Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Film „Bratři“ vypráví skutečný příběh o touze po svobodě

Film „Bratři“ vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratrů Josefa (Oskar Hes) a Ctirada Mašínových (Jan Nedbal). Rodina Mašínových se v komunisty ovládaném Československu stává terčem pronásledování a bratři věří, že po vzoru otce, hrdiny protinacistického odboje, lze proti diktatuře bojovat jedině se zbraní v ruce. Zároveň si jsou vědomi odpovědnosti vůči mámě (Tatiana Dyková Vilhelmová) a sestře (Karolína Lea Nováková).

Zakládají odbojovou skupinu, která má na svědomí řadu násilných činů, jejichž vyšetřováním je pověřen kapitán Státní bezpečnosti Koller (Stefan Konarske). Mašínové se stávají nejhledanějšími muži v zemi. Pokusí se o útěk do Západního Berlína, kde plánují vstoupit do americké armády s cílem osvobodit Československo. Pátrání po pětici členů odbojové skupiny pokračuje ve východním Německu, kde začíná jeden z největších honů na lidi v novodobé historii. Jen málokteré téma české historie vzbuzuje tolik emocí jako tento příběh.

Jiří Padevět, spisovatel a badatel zaměřený na protektorátní a poválečnou historii, se na téma jejich úniku z brutální totality vyjádřil jednoznačně: „Slovo ‚útěk‘ používáme, ale přesnější je asi slovo ‚přesun‘. Skupina neutíkala, jenom se chtěla přesunout někam, kde bude boj proti komunismu efektivnější. Pokud nebudeme počítat v podstatě vojenské operace proti polským, ukrajinským a pobaltským protikomunistickým partyzánům a odboji, jednalo se bezpochyby o největší hon na lidi v komunistickém bloku padesátých let.“

Snímek podpořila řada institucí včetně České televize (kreativní producent Jaroslav Sedláček), evropského koprodukčního fondu Eurimages nebo Státního fondu kinematografie a záštitu nad ním převzalo Ministerstvo obrany ČR.

Foto: CinemArt

Premiéra filmu Bratři dorazila do českých kin 26. 10. 2023, sedmdesát let od jejich útěku do Západního Berlína.

Titulní foto: CinemArt

Onload

2 názory ke článku

15. 11. 2023 v 15:18Off-line Mikaela  (49/176/60)
Každy si myslel že na západě je to růžové ale kolik se jich vrátilo to žádný režim neuveřenil hold nikde vás nečekají z otevřenou náručí a váš život tam je od piky
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
24. 11. 2023 v 00:29Off-line FRANTA48  (58/-/-)
jsme asi jediná země ,která nechá volně běhat usvědčené vrahy a ještě je oslavuje
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload