k matu***ě, protože u zkoušky máš učivo za celý semestr a musíš se mnohdy naučit x stránková scripta. Osobně si pamatuji na druhý ročník kdy jsem se do programování musel naučit scripta, co měla 460 stran a nikoho nezajímalo, jestli se to dá nebo nedá zvládnout. Chceš prospět? tak se snaž :)

Pokud se tomu škole ale věnuješ průběžně, tak na konci semestru budeš mít výrazně méně práce a nebudeš mít tolik učiva :) Vysoká škola se ovšem zvládnout dá, pokud na to nebudeš kašlat :)
15. 08. 2016 v 20:54Off-line Fri  (28/-/-)
Každá VŠ je jiná a má jiné požadavky. Obecně vzato je více učiva, více se spoléhá, že se v tom sám zorientuješ. Ale ten zakořeněný mýtus, že do školy se vlastně ani nemusí chodit a podobně, ten mě už od nástupu na výšku fascinuje. Semináře jsou samozřejmost, tam tě většinou za více než 2-3 absence vyrazí, ale i na přednášky radno chodit, pokud to jde. Semináře na ně totiž často navazují, takže takovéto "naučím se to na konci semestru naráz", to fakt ne. Někdy stačí den chybět a už se člověk musí otáčet, aby to dohnal.
15. 08. 2016 v 22:27Off-line Cody66  (31/171/62)
Na vejšce máš víc svobody a celý je to víc na tobě. Nikdo tě tolik nebuzeruje a nikam netlačí jako na SŠ. V tom je mnohem příjemnější. Učitelé jsou většinou na vyšší úrovni než středoškolští, mají větší přehled a chovají se k tobě jako k sobě rovnýmu. (teda aspoň na FF v Pardubicích :D) Mně systém VŠ vyhovoval mnohem víc než na střední :)
16. 08. 2016 v 14:50Off-line onlip  (61/180/84)
Samozřejmě by měla být VŠ mnohem náročnější než SŠ, předpokládám zájem studenta o obor. Bohužel podléhám zcela opačným tlakům - dej jim to, aby si nestěžovali. To radši půjdu dělat do lesa.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
16. 08. 2016 v 22:05Off-line Prcek1994  (30/175/69)
Já mám za sebou gympl (matu***a chemie a biologie). A na vejšce (Přírodověda - biochemie) sem se do druháku nedostal. Líbilo se mi tam, chodil jsem na přednášky i cvičení, poznámky jsem si dělal, bavilo mě to, průběžný testy jsem měl, ale asi jsem se blbě učil nebo jsem prostě blbej. Konec prvního semestru byl pro mě osobně trochu teror, druhý byla vražda (matika a organika). A to jsem se snažil. Prostě jsem na to neměl. Ale je to člověk od člověka. Já na to neměl štěstí/mozek, kámoš prošel celým rokem v pohodě a dostal prospěchový stýpko. Přeju Ti hodně štěstí, ať to zvládneš.
20. 06. 2023 v 18:49Off-line rozmrd  (17/-/-)
Tak logicky je vejška těžší.
20. 06. 2023 v 21:11Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
Já bych řekl, že pokud ho nevyhodili, tak už má tu výšku za těch sedm let hotovou...
20. 06. 2023 v 22:48Off-line Pugh  (21/188/85)
No já chodil na gympl. A VŠ je tedy zatím markantně lehčí než gympl.
20. 06. 2023 v 23:42Off-line shiroReloded  (30/178/85)
Chodil jsem na práva v Brně, probíhalo to následovně: v semestru se chodilo do školy max 2,5 dne v týdnu (kámoška z Prahy si dokonce zvládla nacpat všechny semináře do jednoho dne, takže zvládla i dojíždět a nemusela v Brně přespávat). Ti, kteří ve městě byli, měli buď praxi v oboru, nebo brigádu, nebo kalili. Ve zkouškovým se se vším seklo, člověk si udělal zásoby kafe a energiťáků a šprtal a šprtal, pak došel na zkoušku, a v momentě, kdy jí udělal, zapomněl prakticky všechno, co se naučil.
A pak to po po dvou týdnech (po zimním zkouškovým), nebo dvou měsících (po letním) začalo na novo.
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
 
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload