Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Česká televize odvysílala reportáž o manželství gayů a leseb: „Když se nyní jednomu z rodičů něco stane, dítě žije v právní nejistotě“

Dvouletý syn Vítek a patnáctiměsíční dvojčata Julie se Sylvou. Syna porodila Nora, dcery Petra. „Před devíti lety jsme uzavřely registrované partnerství, a to že chceme rodinu, to jsme věděly vždycky,“ říká Nora Škorpíková v reportáži pro Českou televizi.

Hledaly vhodného dárce. Našly ho, a ten se stal biologickým otcem všech tří dětí. „Během těch několika let se s námi skamarádil, takže jsme si vytvořili takové lepší pouto,“ dodává Petra Škorpíková.

V rodném listě ale otec zapsaný není. Přestože spolu Nora s Petrou vychovávají tři děti, nemají ke všem stejný právní vztah, a ani ony k nim. „Kdyby se se mnou něco stalo, tak já mu nemůžu zaručit žádné bezpečí, že nepřijde o druhou maminku, sourozence a o domov,“ vysvětluje Nora.

Děti v homosexuálních rodinách totiž nemají nárok na výživné, nárok na sirotčí důchod, dědění a navíc homosexuální rodiče potřebují plnou moc při jednání s úřady, lékařem či školou.

„Nevytváříme nějakou novou realitu. Jenom chceme, aby stát ty děti chránil, stejně jako chrání děti v heterosexuálních rodinách,“ říká Czeslaw Walek, šéf kampaně Jsme fér. „Děti už vyrůstají ve stejnopohlavních rodinách, ať jsou adoptované nebo vlastní, je jich asi přes tisíc a je potřeba, aby nežili v právní nejistotě,“ dodává poslankyně Radka Maxová (ANO), předkladatelka zákona manželství pro gaye a lesby.

Novela by také pomohla samotným partnerům. Nyní jim nevzniká automaticky společné jmění, nemají nárok na vdovský důchod ani na dávky po úmrtí toho druhého.

Celou reportáž můžete zhlédnout na webu České televize.

46 českých poslanců ze šesti stran chce uzákonit plnohodnotné manželství pro gaye a lesby

5 důvodů, proč se registrované partnerství nerovná manželství

Titulní foto: ceskatelevize.cz

Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload