Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Máte zlomené srdce? Lámou nám jej jiní, abychom my zlomili ostatním

Každý se s tím setká jednou v životě, ať má štěstí či smůly, kolik chce. Tak jako první láska patří k velmi silným zážitkům, tak k nim určitě náleží i první zlomení srdce. Prý poté se náš pohled na věci změní a člověk se nezdaru nemůže vyhnout a prý se z něj učí. Je však možné, že se učíme též jak zlomit srdce, a že tuto dovednost získáváme od těch, kteří kdysi zlomili nás?

Těžko někdo spočítá to množství citátů, které byly vyřčeny rozličnými osobnostmi na téma první lásky a bolesti z nezdaru, který mohou znamenat. Vždyť jen v kolika knihách, filmech a jiných uměleckých zpracováních je pojednáváno o tomto mezníku? Postupem času jsme se naučili vnímat je jako klišé, jako pouhé příběhy, které nás doprovází spolu s dalšími životem.

Ale možná mají svůj význam jakožto zážitky. Určitě mají, vždyť právě zkušenosti nás prý činí těmi, kým jsme. A následně jsme to my, kdo tvoříme vztahy.

Po celý život

Stará fráze praví, že „první láska je jako los, který nevyhrává, ale jeho číslo si pamatujeme po celý život“. Samozřejmě nám nohy nemusí nejvíce podrazit zrovna první láska, může to být kterýkoli z našich vztahů, když na to dojde. Nicméně jiné přísloví praví, že „staré lásky nerezaví“. Je možné, že pokud v nás přetrvávají, tak v nás přetrvává i něco z jejich nezdaru, co následně ovlivňuje naše kroky? Něco, co nás dále naviguje v našich vlastních neúspěších?

Nikoho z nás to asi netěší

Nepatří mezi nejpříjemnější zážitky, ale každý k onomu momentu jednou nejspíše dojde, kdy musí zlomit srdce někomu jinému. Leč o těchto chvílích se moc nemluví. Je to tím, že jsou to záležitosti tak běžné, nepodstatné nebo temné? Odpověď by se dala hledat dlouho, ale co když se v těch momentech skrývá i něco, co vypovídá o nás?

Možná když se zahledíme více, uvidíme podpis toho, kdo zlomil dříve srdce nám na způsobu, jakým my jsme jej zlomili někomu dalšímu. Třeba zvolíme citlivější přístup či podobný, to už je spíše otázka osobnosti, co ale samotná situace?

Mnohdy se mohou až překvapivě podobat té, ve které jsme se v minulosti nacházeli i my samotní.

Nakonec říká se, že člověk se z chyb učí. Tím pádem se naučí jim i vyhýbat. Ve výsledku se tedy můžeme naučit vyhýbat situacím, které se podobají těm, jež pro nás představují starou lekci.
V takový moment se ale může jevit, že role jsou poněkud prohozené, přestože tomu tak nutně nemusí být.

Jsou takové momenty vůbec nutné? Co když si tak sami šlapeme po štěstí? Nakonec to, že jsou si věci podobné, neznamená, že jsou automaticky stejné. Vždyť není víno jako víno. Obě mohou být sice červená, ale přesto se lišit chutí. Přesto ochutnat víno je snazší, to je pravda, přeci jen ráno nás maximálně může bolet hlava, zatímco po nezdařilém pokusu v lásce nás bude bolet srdce.

Stále ovšem je tu ta možnost, že díky něčemu, co může být stejně tak dobře pud sebezáchovy i pouhá zbabělost, se zbavujeme předčasně dobrých možností, ať už na cokoli. Ale znamená to tedy, že dávné rány, které nám byly zasazeny, vláčíme napříč svými následnými vztahy, že se třeba změníme částečně k obrazu toho, kdo nás poznamenal v minulosti?

Ať už je odpověď jakákoli, je třeba se smířit s onou stopou, kterou v nás v minulosti někdo zanechal. Ne snad proto, abychom ji vypudili, to pravděpodobně není ani možné, leč proto, abychom nemuseli doplácet na chyby, kterých se dopustil již někdo před někým jiným, třebaže i před námi, neboť ty už by měly být splaceny. A také proto, abychom jednou nezjistili, že jsme zlomili krom jednoho nevinného srdce i to vlastní.

Titulní foto: 54679131@N05, Flickr, Creative Commons

Autor článku žije a dýchá uměním, pro momenty inspirace a osvícení. Alfou a omegou, snem i cílem, jsou pro tohoto pragmatického hyperracionálního fantastu elegance a móda.
Onload

3 názory ke článku

14. 04. 2014 v 15:33Off-line Romans1  (28/183/65)
tak ja to reknu takhle no pokud ja budu mit kluka tak mi ma davat lasku vernost ale kdyz pujde s jinim a bude mi to tajit tak to je prni duvod NEVERA to jsou vetsiny rozchodu dalsi je nedava to co bbi mnel nemislim penize ale lasku to je taky duvod pokud kluk necejti lasku neni spokojen kdyz ho treba pohladite nebo reknete lasko miluji te tak jj dalsi falesnost kdyz te neco trapi reknes tlo svoji lasce a kdyz ji nioc rikat nebudes a budes to rikat jinim tak neni duvera e vstahu a to je us konec a muzes delat co chces protze staci malickost a us ti ten clovek neveri v dnesni dobe neublizuje nikdo nikomu ublizuji sami sobe ze si nalhavaj tzo co neni pravda vite taky sem zamilovani a cejtim presne to co je vam ale chibi dela kazdej i ja i kdyz toho litujes pokud ten druhy clovek to nepochoipi nemas sanci jako ja
05. 08. 2014 v 23:31Off-line Cody9  (32/178/58)
Články od autora JKP zbožňuju, připomínají mi úvahy Carrie Bradshaw ze Sexu ve městě. Vždy jsou aktuální a výstižné a já v nich najdu přesně to co hledám :) Nad tímto tématem se zamýšlím již dlouhou dobu, nezávisle na autorovi. Věřím v určitý druh karmických odplat a proto mě toto téma velice potěšilo, když jsem si mohl přečíst de facto mé pocity a myšlenky černé na bílém :) Nějakým způsobem mi to dodalo potřebné informace a ujasnilo mi to mé teorie. Děkuju za to a přeju hodně úspěchů při dalším psaní :)
05. 10. 2014 v 23:13Off-line Betonica  (39/191/93)
Asi bych se mel predem omluvit, budu opet super k***icky, neb toto dilko je (opet) spletenec klise a nahodile na sebe naplacanych tvrzeni.

a) "Každý se s tím setká jednou v životě, ať má štěstí či smůly, kolik chce. Tak jakoprvní láska patří k velmi silným zážitkům, tak k nim určitě náleží i první zlomení srdce. Prý poté se náš pohled na věci změní a člověk se nezdaru nemůže vyhnout a prý se z něj učí. Je však možné, že se učíme též jak zlomit srdce, a že tuto dovednost získáváme od těch, kteří kdysi zlomili nás?"

- nesouhlasim s tim, ze kazdy musi projit rozchodem, mam okolo sebe pary, ktere spolu ziji od prapocatku doposud, klidne 60 let... Mozna by priste neskodilo mene pausalizovat a podsouvat tolik svuj osobni postoj.

b) Možná když se zahledíme více, uvidíme podpis toho, kdo zlomil dříve srdce nám na způsobu, jakým my jsme jej zlomili někomu dalšímu. Třeba zvolíme citlivější přístup či podobný, to už je spíše otázka osobnosti, co ale samotná situace?

- ja jsem se zahledel do techto radku velmi a nenasel jsem v nich vyznam, bud mi unikl nebo tam neni. Nerozumim tomu, proc by mel nekdo cinit druhemu to, co jemu samotnemu neni prijemne. Samotny fakt, ze je nekdo kok*t a k***ts*y se s nekym rozejde jeste neznamena, ze ten opousteny partner se k***tismem nakazi a bude nasledovat prikladu sveho ex...

c) Stále ovšem je tu ta možnost, že díky něčemu, co může být stejně tak dobře pud sebezáchovy i pouhá zbabělost, se zbavujeme předčasně dobrých možností, ať už na cokoli. Ale znamená to tedy, že dávné rány, které nám byly zasazeny, vláčíme napříč svými následnými vztahy, že se třeba změníme částečně k obrazu toho, kdo nás poznamenal v minulosti?

- ano, je to presne takto. Lide jsou ve sve podstate nastaveni tak, aby prezili, udrzeli svuj rod. Proto se jen malokdo dobrovolne vystavuje nebezpeci.Proto lidi casto voli cestu "nejmensiho odporu", cimz si ale docela dobre muzou ohradit pole pusobnosti. A o tom, ze nas lide v nasem zivote meni a pretvari neni pochyb, clovek je soucasti spolecnosti a spolecnost je zivy organismus. Reaguje na aktualni situace, adaptuje se aktualnim potrebam, stejne jako kazdy jeden clovek v nem.

Cele je to opet, bohuzel, prilis hutne a tezko citelne. Clovek se musi prilis soustredit na dejovou linku, takze mu pri cteni unika autoruv zamer :(
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload