Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Jihoafrická republika: Férové manželství pro gaye a lesby

Jihoafrická republika (JAR), která je považována za nejvyspělejší a nejstabilnější ekonomiku afrického kontinentu, a která má za sebou nechvalně známou minulost rasové segregace (apartheid), se v roce 2006 stala pátou a dosud jedinou africkou zemí, v níž je manželství přístupné všem párům bez ohledu na pohlaví.

V období apartheidu neměli ani jihoafričtí gayové a jihoafrické lesby na růžích ustláno. Homosexualita byla trestána až 7 lety vězení. Navzdory represím ze strany jihoafrické vlády se však nemohli LGBT+ Jihoafričané a Jihoafričanky shodnout, zda mají svůj boj sloučit s bojem proti apartheidu. Část z nich tuto politiku podporovala. 

Nakonec si ale jihoafričtí gayové a jihoafrické lesby uvědomili, že lidská práva jsou univerzální, a sloučili svůj boj s bojem proti apartheidu, který byl zrušen v listopadu 1989. Následné změny ústavy v 90. letech přiznaly LGBT+ menšině jako první na světě ústavní právo na ochranu před diskriminací.

Dvě nevěsty srdnatě bojující za právo svatby

Boj za právo jihoafrických gayů a jihoafrických leseb na uzavření manželství sahá do roku 2002, kdy se dvě ženy Marié Fouriová a Cecelia Bonthyusová za podpory Lesbian and Gay Equality Project, rozhodly začít soudit s Ministerstvem vnitra o právo na uzavření manželství. Nejvyšší soud v Pretorii (High Court Pretoria) se jejich případem odmítl zabývat s tím, že není v jeho kompetenci rušit stávající zákon o manželství, a že se mají obrátit na jihoafrický ústavní soud.

Ten je odvolal na Nejvyšší odvolací soud (Supreme Court of Appeal – SCA). Teprve až ten jim 30. 11. 2004 dal za pravdu a potvrdil, že jihoafrická ústava garantuje všem párům bez ohledu na pohlaví právo na uzavření manželství. Jelikož ale stěžovatelky nenapadly ústavnost zákona o manželství, nemohla jejich žaloba zrušit stávající právní úpravu. I tak ale jihoafrický ústavní soud potvrdil, že by se celá kauza dala vyřešit přijetím konkrétního zákona, který by zpřístupnil manželství gay a lesbickým párům. 

Proti rozhodnutí SCA se odvolala jihoafrická vláda, podle níž by redefinice manželství měla spadat do výhradní kompetence parlamentu. Do odvolací žaloby se zapojily i Fouriová a Bontyusová, podle nichž by samotná skutečnost, že SCA shledal výlučnost manželství jako svazku muže a ženy neústavní, měla vyvolat změnu zákona. Další žalobu podala Lesbian and Gay Equality Project.

1. 12. 2005 jihoafrický ústavní soud jednomyslně potvrdil, že výlučnost manželství jako svazku muže a ženy je neústavní, a dal parlamentu jeden rok na přijetí příslušných zákonných změn. 

Nám „dobře“ známý přístup „Práva ano, manželství ne“

24. 8. 2006 předložila jihoafrická vláda návrh zákona o registrovaném partnerství, který by gay a lesbickým párům garantoval veškerá práva a povinnosti vyplývající z manželství, vyjma užívání tohoto názvu, tedy práva ano, manželství ne. Ústavní právníci ale už to dobou varovali, že takové řešení nekoliduje s nálezem jihoafrického ústavního soudu. Zákon navíc vyvolal odpor v řadách jihoafrické LGBT+ komunity a jejích příznivců.  

Z tohoto důvodu byl nakonec přijat pozměňovací návrh, který umožňuje všem párům bez ohledu na pohlaví svobodu volby, zda chtějí, aby se jejich svazek nazýval manželstvím, nebo registrovaným partnerstvím. 14. 11. 2006 jej přijalo Národní shromáždění v poměru hlasů 229:41 a 28. 11. 2006 stejně tak učinila Národní rada provincií v poměru hlasů 36:11.

Ihned následující den jej podepsala jihoafrická viceprezidentka Phumzile Mlambo-Ngcuková a účinným se stal 30. 11. 2006 těsně před tím, než by jihoafrické gay a lesbické páry získaly automatický nárok na uzavření manželství.

„Celý tento zákon má své kořeny v mnohaletém boji. Naše země si nemůže dovolit být vězněm předsudků, které do moderní společnosti nepatří. Je jenom na nás, abychom budoucím generacím předali demokratičtější a tolerantnější společnost, než v jaké jsme žili my,“ řekl během přijímání zákona o manželství pro všechny jihoafrický ministr obrany Mosiou Lekota.

Titulní foto: 

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload