Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Truvada: Jak je to vlastně s lékem na HIV/AIDS?

Lék na HIV/AIDS – tak některá média začala informovat o „novém“ léku Truvada. Médii proběhla smršť různých informací, ta nejzásadnější otázka (o kterou tu aktuálně jde) ale zní, zdali bude možné lék Truvada užívat prevenčně.

Ohlédnutí za Truvadou

Americká agentura pro kontrolu léčiv (FDA) zahájila ve čtvrtek 10. května 2012 schvalovací proces podání Truvady (kombinace protivirových léků tenofoviru a emtricitabinu) pro účely preexpoziční profylaxe – tedy prevence.

Známý lékař MUDr. Ivo Procházka ve svém dopise informuje, že na rozdíl od některých mediálních zkratek o jejím schválení v oblasti prevence ještě nerozhodla (to lze očekávat až v polovině června), i když její panel odborníků toto schválení doporučil. Což je nepochybně silný signál pro budoucí schválení.

Pro koho je vhodná prevence?

Užití jako prevence by mělo být:

  • vhodné u HIV negativních partnerů a partnerek pozitivních osob,
  • u gay mužů v komunitách s vysokým výskytem HIV (například latinská Amerika)
  • a pak u mladých sexuálně aktivních jedinců, kteří ještě nevytvořili stabilní partnerský vztah, v zemích s vysokou promořeností HIV (například Botswana).

Ve všech těchto oblastech se ve studiích ukázalo, že preventivní užívání Truvady je efektivní. Přestože tedy panel odborníků její použití k tomuto účelu doporučil, a nepochybně v některých případech by její užití bylo vhodné, stále zůstává i hodně otázek. 

Kdo to zaplatí?

Pravidelné užívání Truvady by stálo měsíčně kolem 1 000 USD (cca 19 000 Kč).

MUDr. Ivo Procházka se na tomto místě správně ptá – kolik zdravotních pojišťoven nebo kolik jedinců, pro které by tato prevence byla vhodná, si ji bude moci dovolit zaplatit?

Michel Sidibé sice řekl, že jsme dnes schopni pomocí moderních preventivních technologií zastavit epidemické šíření viru HIV, ale že to bude stát nárazově hodně peněz. Anebo jich budeme muset dávat méně, ale zato trvale.

„Obávám se, že nejen naše země, ale i mnoho dalších ekonomik se rozhodne pro druhou možnost. Jistě nelze přeslechnout ani varování, které upozorňuje na lobbying farmaceutických firem, kterým by schválení této metody mohlo zvýšit zisky,“ dovává MUDr. Ivo Procházka.

Vedlejší účinky?

Další otázka souvisí s vedlejšími účinky. Truvada může při dlouhodobém podávání:

  • poškozovat ledviny,
  • při vysazení může zhoršit chronickou infekční žloutenku typu B,
  • obavy jsou i z rozšíření kmenů HIV, které budou resistentní na použité léky.

Navíc každý lékař zná pravidlo, že lék, který není indikován (tedy je pro léčbu nemoci nezbytný), je i kontraindikován. Na druhou stranu očkování je také preventivní strategií, které snižuje riziko onemocnění.

Zdroj: MUDr. Ivo Procházka, foto: governordayton, Flickr, Creative Commons

Onload

2 názory ke článku

24. 09. 2012 v 20:34Off-line Salkim  (43/182/70)
kdyz vychcipou nositele nebude se si***! To je nejlepsi prevence.
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 23  Nahlásit
07. 02. 2013 v 23:07Off-line Tien213  (42/-/-)
za sirenim aids vidim len skupinku milionarov co si chodia po celom svete na mladych chlapcov. neviem ci si dobre pamatam ale nebola to povodne nejaka choroba medzi opicami? sakra tak ked je to pohlavna choroba co tam ty ludia stvarali :D
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload