Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Petr Dolínek z ČSSD: „Souhlasím s manželstvím pro gaye a lesby“

Petr Dolínek z ČSSD je další poslanec, který aktivně podporuje kampaň Jsme fér, která se snaží prosadit manželství pro všechny. Zeptali jsme se ho proto, proč se podepsal pod návrh manželství pro gaye a lesby a jak se k této otázce staví dnešní sociální demokracie.

Proč jste se rozhodl podporovat gaye a lesby aby mohli uzavírat manželství?

Jde o mé hodnotové přesvědčení, které je ale v souladu s dlouhodobými hodnotami sociální demokracie. Jsem proti jakékoli diskriminaci. V případě manželství gayů a leseb jde navíc o záležitost, která absolutně nepoškozuje nikoho jiného. Pouze dává gayům a lesbám stejná práva, jaká mají heterosexuálové.

Nebýt tehdy ČSSD, tak možná ani nemáme registrované partnerství. Myslíte, že i tentokrát možná významným dílem přispějete legalizaci manželství pro všechny?

Věřím, že ano. Samozřejmě ale máme nyní pouze 15 poslanců, musí se tedy přidat i kolegyně a kolegové z jiných stran.

Je podpora LGBT+ lidských práv spíše politicky prospěšná, anebo se jedná o agendu pro takříkajíc silné osobnosti? V České republice volí levici spíše starší generace, které nejsou takovým změnám příliš naklonění

Rozhodně nejde o populistické téma. Máte pravdu, že zejména starším voličům musím své kroky vysvětlovat. Mně to ale nevadí. Jsem přesvědčen, že jde o správnou věc. A to jim také říkám.

Mladí sociální demokraté a Idealisté silně podporují manželství pro gaye a lesby. Do jaké míry mají vliv na rozhodování poslanců ČSSD?

Téma manželství gayů a leseb je téma, které společnost rozděluje, a také v ČSSD na něj panují různé názory. ČSSD je ale opravdu demokratickou stranou, kde se o věcech živě diskutuje. Každý má právo na názor. Mladí lidé jsou obecně více liberální, to platí jak v ČSSD, tak v celé společnosti.

Pokud někteří poslanci nesouhlasí s manželství pro gay a lesbické párům, co je k tomu často vede? Jsou to obavy z adopcí, které jsou ale u nás v ČR v podstatě už dávno legalizovány – narážím teď na první český registrovaný gay pár, který si osvojil dítě.

V případě tohoto tématu narážíme na odlišný názor části veřejnosti, včetně části našich voličů. To je jeden z argumentů. Zaznívají i názory, že je zde registrované partnerství, takže proč nyní manželství. Já to vnímám tak, a taky to všem říkám, že když se gayové a lesby cítí diskriminováni, tak je správné jim touto cestou pomoci.

Titulní foto: ct24.ceskatelevize.cz

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

4 názory ke článku

19. 03. 2019 v 22:00Off-line Sailing  (44/188/95)
Pan Dolínek ať si prvé řadě protrhá to obočí, prosíííím.
08. 08. 2019 v 19:37Off-line X421  (20/177/53)
k***t jeden :D
03. 04. 2020 v 12:15Off-line Jaryn20  (58/-/-)
Největší dobytek z ČSSD
25. 05. 2023 v 03:07On-line HledamMladyPero  (58/184/70)
Je tohle marketing ČSSD? jako za ve francii.... a nebo nechápou že ti aktivisti nejsou ty statisíce až milióny kluků, ale jenm pár stovek pražsekjch buzne jsou gejové, jako třeba redakce tohodle serveru. Já sem si myslel, že to dělaj z vychcanosti tyhle články, jako že se hoděj k vážný seznamce, ale oni to dělaj z blbosti.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload