Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Mobil místo peněženky, Američané už testují Google Wallet (NFC)

Představte si budoucnost, ve které nemusíte nosit peníze po kapsách a za nákupy všude zaplatíte přímo mobilním telefonem. Je to vize, která se začíná čím dál více rozšiřovat. Pořádně se do toho obul i samotný Google se svojí „peněženkou“ Google Wallet.

Google Wallet jako bezkontaktní peněženka

Zaplatit za nákup či jídlo v restauraci telefonem je lákavé. Patří to mezi tzv. bezkontaktní platbyNFC. Na začátku května Google odstartoval projekt Gogole Wallet.

Následující video rozhodně doporučujeme zhlédnout:

Do Wallet projektu s ním šla banka CityBank a karetní asociace MasterCard, která se stará o zpracování karetních plateb. Dále se zapojili First Data a mobilní operátor Sprint.

K platbě je ještě potřeba telefon s podporou NFC – i ten Google má, třeba Nexus S 4G nebo telefon nové generace Nexus Prime, který by se měl brzy objevit

Po hlavě do NFC

Společnost Google patří mezi největší a nejbohatší IT společnosti. Má velký vliv a brousí do vod mimo IT. Google už dávno není pouze (čím dál lepší) vyhledávač.

Vyrábí operační systém Android pro tablety a mobilní telefony, rychlý webový prohlížeč Google Chrome a nyní se také snaží o získání vlivu na poli bezkontaktních plateb NFC.

Jak NFC platby fungují?

Pro zákazníka úplně jednoduše. Propojíte si (virtuálně, samozřejmě) telefon s kreditní kartou. Poté stačí telefon přiložit ke speciální NFC čtečce, platbu potvrdíte (autorizujete) a je hotovo. Celé by to mělo být podstatně rychlejší než platby běžnými kartami – i ty už jsou ale rychlé.

Američané už Google Wallet testují

Google včera zahájil testovací fázi Wallet, takže první Američané už využívají pohodlí bezkontaktního placení. Akorát musí (prozatím) využívat služeb operátoru Sprint a mít kartu MasterCard. Nutností je také zmíněný Nexus S 4G.

Jak jsme na tom v Česku?

Žijeme v České republice, takže nikoho nepřekvapí, že se sem novinky dostávají s jistým zpožděním. Na NFC začal před časem pracovat „kyslíkový“ operátor O2, kartová asociace Visa, banky CityBank, Komerční banka a prodejní řetězce Globus.

Budoucnot: NFC jako klíče k autu

Nutno zdůraznit, že NFC nejsou pouze platby. Využít lze pro vstup do budov, můžete s nimi zaplatit jízdu v MHD – jen si to představce, konec kupování lístků. Co by za to návštěvníci v pražském metru dali.

Do budoucna lze mluvit o dalších možnostech využití. Jak by se vám líbilo, kdyby váš mobilní telefon fungoval jako klíče k autu? Spousta se ohradí, že je to nebezpečné. Určitě, každá technologie je nebezpečná. Ale má svá pozitiva a výhody.

Foto: gw-press.appspot.com

Onload

1 názor ke článku

21. 09. 2011 v 12:10Off-line Petr  (34/183/84)
Mě se to líbí, rozhodně bych byl pro :)
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload