Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Belgie: Férové manželství pro gaye a lesby

Belgie, země pralinek a čokolády, se k legalizaci manželství pro všechny odhodlala ihned dva roky po sousedním Nizozemsku. I ona je tradičně řazená mezi velmi liberální a progresivní země ve vztahu k lidským právům LGBT+. Homosexuální pohlavní styk je v Belgii legální už od roku 1795 a věk způsobilosti (age of consent) je sjednocený od roku 1985.

Legalizaci manželství pro všechny, které letos oslavilo v Belgii své 16. narozeniny, předcházelo takzvané statutárního soužití, což je belgická forma registrovaného partnerství. To však nedávalo gay a lesbickým párům žijícím v něm stejná práva a povinnosti jako měli heterosexuální manželé.  Samotné statutární soužití by se dalo považovat o jakýsi institut obsahující prvky francouzského Paktu solidarity a nizozemského registrovaného partnerství.

Manželství pro všechny bylo tématem blížících se voleb do federálního parlamentu roku 1999. Podporu mělo u Vlámské sociální demokracie, Agalev a Vlámských liberálů. Poté, co vznikla vládní koalice Guyho Verhofstadta (současný předseda politické skupiny Evropského parlamentu ALDE, jejímž členem je i současné vládní ANO Andreje Babiše) složená převážně ze zelených, socialistických a zelených stran pak mohla dát rozvoji LGBT+ lidských práv zelenou.

Manželství nejprve bez adopcí dětí. Křesťanští demokraté obrátili

Naopak konzervativní a křesťanskodemokratické strany se musely potýkat s volební prohrou, kterou utržily v souvislosti s dioxinovou krizí. Po legalizaci výše zmíněného statutárního soužití, které je v Belgii přístupné všem, tedy i gay a lesbickým párům, se začaly vést politické diskuze o manželství pro všechny. Problematická byla otázka adopce dětí, s níž nesouhlasili francouzští liberálové.

Poté, co zákon o sňatcích gayů a leseb přijalo sousední Nizozemí, rozhodla se belgická vláda začít jednat. Do karet jí hrál i fakt, že křesťanští demokraté na svém mimořádném sjezdu podpořili manželství pro všechny. Hodně se o to zasloužilo jejich mládežnické křídlo.

Vládní návrh nicméně belgický parlament odmítl a přišel s jeho vlastní verzí. Po několika obstrukcích se o něm nakonec stihlo těsně před koncem volebního období hlasovat. Na přelomu let 2002–2003 byl návrh přijat oběma komorami parlamentu. Podporu měl napříč celým politickým spektrem, vyjma krajně pravicových stran Vlámský blok a Národní fronta a konzervativní Humanistický střed. Po královském podpisu se Belgie stala druhou zemí na světě, v níž je manželství přístupné všem.  

Nejprve se gayové a lesby mohli brát bez možnosti adopce dětí. Belgický parlament proto dodatečně přijal novelu zákona o manželství pro všechny, která jim to s účinností od 30. 6. 2006 umožnila

Podle průzkumu Ipsos 2013 souhlasilo 77 % Belgičanů a Belgičanek s tím, aby gayové a lesby měli možnost uzavřít manželství.

Titulní foto: Wikipedia

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

5 názorů ke článku

11. 06. 2019 v 02:20Off-line Astro1990  (33/186/91)
Hm. Jsem gay, ale sňatek manželský jen pro muže a ženu. Rozdílná pohlaví, co se mají rádi a jsou schopni zplodit děti. O tom je manželství. Příčí se mi , aby existoval manželský právoplatný sňatek pro gaye, a aby si adoptovali i děti. I když jsem gay, ke mi to odporné o něčem takovém přemýšlet, že by existovalo. Žijeme snad v sodomě či Gomoře? Že gay či lesby budou oddání a vychovávat děti? Děti potřebují rodinu muže a ženy!!!!!
11. 06. 2019 v 02:24Off-line Astro1990  (33/186/91)
Už je tady až moc velká tolerance si myslím gay a leseb. Tudíž třeba ani nechápu jaký smysl má pořádání gay Pride Prague třeba....????!!! 95% lidí nás toleruje, tak proč chodit někde v praze většina jako gay transky v Praze odporně oháknutí a stydět se sami za sebe!!! Je to hnus a potupa. Jako gay nepotřebuji toto dělat!!! Nikdy bych na takovou pro mládež a jiné zhýralou akci nešel. Je mi to hnusné!!! ??? A co Váš názor??? Zarytci, a pokrytci:::???
11. 06. 2019 v 02:32Off-line Astro1990  (33/186/91)
Víme co je západní eu za pa.áž...
15. 06. 2019 v 16:49Off-line Steve.D  (49/185/129)
Takže ty radši tleskáš Kadyrovovi?
02. 01. 2023 v 16:04Off-line Mikaela  (49/176/60)
No astro je vidět že neumíš v tom chodit ale dalším strašákem pro takzvané klasické rodině jsou fyzické napadení druhé osoby,porozvodový zákoník a neplodnost párů tohle je achylova politiků ale cirkve proč tohle nikdo nikde nevytáhl? Pro mnohe to je do dnes ostudou o tom se bavit
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload