Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Prezident Macron chce lesbám umožnit podstoupit umělé oplodnění. Vyjdou Francouzi znovu do ulic?

Vládní kabinet francouzského prezidenta Emmanuela Macrona chystá novelu zákona o asistované reprodukci, která by svobodným ženám a lesbickým manželským párům zpřístupnila umělé oplodnění.  Ačkoli jsou ve Francii od roku 2013 legální sňatky a společné adopce párů stejného pohlaví, uměle oplodnit se můžou nechat pouze heterosexuální páry.

Pokud chtějí lesbické páry založit rodinu, musí se buď uchýlit ke společné adopci, nebo vycestovat do zemí, kde jsou zákony v tomto směru liberálnější – třeba do Belgie či do Španělska. Gay párům většinou nezbývá nic jiného než podstoupit proces adopce, protože náhradní mateřství je ve Francii nelegální. V krajních případech můžou využít náhradního mateřství v zahraničí – viz film „Jenom, proto, že jsme jiní“ (2008).

5. 6. 2017 umožnil Kasační dvůr přisvojení dítěte manželem biologického otce dítěte donošeného náhradní matkou v cizině. Samotné uznávání rodných listů dětí ze surogátního mateřství však odmítl. 

Podle vyjádření ministryně žen Marlène Schiappové by mohla být nová legislativa přijatá v roce 2018.  Jednalo by se vlastně o dokončení práce bývalého prezidenta Francoise Hollanda, který od tohoto kroku kvůli eskalujícímu napětí raději upustil, manželství a adopce však prosadil navzdory tehdejším nepokojům.

Vyjdou Francouzi znovu do ulic?

Podle průzkumu IFOP ze srpna 2016 by bylo 65 % respondentů proti zrušení zákona Taubira o manželství pro všechny (marriage pour tous), které slibovala v prezidentských volbách předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová.  

Proti zákonu, který by umožnil homosexuálním manželům uzavírání manželství a adopce dětí, protestovaly v pařížských ulicích statisíce Francouzů. K prvním demonstracím došlo v lednu 2013, kdy se tři velké průvody shromáždily v parku Champs-de-Mars před Eiffelovou věží. 24. 3. 2013 došlo ke střetům s policií, když se část demonstrujících odchýlila od povolené trasy, a v rámci občanské neposlušnosti zablokovala dopravu na Champs-Élysées. Ta pak na ně nasadila slzný plyn.

Nicméně 27. 1. 2013 vyšli do ulic Paříže i příznivci manželství pro všechny. Ti nesli transparenty „Rovnost před zákonem není hrozbou“, nebo „Liberté, eqalité, fraternité. Ani víc, ani míň“. Pařížský starosta Bertrand Delanoë, sám otevřený homosexuál, později uvedl, že většina Francouzů přeje homosexuálním párům rovnost v manželství i rodičovství.

Ten samý rok se projednával zákon o manželství také ve Velké Británii, kde mělo podle průzkumů na rozdíl od Francie mnohem nižší podporu, avšak se proti němu nezrodila žádná masová antikampaň.

Francouzské hnutí proti manželstvím pro všechny a adopcím dětí homosexuálními páry La Manif Pour Tous je v současné době stále aktivní. Loni na podzim se opět uskutečnil pochod Paříží, kterého se zúčastnila také neteř Marine Le Penové.

Francie: 78% nárůst homofobních útoků po zlegalizování gay manželství

Takto vypadala úplně první svatba dvou gayů ve Francii

Smutná zpráva dorazila z Francie: Soud rozvedl první gay pár

Titulní foto: youtube.com

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

3 názory ke článku

25. 06. 2022 v 15:57Off-line Waioleta  (50/-/-)
Je opravdu k neuvěření jak je někdo na tomhle světě totální neadrtálec.Je úplně jedno kdo co dnes podstupuje ale jestli chcou si udělat takzvaně baby turistiku do USA kde zas prozměnu vetovalí zákon o potratech tak potom nech se nediví že tímhle přístupem zas někdo dal podnět na kšeftovaní z malými dětmi což taky neni nic nového .Takže otázka zní proti čemu vystupuju a co tím taky vykryju?Hold potom je fakt jedno jestli vám dítě ukradou nebo jak to chodí v jiných krajinách prodají stím že skončí jako náhradní díly nebo jako prostitut či prostitutka
06. 08. 2022 v 12:22Off-line PesFilipes  (102/183/71)
Asi vyjdou.
07. 08. 2022 v 15:56Off-line Waioleta  (50/-/-)
No co i ony mají právo se stát matkami když svět vymíra
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload