Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Umělé oplodnění pro lesbické páry a svobodné ženy dostalo ve Francii zelenou. Senát hlasoval pro

Francouzský Senát přijal návrh novely zákona o specifických zdravotních službách, který zpřístupňuje svobodným ženám a lesbickým párům umělé oplodnění. Jedná se o jednu z klíčových sociálních reforem francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Informovala o tom zpravodajská agentura Reuters.

Pro změnu hlasovalo 160 senátorů, proti 116, ačkoliv mají v Senátu většinu opoziční Republikáni. Jeden z nejstriktnějších a nejkonzervativnějších zákonů o umělém oplodnění v regionu Západní Evropy bere za své. Senátem přijatá novela byla nicméně přijatá s pozměňovacím návrhem, který z původního zákona přijatého na podzim 2019 Národním shromážděním vyňal hrazení umělého oplodnění z veřejného zdravotního pojištění

Francie dosud povolovala umělé oplodnění pouze heterosexuálním párům, a to pouze z medicínských důvodů. Nyní se zařazuje mezi několik evropských zemí, které ho zpřístupňují všem ženám a párům bez ohledu na pohlaví – Spojené království, Španělsko a další. „Co je přiznáváno heterosexuálním párům, musí být přiznáváno i gay a lesbickým párům,“ řekl socialistický senátor David Assouline.

Gayové a lesby mohou ve Francii od roku 2013 uzavírat manželství a společně osvojovat děti. Přijetí tehdejšího zákona doprovázely statisícové protesty v Paříži. Naopak nesouhlas s liberalizací zákona o specifických službách přišlo vyjádřit pouhých 41 tisíc lidí, což je výrazně méně, než tomu bylo před 7 lety. Podle průzkumů veřejného mínění se většina Francouzů a Francouzek s novou právní úpravou ztotožňuje.

Francie: Férové manželství pro gaye a lesby

Titulní foto: © Depositphotos.com/vitorta

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

1 názor ke článku

06. 02. 2020 v 19:51Off-line Steve.D  (49/185/129)
Ano, nechceme v této otázce žádnou diskriminaci. Na právo svobodně rozhodnout o svém rodičovství v co největší míře, co se týče početí, mají všechny páry. Nehledě k tomu, je to i v zájmu dětí, které mají být v milujících rodinách, pokud o to tyto páry usilují.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload