Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Férové manželství na Filipínách? Komunisté s ním nemají problém!

Filipínská republika, ostrovní stát v jihovýchodní Asii, je navzdory převážně katolickému obyvatelstvu považována za jednu z nejvíc gay friendly zemí na světě!  Podle průzkumu Pew Research Center považuje 73 % místních obyvatel homosexualitu za společensky přijatelnou.

Jako jedna z mála zemí této oblasti podepsaly Deklaraci OSN uznávající LGBT+ lidská práva.

Nicméně navzdory všeobecnému přijetí nemůžou místní gayové a lesby uzavřít jak manželství, tak ani registrované partnerství.

Od roku 2006 se filipínský Kongres zabýval třemi návrhy zákona, které by zakázali manželství gayů a leseb. Důvodem jejich předložení byly obavy ze snah o uznávání zahraničních sňatků gayů a leseb.  

Jádrem problému s legalizací rovných sňatků pro gaye a lesby je silný vliv Římskokatolické církve, ke které se hlásí 82,9 % Filipínců a Filipínek. 

Zdejší Konference katolických biskupů hlasitě odmítá legalizaci manželství gayů a leseb, neboť věří, že manželství je pouze mezi mužem a ženou. Aktivně vyzývá místní obyvatelstvo, aby se nezúčastňovalo gay a lesbických svateb, a politiky, aby hlasovali proti zákonům, které umožní gayům a lesbám uzavřít sňatek. K homosexuálům a bisexuálům jako takovým se však staví vstřícně, neboť zastává názor, že sexuální orientace je vrozená a neměnná, a že není hříchem. 

Místní kmenová náboženství vnímají homosexualitu jako přirozenou součást lidského života. Nutno dodat, že v období před americkou a španělskou nadvládou bylo zcela běžné, že lidé s homosexuální orientací zastávali v místních kmenech funkce šamanů a duchovních vůdců.

Komunistická strana férové manželství uznává

Ačkoliv není manželství pro gaye a lesby na Filipínách právní realitou, nelegální Komunistická strana a její vojenská složka Armáda nového lidu mají ve své platformě legalizaci sňatků pro gay a lesbické páry.

V teritoriích ovládaných místními komunisty a jejich vojenskými složkami jsou zcela běžně sezdávány jak heterosexuální, tak i gay a lesbické páry.

LGBT+ lidská práva uznáváme, ale manželství nikoliv

Ačkoliv se v průzkumu Pew Research Center z roku 2013 73 % Filipínců a Filipínek vyslovilo pro akceptaci homosexuality, tak v jiném šetření organizace Laylo Research Strategies řeklo 70 % respondentů, že odmítá legalizaci sňatků pro gay a lesbické páry, zatímco 14 % by bylo spíše proti, 12 % spíše pro a pouhá 4 % jednoznačně pro.

Pohlavní styk mezi osobami stejného pohlaví nebyl na Filipínách nikdy trestný. Přestože zde není dostatečná vůle pro legalizaci gay a lesbického manželství, vedou se zde politické diskuze na téma registrovaného partnerství. V některých aglomeracích platí anti-diskriminační zákony. Celostátní se momentálně nachází v legislativním procesu. Přestože je stále hodně zlepšovat, lze téměř s jistotou říci, že tradičně katolické Filipíny jsou bílou vránou ostrovních států Jihovýchodní Asie v porovnání se Singapurem, Malajsií a Indonésií.

Titulní foto: © Depositphotos.com/javiindy

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload