Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Duhový průvod Prague Pride 2018 půjde novou trasou a bude mít rekordní počet vozidel

Průvod festivalu Prague Pride, který je vrcholem probíhajícího duhového týdne, projde Prahou v sobotu 11. srpna. Účastníci a účastnice se sejdou v 11:30 v horní části Václavského náměstí, odkud ve 12:30 společně vyrazí směrem na Letnou. Tam je připraven hudební program až do 22. hodiny. V průvodu letos pojede 21 vozidel včetně lodě, vláčku a tří Mini kabrioletů.

Trasa průvodu

Z důvodu plánované rekonstrukce dolní části Václavského náměstí vyrazí duhový průvod od Koně ulicí Opletalovou a dále Hybernskou, přes Náměstí Republiky, Revoluční a Dvořákovo nábřeží, přejde Čechův most a vyjde schody na Letnou.

Tramvajový provoz bude krátce přerušován v ulici Revoluční, na Čechově mostě a na Nábřeží Edvarda Beneše, kde budou tramvaje po určitých intervalech pouštěny a průvod zastavován.

Účast VIPs

Prague Pride přijde svou účastí přislíbili podpořit herečka Aňa Geislerová s dětmi, moderátorka a patronka LGBT poradny Sbarvouven.cz Ester Janečková, zpěvačka Petra Hapková, moderátorka a herečka Bára Mottlová, herec Dan Bambas, gospelová zpěvačka Leona Gyongyosi a zpěvák Peter Paul Pačut, který se v Las Vegas stal Hlasem roku 2018 s písněmi Freddieho Mercuryho.

V čele průvodu půjde zmocněnkyně vlády pro lidská práva Martina Štěpánková, náměstkyně primátorky hl. m. Prahy Petra Kolínská a radní MČ Prahy 7 pro kulturu a sousedské vztahy Hana Třeštíková. Primátorka Adriana Krnáčová se průvodu letos neúčastní, protože je v zahraničí. 

V průvodu budou také festivaloví hosté, jimiž jsou nizozemská transgender modelka Loiza Lamers, nizozemská poslankyně Evropského parlamentu Sophie in ‘t Veld, britský HIV+ aktivista Philip Baldwin, britský drag king Adam All, švýcarská historička Corinne Rufli, zakladatel vídeňského fundraisingového plesu na podporu boje s HIV „Life Ball“ Gary Keszler, slovenský tanečník Jaro Viňarský.

Maršálové Prague Pride 2018

V průvodu letos poprvé pojedou osobnosti, které se spolek Prague Pride rozhodl vyznamenat za jejich práci pro LGBT komunitu. Jsou to lidé, jejichž podpora LGBT je velmi důležitá a snadno by mohla zůstat nerozeznaná.

Titul Maršál Prague Pride 2018 získává Loiza Lamers za zahraniční vzor a inspiraci, Jana Kociánová za celoživotní dílo (je to snad jediná lesba starší generace, která veřejně vystupuje v diskusích a v médiích), a dětský psycholog Václav Mertin za otevřený přístup k duhovým rodinám.

Řazení průvodu

V čele průvodu pojedou tři vozy Mini s Maršály Prague Pride 2018. Prvním alegorickým vozem v pořadí bude tradičně vůz spolku Prague Pride. Nejzajímavějším vozem letos jistě bude pirátská loď, v níž poplují poslanci za Pirátskou stranu i pirátský kandidát na primátora Zdeněk Hřib. Piráti se průvodu Prague Pride účastnili již v minulých letech, letos poprvé budou mít vlastní vůz.

Z neziskových organizací se v průvodu představí kampaň Jsme fér se svatebním vozem, poprvé pojede vůz queer filmového festivalu Mezipatra, organizace Amnesty International upozorní na situaci LGBT lidí v Rusku tím, že její vůz doprovodí desítky fotbalových rozhodčích, kteří vystaví Rusku žluté karty za homofobní zákony.

Vůz tradičního podporovatele aktivit spolku Prague Pride, společnosti Vodafone pojede v doprovodu skupiny bubeníků. Připojí se i další značky, které pride v Česku podporují: Microsoft, IBM, Google, Accenture, Amazone, EXXON, ADP spolu s eBay. Poprvé v historii vypraví svůj vůz i hlavní hotelový partner – hotel Mama Shelter s charakteristickým designem a gypsy beaty DJ Gypsyrobota.

Seniorští LGBT aktivisté v čele s Jiřím Hromadou pojedou ve dvou limuzínách. Novinkou letošního průvodu bude Tichá zóna. Vycházíme vstříc všem, kteří si nepotrpí na hlasitou hudbu, přicházejí s malými dětmi nebo s čtyřnohými miláčky. V Tiché zóně pojede dětský vláček i auto společnosti Hunter, u kterého se mohou psi napít a občerstvit. Tichou zónu najdou účastníci a účastnice při řazení průvodu na Václavském náměstí u ústí Opletalovy ulice. Následně se vřadí do průvodu.

Online stream

Průvod bude streamován od 12 do 15 hodin na www.praguepride.cz, facebookovém profilu a Youtube kanále Prague Pride. Diváci a divačky uvidí záběry z ulice i rozhovory s hosty ve studiu, které společně s technickým zajištěním laskavě poskytuje Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy.

Přístupnost

Senioři a lidé, kteří nezvládnou téměř 4kilometrovou trasu pěšky, mohou nasednout do dětského vláčku.

Pro osoby s omezenou hybností bude pod letenským schodištěm na Nábřeží Edvarda Beneše směrem k Občanské plovárně připraven nízkopodlažní autobus, který je zdarma vyveze na Špejchar. Děkujeme dopravnímu podniku za vstřícnost.

Na Letné bude k dispozici mobilní toaleta pro vozíčkáře.

Český Vodafone podporuje gaye: „I když zrovna není Pride, nevidíme lásku černobíle“

Pirátská strana se zúčastní průvodu Prague Pride 2018. Přichystali duhovou pirátskou loď!

Jsme fér: 70 000 lidí podepsalo petici za manželství pro gaye a lesby

Gay svatba nanečisto: Přijďte na akci Prague Pride Village!

Titulní foto: youtube.com, zdroj: TZ

Onload

4 názory ke článku

11. 08. 2018 v 15:27Off-line I8051  (53/184/97)
Tvl to jsou manevry, jak na prvniho maje :-)
11. 08. 2018 v 21:33Off-line Misanek007  (24/-/-)
to je kekel
12. 08. 2018 v 13:40Off-line Luck1  (35/182/80)
Škoda že se průvod zasekával. Chtělo by to svižnější tempo. Jinak vše ok. Dobrá hudba, vozy, lidi, počasí.
15. 08. 2018 v 18:02Off-line Alda29  (36/192/90)
A kvůli takovýmto se člověk musí stydět, že je gay. Doufám, že příští nějak zakážou.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload