Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Ostravský Pride 2019: První pochod za práva LGBT komunity projde moravskoslezskou metropolí

Účastníci pochodu hrdosti v Ostravě se v sobotu 17. 8. 2019 ve 14:00 sejdou na Masarykově náměstí, odkud se následně po trase Nádražní – Českobratrská – Sokolská třída vydají až do Komenského sadů. Zde bude do večerních hodin probíhat doprovodný program v podobě proslovů, neformálních přednášek nebo hudebního vystoupení.

Ostravský pochod hrdosti stojí na nekomerčním principu, koná se bez podpory velkých korporací a sponzorů. Jeho cílem je především připomenout si letošní 50. výročí historicky první akce tohoto druhu, která se do dějin zapsala jako Stonewall Riot, a upozornit, že o rovný přístup k LGBT+ lidem je i nadále potřeba aktivně usilovat.

„Před několika desítkami let byli účastníci původních demonstrací při boji za svá práva zatýkáni. Dnešní pochody hrdosti již však mnohdy nebývají vnímány jako protest, ale jako bujará veselice, přitom i v současné době se členové této komunity nezřídka potýkají s diskriminací,“ říká Magdaléna Michlová, jedna z organizátorek Ostravského Pridu.

„Česká republika se stále brání uzákonění stejnopohlavních manželství, navzdory evropským lidskoprávním standardům vynucuje sterilizaci trans lidí a pro příklady fyzického násilí vůči LGBT+ komunitě také nemusíme chodit daleko. Nedávná agrese v polském Bělostoku je jen špičkou ledovce z hlediska diskriminace queer osob v celosvětovém měřítku. Smyslem naší činnosti není útočit na již existující iniciativy. Chceme primárně vyzdvihnout, že pochody hrdosti by ani nyní neměly sklouznout k pouhé oslavě toho, kam se část společnosti od dob prvních demonstrací posunula, ale mají být zejména neustálým bojem za rovná práva a důstojnost,“ dodává organizátorka Klára Stolinská.

Po samotném pochodu bude účastníky v Komenského sadech čekat například otevřený řečnický koutek nebo program dalších organizací a iniciativ, které pochod podpořily. Občerstvení připraví dobrovolníci z ostravského kolektivu Food not Bombs, kteří pravidelně vaří pro lidi bez domova. Osvětu na téma bezpečného sexuálního chování zajistí organizace Rozkoš bez rizika a hudebně akci doprovodí několik muzikantů. Na místě bude také příležitost vyzdobit si svou plátěnou tašku a další možnosti kreativního vyžití.

Kolektiv Ostravský Pride je otevřená skupina organizující pochod hrdosti a doprovodné akce v Ostravě. Cílem jeho vzniku je boj za práva sexuálních a genderových menšin, osvěta a podpora občanské angažovanosti v této oblasti a vytváření prostoru pro seberealizaci LGBT+ osob v regionu.

Titulní foto: © Depositphotos.com/innervision

Onload

2 názory ke článku

09. 08. 2019 v 15:30Off-line Woorfy  (25/180/68)
Bezva, už se nám cpou i do Ostravy -_-
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
22. 02. 2022 v 16:20Off-line PesFilipes  (102/183/71)
A to tam chodi jeste do tedka?
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload