Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Poslankyně Eva Fialová z ANO: „Souhlasím s manželstvím pro gaye a lesby“

Poslankyně Eva Fialová (ANO) je velkou podporovatelkou manželství pro stejnopohlavní páry. Až dojde na hlasování, zákon podpoří, protože ji vadí, že gayové a lesby nemají možnost volby.

Co Vás motivovalo k podpoře manželství pro všechny?

Možnost volby. Podle mého názoru dochází za současné právní úpravy ke škatulkování lidí. Já mám možnost vstoupit do manželství, anebo žít svobodně, zatímco gayové a lesby nikoliv. A proto chci, aby i oni měli možnost si vybrat.

Jaké nálady panují v ANO? Mluví se o třech názorových proudech. Jedni jsou pro, druzí proti a třetí pro jakési „polovičaté řešení – práva ano, manželství ne“

Já si stále myslím, že ty tři proudy stále existují. Poslanci a poslankyně, kteří byli rozhodnutí ihned na začátku „pro“, svůj názor nezmění. Naopak ti, kteří jsou silně vyhranění proti, tak taktéž nemění své stanovisko. Počty se nemění, a teď je otázkou, na jakou stranu se přikloní skupina, která byla pro třetí návrh „práva ano, manželství ne“.

Proč nakonec nebyl předložený ten „třetí návrh“?

Bylo to osobní rozhodnutí Patrika Nachera (ANO), který jej původně chtěl předložit. Podle jeho názoru se každý musí rozhodovat sám za sebe a nečekat na to, že to někdo rozhodne za něj.

Jsou tyto věci voličům ANO jedno, anebo jsou spíše proti?

Já to vnímám půl na půl. Každý volič je jiný a každý do tohoto promítá svůj příběh a svojí osobní zkušenost, která ho samozřejmě ovlivňuje. Já to mám ve svém okolí padesát na padesát. Voliči ANO to mají rozdělené stejně, jako lidé u nás na poslaneckém klubu.

Ovlivňuje podpora, či nepodpora voličské preference? Jsou schopní lidé kvůli tomu volit, či nevolit onu stranu?

Nemyslím si.

Jak konkrétně zapůsobila na poslance ANO veřejná podpora manželství pro všechny ze strany českého premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše?

Nijak. Toto není téma, na nějž by měl předseda strany vliv.

Vidíte nějakou symboliku v tom, že by gayové a lesby teoreticky mohli získat možnost vstupu do manželství přesně 100 let po zavedení volebního práva žen v ČSR?

Takhle jsem o tom nepřemýšlela. Asi bych v tom souvislosti nehledala, ale je to zajímavé. Samotnou by mě nenapadlo o tom přemýšlet. Ta symbolika by pravděpodobně časem vznikla, protože je to určitý velký radikální posun stejně, jako tomu bylo před těmi 100 lety.

Myslíte, že manželství pro všechny je v tomto volebním průchozí?

Ano. V případě, že bych tomu nevěřila, tak pro to nebudu tak bojovat.

Titulní foto: Jan Fiala

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

2 názory ke článku

23. 04. 2019 v 12:21Off-line Lukino_Luk  (35/180/75)
Rozhovor s maminkou? :-P
15. 06. 2020 v 17:11Off-line Mikaela  (49/176/60)
Když jsem psala poslední dovětky k tomu to zákoniku tak jsem si vyslechla oponety hlavně to byla ODS tak už nebylo těžke kam se vrtnout protože vše bylo v p rozvodovém zákoniku takže se upravovali statě tak jak by je vyžadovali soudy a za 30 minut mě tahle záležitost vyjela z kopirky a nevím jak ale primátor Hřib ji měl v ruce a pak skončila tahle záležitost v sněmovním výboru takže se nebráním k upravám i když vím že to vše bude v souladu ze zákony jak to mají statní státy
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload