Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Exkluzivně: Ve Varech bude zase pořádně teplo

Lázeňské město, hromada lidí, jedinečná nabídka filmů, další kultura navíc, kulaté oplatky, léčivé prameny, večerní pařby, pravé letní počasí včetně vedra a bouřek, začátek prázdnin, mnoho zážitků, perfektní začátek léta – když tento mix namícháte, protřepete, dostanete naprosto skvělou atmosféru filmového festivalu v Karlových Varech.

Letos nás čeká už po jednapadesáté. Já sám jsem si jej nenechal ujít desetkrát. Mám Vary rád jako klidné městečko i jako hučící a devět dní v podstatě nespící úl. Pokaždé, když dorazím do místa této velkolepé akce, působí to na mě fakt jako droga. Do žil se mi vlije neskutečná dávka energie, nedočkavého napětí a očekávání skvělé dovolené s tím, co tak miluji – s filmem.

Je to místo, kde každý rok potkávám mnoho přátel, některé z nich za celý rok vlastně v podstatě jen tady. Naučil jsem užívat si tuto filmovou jízdu několik dalších kamarádů. To nadšení v okolí hotelu Thermal a dalších 12 kinosálů ze mě asi znatelně sálá…

Více gayů než v Praze

Dovolím si tvrdit, že v této době je ve Varech procentuálně více gayů než v Praze. Mnoho z nich si to prostě nenechá ujít, ať už to jsou milovníci celuloidového pásu nebo společenského života. Zejména páry pak po celou dobu vídávám v předsálí kin a někteří „lifestyloví“ klučinové, co provětrávají své značkové šatníky, a pseudohvězdičky různého ražení se snaží dostat na VIP a novinářské akce. Právě tyto „osobnosti“ inspirovaly letošní propagační linku festivalu na plakátech, neboť se dobrovolně vystavují pomíjivé realitě tak charakteristické pro bulvár, který se stal nedílnou součástí festu.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Nutno dodat ještě, že seznamovací aplikace se mohou strhat pod návalem blízkých setkání třetího druhu. Ale kdeže jsou ty časy, kdy se zde konaly i tématické gay párty…

Ale pojďme se opět vrátit k tomu nejdůležitějšímu – k filmům!

200 nadupaných filmů

Letos jich program nabídne na dvě stovky. Většinu z nich není šance vidět nikde jinde. Pravý festivalový fanoušek zaplesá nad nabídkou, za kterou dalece zaostávají nejen naše kina, ale i televizní kanály, byť se jejich počet za poslední roky viditelně navýšil.

Samozřejmě jako pokaždé mezi nimi nechybí ani filmy s LGBT+ problematikou. Letos tedy výrazně převládají ženská témata, a mnohé z nich budí pozornost už dopředu.

O cenu za nejlepší dokumentární film se bude ucházet film „Transit Havana“ o změně pohlaví v dnešní komunistické Kubě – uvedený v mezinárodní premiéře za účasti režiséra Daniela Abmy a scénáristy Alexe Bakkera.

Zaujme jistě i výpravné jihokorejské historické drama „Komorná“. Do kin je pak od 11. srpna uvede Aerofilms. Podvodník chce pomocí chudé kapsářky svést mladou šlechtičnu Hideko, ale jeho plán se hroutí ve chvíli, kdy se vášeň projeví nečekaně mezi oběma ženami.

Filmy o coming outu

Jeden z nejvýraznějších žánrů LGBT+ produkce bývají „coming outové“ filmy. Tuto sekci zastupuje izraelská romantická komedie „Barash“. Z letargie vlastního života vytáhne sedmnáctiletou Naamy až příchod nové spolužačky Hershko, který ji převrátí život naruby.

Z jiného úhlu na to pohlíží irské drama „Rande pro šílenou Mary“. Hrdinka se vrací z vězení a má hned jít na svatbu své nejlepší kamarádky, která se jí už nechce věnovat jako kdysi. Problém doprovodu přinese zcela nové obzory.

„Nikdy nebudeš sám“ tvrdí chilské rodinné drama, kde nejde ani tak o homosexualitu syna Pabla, ale o sílu hodnot lidské svobody, tolerance a spravedlnosti v nesmlouvavém prostředí chilské mládeže.

Jasný je i název rakouského dokumentu „Helmut Berger, herec“. Jméno tohoto Rakušana dnes už mnoho lidem asi nic neřekne. Asi by se nikdy nestal hvězdou, kdyby se nedostal do hledáčku legendy italského filmu  Luchina Viscontiho, který mu dal šanci nejen ve svých filmech, ale později se stal i jeho životním partnerem. V roce 2007 získal cenu Teddy Award festivalu Berlinale za celoživotní dílo a v roce 2011 získal na pražském Febiofestu Kristiána také za přínos světové kinematografii. Film pojednává o tom, jak dosud žije v odlesku vlastní slávy, kterou už dávno odnesl čas.

Někteří asi nebudou souhlasit, když do tohoto ranku hodím i černobílý tuzemský film „Já, Olga Hepnarová“. Příběh poslední popravené ženy a masové vražedkyně. Mnoho lidí až do letošního uvedení filmu netušilo, že ji přitahovaly i ženy.

Queer umělci

Zapomínat bychom neměli ani na významné queer umělce. Stalo se již zvykem, že nové počiny u nás uvádí např. jeden z nejvýraznějších španělských režisérů a scenáristů Pedro Almodóvar. Společnost Bioscop před českou kinopremiérou uvede jeho novinku „Julieta“ a navíc se můžete ve Varech potkat s titulními představitelkami Emmou Suárez a Adrianou Ugarte.

Stejně tak se stálící karlovarského programu staly filmy mladého a nadaného kanadského režiséra, scenáristy a herce Xaviera Dolana. Ani letos se u jeho filmu nebudete moc smát. „Je to konec světa“ je o spisovatelovi Louisovi, který se po letech vrací domů. Nepřináší dobrou zprávu. Umírá. Jenže reakce rodiny je poněkud překvapivá.

Americký režisér Ira Sachs si vzal svého partnera v roce 2012. Rád se věnuje LGBT+ problematice nejen ve svých snímcích, ale i v neziskové organizaci Queer/Art, která podporuje mladé umělce. Letos Vary uvádějí jeho drama „Malí muži“ o nezdolném přátelství dvou třináctiletých kluků.

Pozornosti by neměly uniknout ještě dva tituly - francouzsko-katarské drama Božské a rumunský krátký film „Noc v Tokoriki“.

Na závěr nelze nezmínit hlavní hvězdu úvodního ceremoniálu festivalu. Charismatický záporák Willem Dafoe obdrží Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. K této příležitosti bude uveden film „Pasolini“, kde ztvárnil roli italského renesančního a skandálního umělce Piera Paola Pasoliniho, který se nebál v 50. letech veřejně přihlásit ke své orientaci a promítl ji i do své tvorby.

V následujících dnech přineseme články o těch nejzajímavějších filmech z výše uvedené nabídky, takže pokud se chystáte do Varů, určitě sledujte naše stránky.

Titulní foto: © Depositphotos.com/innervision

Autor článku je bývalý gay aktivista (Nadace Sokrates, SOHO v ČR, Gay iniciativa v ČR) a oficiální správce statistiky o registrovaném partnerství v České republice.
Onload

1 názor ke článku

27. 06. 2016 v 23:28Off-line Eddie111  (27/176/60)
...myslim, ze "Je to JEN konec světa.."(?)..jinak uzitecny a prehledny souhrn "varskych" letos promitanych filmu...:D...:))
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload