Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Startuje festival Prague Pride 2022: Více než 150 akcí vyvrcholí sobotním průvodem Prahou

Dnes startuje očekávaný festival Prague Pride 2022 – jeden z největších multižánrových lidskoprávních festivalů ve Střední a Východní Evropě. Letošní Prague Pride se koná od pondělí 8. srpna do neděle 14. srpna a nabídne desítky hudebních vystoupení, besed, přednášek, výstav, divadelních představení a filmových projekcí. Chybět nebudou art performance, talk shows a večerní parties. Festival vyvrcholí sobotním Duhovým průvodem, který zamíří do Pride Parku na Letenskou pláň, kde bude pokračovat hudebním a doprovodným programem.

Hlavním heslem 12. ročníku festivalu Prague Pride je #heartmatters. Tento hashtag v sobě odráží nový vizuál festivalu v čele s logem ve tvaru srdce, které symbolizuje osm miliard srdcí, která bijí po celém světě. Srdce je zároveň symbolem lidskosti, vzájemné lásky a života. Proto #heartmatters.

Poslední dva ročníky festivalu se ve stínu pandemie COVIDU-19 musely obejít bez tradičního Duhového průvodu i hudebního programu v Pride Parku na Letenské pláni. Letos se festival Prague Pride opět vrací k tradičnímu plnohodnotnému programu.

Festival i Pride Park čekají novinky, které přispějí k větší spokojenosti všech. Jedná se zejména o rozšíření programové nabídky, zaměření na bezpečnost, přístupnost festivalu a minimalizaci ekologického dopadu festivalu.

Duhový průvod bez aut

Duhový průvod Prahou, který bude letos bez aut, odstartuje v sobotu 13. srpna z Václavského náměstí. Účastníci průvodu se budou scházet již od 11:30 hodin. Čelo průvodu bude vycházet z Můstku ve 13 hodin a projde ulicemi Starého Města, včetně Staroměstského náměstí, dále pak Pařížskou ulicí a přes Čechův most až na Letnou. Nejen kvůli trase průvodu historickým jádrem Prahy, ale také kvůli větší bezpečnosti a ekologické udržitelnosti festivalu bude letošní průvod nově bez motorových vozidel. Hudební doprovod zajistí přenosné reproduktory na nákladních kolech a pochodové kapely.

„Bezpečnost festivalu a jeho návštěvníků je pro nás zásadní. V minulých dvou letech jsme si ověřili, jak udělat festival co nejbezpečnější z pohledu pandemie COVID-19. Bezpečnost je zároveň jedním z hlavních důvodů, proč letošní průvod historickým centrem Prahy pořádáme bez aut. Snažíme se myslet také na prevenci a předcházet jakýmkoli potenciálním konfliktům spojeným s festivalem. Proto jsme v úzkém kontaktu s bezpečnostními složkami státu a nepodceňujeme žádná rizika. Informace o tom, jak si bezpečně užít festival, jsme umístili na webové stránky festivalu,“ říká Tom Bílý, ředitel festivalu Prague Pride.  

Tom Aspaul, Girli nebo Adam Pavlovčin

Program festivalu Prague Pride je každým rokem bohatší. Letos se mohou návštěvníci a návštěvnice těšit na více než 150 akcí během celého festivalového týdne. K hudebním hvězdám tohoto ročníku patří například ADONXS (Adam Pavlovčin), který vystoupí během zahájení festivalu v pondělí 8. srpna na Střeleckém ostrově. K němu se v tento den připojí například oblíbená skupina performerů s názvem Pinkbus, berlínská kapela Sado Opera nebo DJka Elskë.

Hudební program festivalu vyvrcholí sobotním Pride Parkem na Letné, kde vystoupí například britští hudebníci Tom Aspaul či Girli, české kapely a drag umělkyně i mnoho DJů a DJek. Celkem bude sobotní program probíhat na šesti různých pódiích.

Letošní festival nabídne mnoho akcí, které návštěvníci a návštěvnice znají již z minulých ročníků, třeba talk show Pride Voices, kde bude několik výrazných queer osobností sdílet s publikem své inspirativní životní příběhy, pikniky v Pride Village, komponovaný večer v režii HateFree Culture a další. Organizátoři si připravili i několik novinek. Mezi nimi například akce Andaz Lounge: Branky, body, kokoti LIVE at Prague Pride zaměřená primárně na straight allies (příznivce LGBT+), jak se také přezdívá podporovatelům a spojencům LGBT+ lidí. Festival Prague Pride je totiž pro všechny, tedy přirozeně i pro návštěvníky a návštěvnice z řad většinové společnosti. Další novinkou je dvoudenní lidskoprávní konference pro odbornou veřejnost Pride Conference, která bude zaměřena hlavně na životy LGBT+ lidí v regionu Střední a Východní Evropy.

Festival nabídne také program zaměřený na jednotlivé země v našem těsném sousedství. Dobrým příkladem je německá sekce festivalu podpořená Česko-německým fondem budoucnosti, v rámci které se představí několik německých umělců a diskutujících. Německu pak bude patřit páteční večer v Pride House, kde budou tématem německé transformační zkušenosti po roce 1989 i téma úspěšné integrace LGBT+ uprchlíků z východních zemí. Samotný večer bude součástí širšího konceptu debat s názvem Pride Talk, které se od úterý do pátku postupně zaměří na všechny naše sousední země.

Prague Pride na cestě k větší přístupnosti a udržitelnosti

Udržitelnost není pro festival Prague Pride prázdným pojmem. V roce 2021 přijal festival novou strategii, která do svých priorit zahrnuje i přijímání systémových opatření vedoucích k větší ekologické i sociální udržitelnosti. Na festivalu tak již několik let návštěvníci a návštěvnice mohou využívat pouze vratné zálohované plastové kelímky, ekologické nádobí pro občerstvení, samozřejmostí je také třídění odpadu, včetně plechovek. Festivalová produkce se také zřekla využívání helia a plastových konfet.

V rámci recyklace spolupracuje festival s celosvětovou iniciativou Každá plechovka se počítá, která podporuje recyklaci hliníkových obalů. Právě pro nejvyužívanější obalový materiál plechovek bude k dispozici na festivalu Prague Pride několik sběrných míst. Do sobotního průvodu se zapojí promotéři s batohy, které poslouží jako mobilní odpadkové koše.

V letošním roce organizátoři také přivedli na svět promyšlenou strategii festivalového merche. Nově tak návštěvníci a návštěvnice festivalu budou moci na oficiálních stáncích zakoupit sociálně i ekologicky odpovědné výrobky – nová festivalová trička a tašky s certifikací od standardního Oeko-Tex přes Fair Wear Foundation až po Fairtrade. Certifikaci Fairtrade ponese také privátní káva od české pražírny mamacoffee a nabídku sortimentu doplní různé dárkové předměty z recyklovaných či recyklovatelných materiálů. Většina merche pochází od českých dodavatelů.

Festival je přístupný pro co nejširší skupinu lidí, a to také pro osoby se zdravotním postižením. Pride Village i sobotní Pride Park jsou plně bezbariérové venues, průvod Prahou je bezbariérový od Můstku až po schody u Čechova mostu, kde bude čekat bezbariérový autobus, který zájemce a zájemkyně odveze bezpečně na Letnou. Nejdůležitější akce festivalu budou tlumočené do českého znakového jazyka – konkrétně se jedná o zahájení festivalu v Pride Village, sobotní program na Můstku před zahájením průvodu a také program na hlavní stagi na Letné po jeho skončení. Všechny informace jsou již dostupné na festivalovém webu.

Rozpočet Prague Pride 2022 dosahuje rekordních osm milionů korun

Letošní ročník festivalu počítá s rozpočtem kolem osm milionů Kč, což je historické maximum. Festival je neziskovým projektem, který organizuje nestátní nezisková organizace – spolek Prague Pride. „I proto je pro nás naprosto klíčová podpora našich partnerů i individuálních dárců a dárkyň,“ vysvětlují organizátoři.

Generálním partnerem festivalu je již po několikáté společnost Vodafone Česká republika. Hlavními partnery jsou TikTok, Coca Cola a Mama Shelter. Strategickými partnery jsou Google a Pure Storage. Desítky menších partnerů potom doplňují donoři, mezi těmi největšími je hlavní město Praha, Evropská komise, Active Citizens Fund, Česko-německý fond budoucnosti, Rosa Luxemburg Foundation nebo Ministerstvo kultury.

„Individuální dárcovství je důležitou součástí financování festivalu. I proto máme letos dvě kampaně zaměřené právě na individuální dárce a dárkyně. Před festivalem běží kampaň, v rámci které si lidé mohou ‚adoptovat‘ jednu z duhových vlajek, které budou po dobu festivalového týdne tvořit výzdobu v ulicích Prahy. Druhou kampaň budeme realizovat v průběhu festivalu a jedná se o dobrovolné ‚vstupenky‘ na festival, které si budou moci lidé za libovolný příspěvek zakoupit v podobě duhového náramku na ruku. Jak již návštěvníci a návštěvnice vědí, téměř celý festivalový program je zdarma a my věříme, že se nám touto cestou podaří zajistit dostatečné zdroje na to, abychom mohli pokrýt celý festivalový rozpočet,” dodává ředitel festivalu Tom Bílý.

Více podrobností o programu naleznete na webu praguepride.com.

Titulní foto: 

Autor článku je dobrovolná, nestátní, nepolitická, neziskovová organizace. Jejím záměrem je přispívat k prosazování tolerantní občanské společnosti, boji proti homofobii a zvýšení povědomí veřejnosti o lesbické, gay, bisexuální a transgender komunitě v ČR.
Onload

2 názory ke článku

08. 08. 2022 v 11:58Off-line Waioleta  (50/-/-)
Pokud to bude mít takový ohlas jako ty halo demostrace na dvě hodiny tak hold je na místě ,aby tohle už trhlo rekord a probralo všechny dinosaury a konečně nedělali obcesy kdo je kdo a jak žije vždyt´ už je to jedno prostě jdem se bavit
08. 08. 2022 v 15:00Off-line Waioleta  (50/-/-)
V zahraniči už jedno je z delfínem .Je to přitom tak jednoduché jde sice o slovičkaření v občansko právním zákoniku ale na druhou stranu to odbourá emoce a hlavně to nerozdělí společnost když už sme mutikulturní
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload