Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Londýnská klinika pro gaye hlásí 40% pokles nových případů HIV. Může za to preventivní podání léků?

Již několik málo let je ve větších aglomeracích USA pozorován pokles počtu nových diagnóz HIV u mužů majících sex s muži. V loňském roce k nim přibyl i Londýn. A to přestože mezi gayi neklesá počet vyšetření na HIV ani počet ostatních sexuálně přenosných infekcí (zejména tedy syfilidy). To znamená, že nejenže počet testovaných nepoklesl, ale ani nelze říci, že by na testování chodili více lidé, jejichž chování nebylo tak rizikové. Vysvětlení poklesu v USA je především široká dostupnost preexpoziční profylaxe (PrEP), jejíž preventivní efekt byl prokázán již na začátku tohoto desetiletí.

Rovněž v Londýně se pokles nových případů vysvětluje tím, že ti nejrizikovější muži v rámci studie Proud užívali preexpoziční profylaxi (PrEP). To ochránilo nejen je samotné před HIV nákazou, ale vedlo to i ke snížení tzv. komunitní virové nálože. Ta je způsobena hlavně vysokou virovou náloží u čerstvě nakažených a dosud nediagnostikovaných HIV pozitivních.

K jejímu snížení přispívá i nové doporučení o okamžitém nasazení léčby pro diagnostikované HIV pozitivní, čímž se rovněž sníží jejich virová nálož i infekčnost.

Kromě již ukončené studie Proud probíhá nyní další studie, která předpokládá zapojení dalších 10 000 dosud HIV negativních gay mužů s aktivním sexuálním životem. Ta umožní širší, tedy bezplatnou dostupnost PrEP i přes negativní stanovisko britské NHS (Britská zdravotní služba). Některé kliniky také aktivně podporovaly možnosti získání on-line nákupu generických léků (což je v Británii legální) pro PrEP. Cena za balení této generické „Truvady“ se tak snížila přibližně 20×. Pro Brity (stejně jako pro ostatní občany západní Evropy) je samozřejmostí i možnost využít bezplatně postexpoziční profylaxe, tedy preventivní podání protivirových léků po ojedinělém sexuálním riziku. Z východní Evropy tomu tak je jen ve Slovinsku a za určitých podmínek v Chorvatsku a na Ukrajině.  

Klinika pro gay muže hlásí pokles

Nejvýznamnější londýnská klinika pro gay muže, 56 Dean Street, zaznamenala 40% pokles nových případů. Přitom 56 Dean Street diagnostikuje polovinu nových případů HIV u gay mužů v Londýně (což znamená čtvrtinu všech gay mužů v Británii). Podobné zdravotnické zařízení, které sídlí jen o míli dále, Mortimer Market Centre, zaznamenalo více než 50% pokles nových HIV infekcí.

Tam se právě výrazně zasazovali o dostupnost generických léků. Generickou Truvadu nyní užívá v Británii pětkrát více lidí, než tomu bylo na začátku loňského roku. A to ještě se někteří k tomu možná nepřiznávají. Ve Francii ji nejméně jednou užilo 8% gay mužů.

Z podnětu gay organizací probíhala široká kampaň, která informovala gay muže o možnosti PrEP a snažila se podnítit jejich zájem o tuto formu prevence. I když paradoxně prý největší nárůst informovanosti znamenaly zprávy o soudním procesu organizace National AIDS Trust, která úspěšně zažalovala Britskou zdravotní službu, že nechce tuto formu prevence proplácet.  

Sice jedinou evropskou zemí, která umožňuje bezplatné užívání PrEP je Norsko, ale studie probíhají v Holandsku, Belgii, Francii, v řadě zemí (včetně Slovinska) se připravují.

Česko se k tomu staví negativně

U nás je pro ministerstvo zdravotnictví závazným dokumentem negativní stanovisko k PrEP od České infektologické společnosti a negativní stanoviska jsou slyšet i ze strany dermatovenerologů, epidemiologů. Nicméně pokud pacient nemá chronickou žloutenku typu B nebo poškození ledvinných funkcí, tak může o předpis na vlastní úhradu na PrEP požádat kteréhokoliv lékaře, který mu bude ochoten vyhovět.

Zatím cena za balení originální Truvady je poměrně limitující, kolem 800 Euro (přibližně 22 tisíc korun), ale lze očekávat její snížení po ukončení patentové ochrany. Zákony rovněž limitují nákup neregistrovaných generik on-line (ale nic není nemožné), předpis pak musí být na účinné látky, nikoli na Truvadu.

Takže lze popřát londýnským a americkým gayům v novém roce více sexuálních radostí a méně HIV a slíbit jim, že během několik let je i při tradičně menší frekvenci sexu i počtech partnerů ve výskytu HIV jistě předeženeme.

Titulní foto: © Depositphotos.com/belchonock

Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload