Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Koalice Pirátů a Starostů odhalila volební program: Uzákoní sňatky pro gaye a lesby, stačí jim na to rok

Každý máme mít rovná práva. I právo sňatku s tím, koho milujeme. Kohokoliv třetího to neomezí. Naopak to zlepší život tisícům párů i dětí,“ zaznívá v nově představeném volebním programu koalice Pirátů a Starostů pro podzimní volby do poslanecké sněmovny.

Přestože Piráti v čele s Ivanem Bartošem podporují manželství pro gaye a lesby prakticky od počátku svojí existence, vznikaly obavy z nejistého postoje ze strany Starostů. Jejich předseda Vít Rakušan sice veřejně podpořil sňatky už před dvěma lety, celkový postoj Starostů byl ale v tomto ohledu až do teď zdrženlivý.

Definitivně jsou tak nyní zažehnány obavy z toho, že by spojení Pirátů se Starosty upozadilo potřebu narovnání práv a povinností gayů a leseb.

Statisíce LGBT+ lidí nemají možnost uzavřít sňatek. To snižuje jejich důstojnost a rovnost ve společnosti. Spolu s jejich dětmi také přichází o právní jistoty. Postavení občanů druhé kategorie jim brání v důstojném prožití života a rozvinutí jejich potenciálu pro společnost,“ píší strany ve společném volebním programu.

„Takhle to dál nejde“, říká koalice a přináší těchto sedm důvodů:

  1. Mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím jsou rozdíly v důstojnosti, postavení dětí a mnoha dalších praktických i ekonomických otázkách.
  2. Děti, které vychovávají páry stejného pohlaví, mají mnohem méně práv a právní ochrany než děti vychovávané manželi. Registrovaní partneři si na rozdíl od manželů nemohou osvojit dítě druhého partnera ani dítě z ústavu, nemohou být ani společnými pěstouny a v případě rozpadu registrovaného partnerství se děti ocitají v právním vakuu, bez právního nároku na výživné a kontakt s druhým rodičem.
  3. Děti mohou náhle ztratit bydlení, protože registrovaní partneři nemají ze zákona možnost společného nájmu bytu. Při smrti rodiče nemají děti v registrovaném partnerství právo na sirotčí důchod a na dědictví. Je ohrožena péče o dítě a jeho zdraví, protože jeden z registrovaných partnerů nemá stejné právo na zastupování dítěte, na informace o jeho zdravotním stavu a možnost rozhodovat v případě ohrožení zdraví dítěte.
  4. Registrovaní partneři nemají právo na vdovské nebo vdovecké důchody, a jsou tak nespravedlivě více ohrožení chudobou při smrti partnera. V registrovaném partnerství nevzniká společné jmění manželů, které zlehčuje mnoho administrativních úkonů a partnerský život obecně, například při koupi bytu nebo získání parkovací karty.
  5. Rovnoprávnost sňatků podporuje 61–67 procent populace.
  6. Jsme jedna z posledních zemí v EU, která nutí trans lidi (v rozporu s rozhodnutím Evropského soudu pro lidská práva) podstupovat kastrace. Stigmatizace a patologizace trans lidí vede mimo jiné ke zvýšenému počtu sebevražd.
  7. Trestní právo nechrání výslovně LGBT+ lidi proti násilí z nenávisti, a snižuje tak jejich ochranu v porovnání s jinými skupinami (např. náboženskými, etnickými).

Jaká je vize Pirátů a Starostů?

Nikdo nebude mít horší postavení kvůli tomu, koho miluje nebo kým se cítí být. Dojde k plnému zrovnoprávnění stejnopohlavních párů a jejich dětí. Budou mít stejnou důstojnost, stejná práva, povinnosti a ochranu jako ostatní rodiny.“

Dle volebního programu na zrovnoprávnění sňatků potřebují 1 rok. Samozřejmě za předpokladu, že budou mít v letošních říjnových volbách do poslanecké sněmovny dostatek hlasů, aby mohli novelu uzákonit.

Jak to chtějí udělat?

  1. Umožní osobám stejného pohlaví uzavírat rovnoprávné sňatky. Jednotliví poslanci mají možnost předložit novelu občanského zákoníku po vzoru sněmovního tisku 201 z aktuálního volebního období (tzv. manželství pro všechny), nebo naopak uplatnit tzv. výhradu svědomí, případně předložit jiné alternativní řešení.
  2. Úpravou legislativy napraví výhrady Evropského soudu pro lidská práva proti povinné kastraci, kterou české zákony vyžadují při změně pohlaví.
  3. Zjednoduší volbu jmen a příjmení, aby matriky nekomplikovaly lidem život.
  4. Zajistí, aby všechny ohrožené skupiny měly ochranu před zločiny z nenávisti.
  5. Zasadí se o úpravu rizikových faktorů, která omezují darování krve, aby rizikovost chování nebyla posuzována podle pohlaví sexuálních partnerů potenciálních dárců.

Pro koho to hlavně dělají?

  1. Pro mladé a bezdětné – Rovnoprávné sňatky sníží počet sebevražd u LGBT+ mládeže.
  2. Pro rodiny s dětmi – Všechny děti si zaslouží stabilní a funkční rodinu a ochranu před krizovými situacemi. Uznat oba jejich rodiče zákonem jim pomůže.
  3. Pro lidi ve zralém věku – Zrovnoprávnění párů a dětí v duhových rodinách pomůže i jejich širším rodinám, dědečkům, babičkám, sourozencům atd.
  4. Pro seniory – Zrovnoprávnění párů a dětí v duhových rodinách pomůže i jejich širším rodinám, dědečkům, babičkám, sourozencům atd.
  5. Pro zaměstnance – Svobodná a spravedlivá společnost má vzkvétající hospodářství, které uživí více zaměstnanců. Například 30 států s rovnými sňatky jsou silné ekonomiky.
  6. Pro živnostníky a podnikatele – Zaměstnanci, kteří jsou sami sebou, přinesou víc inovací a soutěživosti. Zákazníci chtějí pestré a férové produkty.
  7. Pro nás pro všechny – Posuneme se z minulosti po bok 30 moderních států světa, které umožňují rovnoprávné sňatky a neškatulkují lidi podle toho, koho milují.
  8. Pro veřejné finance – Manželství pro všechny stát téměř nic nestojí, zato peníze státu přinese a ušetří. O děti bude lépe postaráno, nemusí být v drahých ústavech.
  9. Pro LGBT+ – Rovnoprávné sňatky pro všechny ukončí diskriminaci LGBT+ lidí v rodinné oblasti. To zároveň povede k vyšší míře respektu a tolerance.

Co pro to už dělají?

  1. Poslanci z řad Pirátů a STAN spolupředložili novelu zákona o manželství pro všechny.
  2. Piráti opakovaně žádali Sněmovnu o projednání předložené novely, kterou podepsala i řada starostů.
  3. Opakovaně upozornili na problémy, kterým čelí stejnopohlavní páry a jejich děti v průběhu pandemie, protože nemají stejnou ochranu jako manželé (nemožnost sjednocení rodin, omezení možnosti uzavírat registrované partnerství, omezení možnosti čerpat ošetřovné). Opatření vlády proti šíření koronaviru opakovaně znevýhodňovala stejnopohlavní páry a jejich děti. To potvrzuje, že na registrované partnerství je zapomínáno a že je institutem druhé kategorie.
  4. Piráti jsou pravidelnými účastníky a podporovateli průvodu Prague Pride a dlouhodobě se snaží podporovat toleranci v české společnosti.
  5. Předložili návrh na zrušení povinných kastrací a zjednodušení volby jmen a příjmení.

Detailní informace o Rovnoprávných svazcích včetně téměř čtyřiceti zdrojů a zdůvodnění naleznete ve volebním programu.

Piráti: Jsme zklamaní! Sněmovna opět odmítla jednat o manželství pro gaye a lesby

František Kopřiva z Pirátské strany: „Budeme dál bojovat za manželství pro gaye a lesby“

Piráti natočili vlastní video z průvodu Prague Pride 2018. Podívejte se, jak vypadala plavba pirátské lodi

Poslanec a předseda STAN Vít Rakušan souhlasí s manželstvím pro gaye a lesby

Titulní foto: pirati, Flickr, Creative Commons

Onload

30 názorů ke článku

18. 05. 2021 v 22:03Off-line Firedog  (23/175/70)
Asi bych je nevolil a nelíbí se mi spousta věcí co chtějí dělat, ale když už nic jinýho, tak se aspoň konečně vyřeší toto.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 6  Nahlásit
18. 05. 2021 v 22:24Off-line Artenkotorer  (35/180/84)
Bojím se komunistů, i když přinášejí dary
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 6  Nahlásit
19. 05. 2021 v 14:54Off-line Ellvin  (23/183/81)
Uzákonění gay sňatků je v době pocovidové priořitní téma, opravdu :)
Souhlasím - 9   •  Nesouhlasím - 9  Nahlásit
20. 05. 2021 v 22:03Off-line Kent  (47/-/-)
Mají naše hlasy!
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 8  Nahlásit
22. 05. 2021 v 13:50Off-line Mikaela  (49/176/60)
Blíži se volby a otázka je kolik voličů mají jednotlivé strany takže jek zamýchat kartami?
22. 05. 2021 v 16:16Off-line Mr.Hood  (40/183/107)
Volit piráty anebo proevropskou koalici? To je jako nechat se opít rohlíkem. Ano, to udělají děti.
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 6  Nahlásit
22. 05. 2021 v 17:36Off-line Mr.Hood  (40/183/107)
Pro některá více či méně deformovaná chání reality: "Alireza Fazeli Monfaredje" jméno Iránského 20 letého kluka, kterému jeho vlastní rodina uřízla hlavu poté co se jí potvrdila jeho homosexualita. Doufám, že nejste tací i***ti, aby jste se nechali obalamutit bandou totálně nezkušených politiků, kterým přislíbí pomoc zkurumpovaně zkušené politické strany z koaličních bloků, které podlézají EU aby narušovaly suverenitu ČR a opravdovou svobodu. Ještě nevíte, v jaké pohodě doposud žijeme. V krizi to bude těžké a bude si to žádat zabrat ale pod vedením pirátů to půjde k šípku totálně a obvzláště pod diktátem EU ....
Jméno: "Alireza Fazeli Monfaredje" si vyhledejte na google. Pěkněj kluk ... v sopučasné době už bez hlavy hnije v zemi :(

https://edition.cnn.com/…l/index.html
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
22. 05. 2021 v 20:35Off-line Hrabuvka  (40/180/75)
Bartoš taky kouřil ptáky v 2005. Na Lidečku lovil kluky.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
23. 05. 2021 v 00:39Off-line Weave  (36/177/94)
Bartoš v rozhovoru sám řekl, že podporuje migraci a pokud by se stalo, že bude migrantů víc jak domácích nebo budou ve státních funkcích tak ISLÁMSKÁ Evropa mu nevadí a je pro...
BTW piráti podporujou migraci z islámských zemí jak utrhnuti že řetězu, jelikoz sou za to placení neziskovkama...

Takže asi tak... A každý asi ví jak se staví Islám k homosexualitě...

Takže Piráty ani náhodou...

Jsou tam Svobodní například kteří by šli volit za mě ????
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
23. 05. 2021 v 07:42Off-line Thekraken  (19/-/-)
Piráti vám migranty do bytů stěhovat nebudou, nebuďte ovce
Souhlasím - 8   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
23. 05. 2021 v 11:37Off-line Mr.Hood  (40/183/107)
@thekraken: nechci ti do toho kecat hele ale ... Tady nejde o stěhování migrošů do bytů. Podívej se na to, co jsi tady napsal a do jaký míry znáš celou situaci. Pokud sem totiž migranty pustí, nebude to trvat dlouho a do nějaký doby ti nějakej nakope zadnici anebo ještě hůř, ... uřízne hlavu.
Jde zde o čistou logiku. Chceš spoléhat na policii? Myslíš, že se nebudou bát obvinění z rasismu? Používej mozek, kterej ještě máš, protože ti ho nikdo neuřízl jako se to stalo před pár dny v Německu.
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
23. 05. 2021 v 12:35Off-line Giantsebastian  (17/-/-)
Komunisti jsou zlo. Příznivec tvrdých drog feťák Bartoš je slizký, převlečený komunista.
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
23. 05. 2021 v 17:02Off-line Weave  (36/177/94)
the kraken - Ne do bytu ti je stěhovat nebudou... A zlehcovanim situace které nic nevíš je spíš smutné...

Oni pěkně paní piráti z celé Evropy ne jen z Česka sou placení spolu s neziskovkama a pracujou na tom aby byla Evropa plná migrantů...

Například zmíním spolupráci a podporu nezizkovek, které v Česku skupuji staré ubytovny predelavaji je a připravují pro migranty...

Takže tenhle plán už dávno jede, jenom že ne naplno jelikož nejsou Piráti ještě u kormidla, ale az budou tak se každé větší okresní město začne plnit migranty, kteří budou podporovat aby si sem dotahli cele rodiny což uz chteli v EU schvalit, ale Orban jim to zatrhl... Zatím... Tak si hezky pěkně zacpete p***le spuntem a růžové trička a lodičky na podpatku schovejte hluboko do skříně, jelikož Islám i u ženských povoluje max černý pytel nosit na sobě..
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
25. 05. 2021 v 18:46Off-line Jirkaj1981  (42/179/90)
Tak bych rád věděl koho volit , když ne piráty ?
ANO už ukázalo za co stojí , ČSSD to je to samý , ODS se taky předvedla , Komanči tady měli taky dost prostoru .
Tak koho ?
Je tu strana opravdu pro daňové poplatníky ?
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
25. 05. 2021 v 22:34Off-line Pavel14  (28/176/67)
Jirka1981 - Jediná strana příznivá pro daňové poplatníky je dneska pravicová koalice Trikolora - Svobodní - Soukromníci.
Piráti budou naopak pro své socialistické vlhké sny potřebovat masivní zvýšení daní, což už několikrát řekli nebo napsali v pirátských listech, ačkoliv se vzápětí sami od sebe distancovali :D

Jinak volba pirátů ze strany lgbt lidí pro jejich sliby je za mě:
1. Sobecká, protože se tento slib týká pouze nás. Je to pak stejné jako když důchodci volí toho kdo jim zvedá důchody.
2. Neprozíravá, pro jejich již zmíněný pohled na muslimskou migraci a tzv. "muslimskou Evropu." Islám se neslučuje s podmínkami pro samotné přežití lgbt lidí. Muslimové homosexuály reálně ZABÍJEJÍ, to si prosím uvědomte.
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
26. 05. 2021 v 05:43Off-line Jirkaj1981  (42/179/90)
Pavel14 -
Ale já se ptám koho volit , tady každej píše koho nevolit , ale chci prostě vědět koho teda budeš volit ty ?
26. 05. 2021 v 21:15Off-line Weave  (36/177/94)
V současné dobe je volitelný jedině - Volný blok

https://volnyblok.cz/
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
23. 06. 2021 v 07:21Off-line Detoll  (33/169/63)
Lol ???? nektery nazory tady jsou fakt pecka. Asi tak jako nacek, ktery si uvedomi, ze je vlastne gay. Doufam, ze Pir a Stan vyhraji.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
27. 06. 2021 v 11:18Off-line Steve.D  (49/185/129)
A já doufám, že vyhraje demokracie, kde každý bude mít rovnou šanci. Proto budu volit Piráty.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
27. 06. 2021 v 11:21Off-line Artenkotorer  (35/180/84)
Steve.D: Tak chceš rovný šance, nebo piráty? ty dva body se vylučují.
27. 06. 2021 v 20:05Off-line Steve.D  (49/185/129)
Piráti jsou jediní, kdo rovné šance prosazují. Ostatní rovné šance zahazují. A jestli to nevidíš, tak radím odhodit modrou roušku. Nejspíš ji máš na očích.
28. 06. 2021 v 05:02Off-line Weave  (36/177/94)
Je smutné, že lidi fakt nevidi ty špíny co se u Piratu ukazují.. . Jak uz jde o spojeni jejich hlavniho s Zednarskym kultem, pak podporuji masivni migraci z afriky a nevadi jim kdyby byla Evropa islamska a jdou proti svobode slova a vyjadrovani a chteli prosadit velke omezeni svobodneho internetu. .. A nemluce o jejich chlebodarcich typu Soros a podobni blobaliste co jim vadi suverenni staty a nejradsi by z Ceska udelali osadu otroků pro západní země...
A podorujou celkovou fašizaci spolecnosti, viz jsou cleny Antify... Takze asi tak...

Takze tohle je jen par hnusu co chcou Piráti prosazovat... A kdo by je volil tak absolutne nema páru o tom co se deje v politice a je ultra naivni. ..
28. 06. 2021 v 10:25Off-line Steve.D  (49/185/129)
Prosím tě, přestaň číst o tom, co ti vzkazuje Putin, Orbán a jemu podobní…
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
28. 06. 2021 v 10:39Off-line Artenkotorer  (35/180/84)
Steve.D: Modrou roušku? Sry, ale ale voličem ODS nejsem. Na mě příliš vlevo.
Ne piráti neprosazují žádnou rovný šance. To že si to myslíš je jen úspěch jejich propagandy a toho že si neuvědomuješ následky toho co chtějí.
28. 06. 2021 v 14:39Off-line Weave  (36/177/94)
Steve. D - Delas si p***l ze me.... To co sem psal sou FAKTA, ktere probehly aj na Novinkach... Takze sorry, ale ses obycejny tupoun a bohuzel s volebnim pravem...
28. 06. 2021 v 17:24Off-line Steve.D  (49/185/129)
Já se nenechám perzekvovat od Putinovců, Orbánovců a jejich satelitů - to je zbytek stran a koalic v parlamentu. A jestli to nevidíte, tak bůh s vámi, je-li nějaký. Stačí jenom číst články politických skupin na FB a budete vědět, co se tady skutečně děje.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
28. 06. 2021 v 17:30Off-line Artenkotorer  (35/180/84)
Steve.D: Ještě vytáhni siderické informační kyvadlo ať je to dokonalý.
28. 06. 2021 v 17:33Off-line Steve.D  (49/185/129)
To nechám tobě.
28. 09. 2021 v 19:14On-line Dajgo  (22/-/-)
Žádný politik není dobrý upřímně někdo je homofob někdo d***l jako třeba Babiš a Zeman atd...
01. 11. 2022 v 16:42Off-line Juri1  (60/-/-)
Super
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload