Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Poslankyně Monika Červíčková z ANO: „Souhlasím s manželstvím pro gaye a lesby“

Další rozhovor s politikem, respektive političkou. Paní poslankyně Monika Červíčková (ANO) potvrdila svoji podporu zákona, který by v České republice umožnil uzavírání manželství všem párům bez ohledu na pohlaví.

Proč podporujete zákon, který by gayům a lesbám umožnil uzavřít manželství?

Podle mého názoru se jedná o to nejjednodušší řešení. Pokud všichni máme mít stejné povinnosti, měli bychom mít i stejná práva. Měli bychom si být rovni ve svobodě, v jakém svazku chceme žít.

Jak se k této otázce staví politicky nejsilnější, a hlavně vládní strana ANO?

U nás na poslaneckém klubu se o tom široce diskutuje. Podle mého názoru je tam situace zhruba 50 na 50. Někteří to podpoří a někteří mají problém s tím slovem „manželství“, ale nedělala by jim problém stejná práva a povinnosti. Jsme rozdělení na tři skupiny – pro manželství, striktně proti a zastánce nějaké „třetí cesty“.

Jaké důvody je často vedou, že jsou „proti“? Myslím teď ty, kteří odmítají jakoukoliv změnu

Někteří argumentují tím, že současná právní úprava je dostačující, ale těch je skutečně málo. Jiní to naopak nechtějí podpořit z náboženských důvodů. Problém jim ale většinou dělá, jak už jsem řekla, to slovo „manželství“.

Z jakého důvodu se ten zákon pořád nemůže dostat do druhého čtení? Zvlášť, když manželství gayů a leseb podpořil dokonce i český premiér Andrej Babiš

Obecná rozprava k novele občanského zákoníku byla podle jednacího řádu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR přerušena. Zatím není většinová vůle to zařadit jako pevný bod. Navíc se teď koncem roku musely projednat prioritní věci – státní rozpočet, daňový balíček apod. Já sama pro to mám pochopení, ale snažím se své kolegy a kolegyně přesvědčit, abychom se začátkem příštího roku k tomuto tématu vrátili.

Jakou mají podporu odpůrci, tedy Aliance pro rodinu?

Pod jejich návrh ústavní novely, která by zakotvila manželství jako svazek muže a ženy, se podepsalo poměrně dost poslanců a poslankyň. Na začátku se zdálo, že by to skutečně bylo 50 na 50, tedy polovina poslaneckého klubu pro manželství pro všechny a zbytek pro ústavní „ochranu“ tradičního pojetí manželství. Já sama vnímám, že ten kompromisnější návrh by byl asi víc průchozí. Na druhou stranu ale sama považuji za silný argument, že každý z nás by měl mít možnost volby způsobu soužití bez ohledu na pohlaví jejich protějšku.

Jak se poslanecký klub ANO staví k otázkám adopcí?

Tam spatřuji nedostatečnou informovanost. Ne všichni si uvědomují, že je rodičovství důležité řešit právě s ohledem na práva dětí vyrůstajících v duhových rodinách. Ty totiž nemají stejná práva, jako děti v heterosexuálních vztazích.

Myslíte si, že zákon o manželství pro všechny projde?

Chci být optimista. Za sebe říkám, že je potřeba to neprodleně tzv. doprojednat a ideální variantou by bylo posunutí do dalšího čtení, čímž by se to dostalo do výborů a byla by možnost k otevřené diskuzi. I tak ale není vyhráno. Zaznamenala jsem informaci, že český prezident Miloš Zeman je připravený zákon vetovat. Čili uvidíme. V tom druhém čtení spatřuji naději, že se spoustě lidem otevřou oči, a pochopí, že se opravdu není čeho bát.

Jak ovlivňuje podpora manželství pro všechny voličské preference? Může to politicky uškodit.

Stát se to samozřejmě může, ale zároveň nám zase mohou přibýt podporovatelé. Neviděla bych to černobíle.

Titulní foto: Jan Fiala

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

8 názorů ke článku

08. 12. 2019 v 17:28Off-line Steve.D  (49/185/129)
Tento parlament zákon o manželství už asi neprojedná. Musíme si zvolit parlament v lepší sestavě.
08. 12. 2019 v 22:49Off-line I8051  (53/184/97)
Paneboze, oni s tim jeste nedali pokoj? Skoda, mohly to bejt hezky Vanoce :-)
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
09. 12. 2019 v 19:04Off-line Steve.D  (49/185/129)
Máš zkušenost, že by kdy gayové nebo lesby odložili dítě? A už to mohlo být dávno schválené, kdyby to lidé jako ty neblokovali.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
09. 12. 2019 v 19:11Off-line I8051  (53/184/97)
No jasne, my neco blokujem :-))) Blokuji si to ti samozvani aktiviste svou trapnou masirkou, kde uz to vsem leze krkem :-)
09. 12. 2019 v 19:15Off-line Steve.D  (49/185/129)
Ne, trapně to zadržují poslanci a vy jim v tom vytrvale sek***ujete.
11. 12. 2019 v 14:11Off-line Riku  (63/176/110)
No to je dost! Že ji to ale trvalo!
22. 05. 2021 v 14:01Off-line Mikaela  (49/176/60)
Když se nebude dělat byrokraticky rozdíl zda ten je takový či makový a jak známo bible není součásti zákonu ale korán potom jako víru tu opravdu každý uznává když s křest´anstvím to nemá nic co společného
08. 10. 2021 v 22:41Off-line Louky  (44/186/98)
Je to hloupé . Já jsem gay , ale nemyslím si , že by mělo být manželství i pro homosexuály . Ale co by se udělat mělo ? , měly by se narovnat práva a povinnosti u registrovaného partnerství . Je to nedokonalé a tudíž k ničemu . Já jsem si myslel , že to je plnohodnotá alternativa pro stejnopohlavní páry . Škoda , ale v česku nic neobvyklého . A stejně to politici zmiňují vždy jen před volbamy . Kdyby se to hned udělalo pořádně , tak by nikoho ani nenapadlo požadovat manželství , což chápu , že je pro někoho nepřijatelné . Já si taky nemslím že by mělo ýt pro nás (gaye) manželství , ale registrované partnerství by mělo být totožné s manželstvím . Pak by byl klid .
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload