Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Ať Británie přijme odpovědnost za historický export homofobie, požadují aktivisté

Londýnské sídlo Společenství národů (Commonwealth of Nations), které sdružuje Velkou Británii a její bývalé kolonie, obdrželo ve středu petici se 104 tisíci podpisy, požadující britskou omluvu za globální vývoz homofobie, jehož se dopouštěla v dobách imperialismu a kolonizace.

Jedná se o první případ, kdy se LGBT+ lidská práva řeší na pravidelném setkání vládních představitelů zemí Commonwealthu, mezi něž patří i země Afriky, Středního východu a Latinské Ameriky, kde je pohlavní styk mezi lidmi stejného pohlaví stále nezákonný. Právním pramenem trestnosti homosexuálního aktu jsou britské koloniální zákony proti sodomii.

V textu zmiňované petice s názvem „CommonEquality“ požadují LGBT+ aktivisté, aby se vládní představitelé 53 zemí během summitu, který proběhne ve dnech 16. – 20. dubna zabývali porušováním LGBT+ lidských práv v Ugandě, Nigérii a Keni, a aby se britská vláda omluvila za implementaci homofobních nálad do těchto zemí.

„Největším problémem zemí, jako jsou Uganda, Nigérie a Keňa, je fakt, že většina tamních obyvatelstva vnímá homosexualitu jako něco, co pochází ze západního světa, a přitom to byl právě západní svět, ačkoliv to není pravda,“ řekl výkonný ředitel nadace African Equality Edwin Sesange v rozhovoru pro PinkNews.

„Cílem petice, kterou předáváme Britům a vládním představitelům zemí Commonwealthu, je mimo jiné také vyvrácení onoho mýtu, že homosexualita má původ v západním světě, ačkoliv je to zcela obráceně. Západ k nám nedovezl homosexualitu, nýbrž homofobii,“ dodal Sesange.

Britská konzervativní premiérka Theresa Mayová v reakci na to řekla, že britská vláda souhlasí se stanoviskem LGBT+ aktivistů, a že anti-gay zákony v některých zemích Commonwealthu mají skutečně původ v koloniální minulosti.

Třináctá komnata dnešní Velké Británie

Při příležitosti 50. výročí zrušení zákonů proti sodomii v Anglii a Walesu je o to více důležité, abychom udělali další tlustou čáru za touto historií,“ řekla Mayová novinářům z PinkNews.

Homosexuální pohlavní styk neboli sodomie byl podle trestního zákoníku kodifikovaného v roce 1533 britským králem Jindřichem VIII. hrdelním trestným činem. Posledními popravenými byli James Pratt a John Smith v roce 1853, krátce před zrušením trestu smrti za sodomii. Dalšími známými osobnostmi stíhanými pro sodomii byli básník Oscar Wilde, nebo matematik Alan Turing, který rozluštil nacistický kód Enigma.

Z bývalých britských kolonií je homosexualita trestná podle koloniálních zákonů proti sodomii například v Indii, v Zambii, v Zimbabwe, v Tanzanii, v Keni apod. V některých z nich byly tyto zákony dokonce zpřísněny tak, že se nově vztahují i na lesby, nebo že trestají i rodinné příslušníky lidí s homosexuální orientací.

Příkladem je ugandský zákon z roku 2014, podle něhož by šlo za homosexuální pohlavní styk uložit i trest smrti. Možnost uložení trestu smrti za sodomii pak zrušil ugandský ústavní soud.

Velká Británie schválila Turingův zákon, který omilostňuje až sto tisíc homosexuálů

Titulní foto: © Depositphotos.com/innervision

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

16 názorů ke článku

12. 04. 2018 v 22:12Off-line Wetskinkorb  (25/185/80)
To dává smysl...
Pseudo LGBT+ komunita chce po GB, aby znovuobživila Jindřicha VIII. A ten se jel omluvit vyspělým africkým státům za to, že tam ubližujou teploušům xDdd

Kéž by už mohla “Západní civilizace” vymřít.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 6  Nahlásit
12. 04. 2018 v 22:56Off-line ThomPrag  (45/180/76)
Moc tohle nechápu. Proč by se měl dneska někdo omlouvat za něco, co vytvořil někdo jiný před 500 lety? Aby za chvíli někdo nechtěl omluvu za vraždění antických gladiátorů. Anebo proč se neomluvit rovnou i za vymření neandrtálců...
Některé skupiny lidí v domnění, že dělají dobro, ve skutečnosti páchají medvědí službu.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
12. 04. 2018 v 23:13Off-line LFA  (25/178/94)
Wtf
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
13. 04. 2018 v 01:30Off-line ShiroReloded  (30/178/85)
Docela chápu tu k***iku v prvních dvou komentářích, jenže tady nejde o to, že se omluví Velká B***ánie, tady jde o to, že se budou otevřeně řešit práva sexuálních menšin na půdě mezinárodní organizace, jejímiž členy jsou země, které stále považují homosexualitu za zločin. B***ánie se nebude omlouvat proto, že něco udělala v minulosti, ale proto, že má politický zájem na tom, aby se v těch Afrických a Asijských zemích žilo lidem líp, což povede ke snížení počtu imigrantů z daných zemí do civilizovaného světa.
Jednoduše řečeno se jedná o výzvu "zrušte zákony trestající homosexualitu" diplomaticky schovanou za omluvu.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
13. 04. 2018 v 02:09Off-line Fermin  (29/176/63)
shiroReloaded A také poukaz na to, že homosexualita není nic, co by bylo do těch zemích importováno ze západu. Existovala tam už před příchodem Evropanů a byla součástí tamní kultury. Naopak to byl právě ten západ, konkrétně Anglie, kdo tam dovezl homofobní zákony, které se tam stále uplatňují, jak je zmiňováno v článku. Je dobře, že se b***ští političtí i lidskoprávní aktivisté snaží docílit dekriminalizace homosexuality v zemích Commonwealthu. Globální prosazování agendy lidských práv, nejen LGBT+, je v zájmu nás všech, takže nevidím důvod, proč by s tím někdo měl mít problém.
13. 04. 2018 v 02:11Off-line Fermin  (29/176/63)
Také by bylo dobré, kdyby si pro změnu Spojené státy víc klekly na evangelické misionáře, kteří stojí v pozadí homofobie v Ugandě i dalších zemí. Naopak globální šíření homofobní agendy, na němž mají podíl i někteří politici, by mělo být považováno za zločin proti lidskosti a být patřičně sankciováno.
13. 04. 2018 v 12:55Off-line Fermin  (29/176/63)
prg chodov Až na to, že kdyby nebylo těch aktivistů, tak bychom nebyli ani tam, kde jsme teď.
13. 04. 2018 v 22:02Off-line Fermin  (29/176/63)
prg_chodov - V jedné z nejsvobodnějších a nejotevřenějších zemí, pokud jde o sexuální menšiny, a ještě k tomu na cestě k manželství pro všechny. :) :) Myslím, že jsme odvedli hodně dobrou práci, zejména pan Hromada, který z nás udělal v tomto směru doslova západní zemi.
13. 04. 2018 v 23:35Off-line Wetskinkorb  (25/185/80)
Takže se má b***ánie omluvit za zaostalost rozvojových států... ok. Miluju sebemrskačskou evropu. Fakt kéž by už přišli všichni imigranti do evropy a vybili nás odsud.
14. 04. 2018 v 00:07Off-line Agelic2  (28/187/65)
je mi líto že to napíši ale homofobije je v šude a nikoho nezajíma jestli mají práva nebo ne a to k vůly pomluvám a nebo jinými věcmi. Taky si myslím že prvně bychom měly dát práva i takové že by v práci neměly odsuzovat lidi na co sou a to myslím LGBT, když někdo řekne že je jiný tak ho vyštípou z práce a celém městě pomluví, to by se mělo řešit hlavně v CR a v celé EU. Za další by se mělo hlídat více HIV nakažení protože růst této nemoci už přesahuje 25% než před 50 lety!!! Co bych navrhoval u nakažených ? JE mi to líto ale asi kastraci která by tento problém vyřešila a to hodně!!!! Taky bych hlídal seznamky tak aby byly rozdělený mezi nakažený a nebo nenakažený !!!!!! pokud by neuspěla kastrace dal bych zákon že ten kdo by jednou někoho nakazil tak bych ho zavřel do konce života kde by nikoho nemohl nakazit a nepodával mu drahé léky který by potřebovaly ti kteří za to nemoho!!!! nebo bych nakažené dal na ostrov který by byl na moři a tam jim akorád dával možnosti stravy a jiných důležitých věcí například léky na křipky atd ne na HIV tím by hold byl masakr který by byl ve velké úmrtí ale přitom bychom zachránily další generace žen i kluků!!! to je můj názor na tyto věci a ne na minulost nebo tresti smrti protože tam mají strach aby nevymřely k Vůly HIV nebo podobných nemocí !!!!!!
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
14. 04. 2018 v 00:49Off-line Fermin  (29/176/63)
Agelic2 - Nechtěl by ses radši vrátit do první třídy a zopakovat si hodinu pravopisu a slohu. Co se týče homofobie, tak je smutné, že jí je mnohdy nejvíc na gay seznamkách a diskuzích. ;) :)
14. 04. 2018 v 00:50Off-line Fermin  (29/176/63)
wetskinkorb - B***ánie se chce omluvit za to, že to do těch rozvojových zemí vyvezla. Rozhodně lepší, než kdyby to řešila rovnou tím, že je odřízne od veškeré humanitární pomoci.
14. 04. 2018 v 01:31Off-line Wetskinkorb  (25/185/80)
Promiň. Někdy zapomínám, že jsem v “LGBT+-%” komunitě a vy přemýšlíte trochu jinak. Skoro stejný jako 3rd wave feministky.
14. 04. 2018 v 14:53Off-line Agelic2  (28/187/65)
Fermin- já to myslel na budoucí dobu protože pak už bude pozdě na vše jak budou všichni co jsou na stejný pohlaví nakažení tak jsem to myslel,jak budeš mít někdy děti tak budeš chtít aby žily ve zdravé zemi a ne nakaženou jakoukoli nemocí !!!!
04. 05. 2018 v 19:34Off-line Mr.Hood  (40/183/107)
Je to možná celkem zvláštní ale já se s homofobií doposud nesetkal.
Asi to bude tím, že sklony k homosexualitě na mě lidé začnou pozorovat až po delší době anebo ve chvíli, kdy jim to "napálím" natvrdo. :-))
Myslím ale, že je podstatné se tím netajit, nehrát si na žádnou herečku, dámičku a rozhodně ne na p. dotčeného anebo utlačovaného.
Podstatné je - si myslím - být pro společnost kolem nás dostatečným přínosem, být férový.
Kolik z nás může opravdu říci, že je uctyhodným občanem?
Myslím, že prsty na jedné ruce mi budou stačit.
Dle mého lidem nezáleží ani tak na tom, co jsme a s kým si to rozdáváme ale spíš na tom, jak se k nim upřímně chováme. Jak jsme schopni reagovat na různé situace atp.
Víte ... člověk, kterého se dotkne každé prdnutí .. je opravdu napěst (to se ale netýká jen gayů, ač je to majo***ní skupina).
Clověk, který napsal toto: "Ať B***ánie přijme odpovědnost za historický export homofobie, požadují aktivisté" je dle mého názoru ignorant a i***t. Nevidí historii, pozadí a nemá dostatečný přehled.
Já osobně nevím, co tu má vůbec takový kravina dělat a jak moc je to diskutabilní, že se k tomu rozvýjí diskuse, která jde zcela bokem.
Ad fakta: jsem povážné dopravní nehodě a nějak funguji po ztrátě dlouhodobé paměti, takže pro komentátory mého pravopisu a podobně: "polibte si p***l" :-)
24. 07. 2018 v 17:09Off-line Klasik76  (41/174/-)
Anglie, jeden z nejtolerantnějších států světa?
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload