Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Výdaje na léčbu pacienta s HIV/AIDS jsou sedmkrát vyšší než u průměrného klienta, říká VZP

Léčba osob nemocných HIV/AIDS je v Česku hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Za uplynulých pět let přibylo největší zdravotní pojišťovně VZP 455 pacientů, z toho 440 mužů a pouze 15 žen. Výdaje na pacienta s HIV jsou 7× vyšší než u průměrného klienta.

Ještě rychleji než počet nemocných rostly náklady, které zdravotní pojišťovna vynakládá na péči o ně. „Souvisí to zejména s tím, jak do praxe neustále přicházejí účinnější léky, které ovšem také stojí více peněz,“ vysvětluje VZP.

V minulém roce (2017) stála péče o klienty VZP, u nichž lékaři vykázali nákazu HIV, více než 376 milionů korun. To je v průměru přes 218 tisíc korun na jednoho nemocného. O pět let dříve, tedy v roce 2013, to bylo méně než 214 milionů, tzn. zhruba 168 tisíc korun na pacienta. A pro srovnání – v průměru vydává VZP na péči o jednoho svého běžného klienta necelých 30 tisíc korun.

Nejvíce pacientů nakažených virem HIV je dlouhodobě v Praze, ve středních Čechách a v Jihomoravském a Ústeckém kraji. Infekce HIV a nemoc AIDS se neustále šíří i přesto, že riziko lze snížit na naprosté minimum „nerizikovým“ chováním.

Pokud máte obavy a nejste si jisti, zda jste se nemohli nakazit, nechte si udělat příslušné diagnostické vyšetření. Protilátky proti HIV se však vytvářejí zpravidla 2–5 týdnů po nákaze, takže pokud má být výsledek testu skutečně spolehlivý, pak musí uplynout 2–3 měsíce od rizikového chování. O vyšetření byste měli požádat svého ošetřujícího lékaře, můžete však absolvovat odběr krve i v některé AIDS poradně nebo Zdravotním ústavu.

Bezpečný sex: 8 rad, jak se nenakazit HIV

V České republice je 16 nových případů HIV infekce, přesto letošek nebude tak tragický jako předchozí roky

Titulní foto: © Depositphotos.com/belchonock, zdroj: TZ

Onload

2 názory ke článku

30. 12. 2018 v 21:40Off-line ShiroReloded  (30/178/85)
KKKK (Kucí, Kucí, Kopullujte s Kondomem) :D Problém VZP nejsou vysoké náklady na pacienty, ale skutečnost, že všechny zdravotní pojišťovny v zemi jsou státní. Podívejte se na České Dráhy, na pár linkách mají konkurenci a jak se hned snaží zlepšovat služby.
31. 12. 2018 v 12:23Off-line Mic2000  (28/170/85)
To platí za osobu HIV+ ještě celkem málo. Za mě hradí pojišťovna i trojnásobek toho, co zaplatí pojišťovna za osobu HIV+.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload