Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Šance na manželství pro všechny v Peru?

Po Estonsku se objevila další země, ve které by se manželství pro všechny páry bez ohledu na pohlaví mohlo stát skutečností. Jedná se tentokrát o jihoamerické Peru proslulé svými památkami z prekolumbovského období Inků – například Machu Picchu. Tamní soud totiž rozhodl, že gay a lesbické páry mají právo na registraci svých sňatků na matrikách. Informoval o tom britský server Pinknews.

Limský soud ve svém rozhodnutí z pátku 21. července 2023 nařídil peruánským úřadům uznat lesbické manželství uzavřené v roce 2019, v cizině. Stěžovatelka žalovala peruánskou matriku poté, co odmítla manželství, které uzavřela se svou chotí v cizině, a to s odvoláním na zákon, který definuje manželství jako svazek mezi mužem a ženou.

Peru je jednou z mála zemí Jižní Ameriky, které dosud nelegalizovaly manželství pro všechny páry bez ohledu na pohlaví. Jako první se k tomuto kroku odhodlala v roce 2010 Argentina, následovaná Brazílií (2013), Uruguayí (2013), Kolumbií (2016), Ekvádorem (2019) a Chile (2022). V Bolívii je od roku 2023 umožněné uzavírání registrovaného partnerství.

Soud v Limě ve svém zdůvodnění mimo jiné uvedl, že byla porušená občanská práva stěžovatelky, a že samotný článek peruánského občanského zákoníku z roku 1984 nelze považovat za dostatečný legální důvod pro odmítnutí uznat gay nebo lesbický svazek. Dle agentury Reuters bude ale ze strany peruánských úřadů zřejmě podáno odvolání.

Dlouholetý boj LGBT+ Peruánek a Peruánců za manželství

Nejedná se zdaleka o první případ, kdy LGBT+ Peruánky a Peruánci bojují za svá práva. Už v roce 2017 nařídil peruánský soud zápis manželství tamního aktivisty Óscara Ugartecheho a jeho chotě. Toto rozhodnutí ale bylo o rok později zrušeno, což pak následně v roce 2020 potvrdil i peruánský ústavní soud.

O uznání zahraničního manželství se pokusily také peruánská politička a kongresmanka Susel Paredes a její žena Gracia Aljovin, které se dožadovaly uznání jejich sňatku uzavřeného v roce 2016 na americké Floridě. Matrika jejich žádosti taktéž nevyhověla. Dle The Peruvian Times jsou peruánské úřady povinné zacházet se zahraničními gay a lesbickými manželstvími v souladu s platnými zákony, podle nichž je možné uzavřít sňatek jen s osobou opačného pohlaví.

Za zmínku nicméně stojí, že na základě rozhodnutí Meziamerického soudu pro lidská práva z roku 2018 jsou všechny smluvní země Americké konvence o ochraně základních lidských práv a svobod zavázány zpřístupnit institut manželství i párům dvou žen nebo mužů.

Titulní foto: Depositphoto

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

2 názory ke článku

29. 07. 2023 v 12:30Off-line I8051  (53/184/97)
Myslim, ze tohle je v Peru zrovna moc nepali ... :o)
29. 07. 2023 v 17:50Off-line Mikaela  (49/176/60)
Hold někdo si jde splnit sen ale jaky? Arogance najivita a slepota takže hold jít bydlet do Ameriky? Jako že z domu udělat Batlerovu farmu?
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload