Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Začíná 11. ročník festivalu Prague Pride 2021, tentokrát s tématem coming out

Dnešním slavnostním vyvěšením duhové vlajky na budově Nové radnice Magistrátu se oficiálně zahajuje týden festivalu Prague Pride. Nad festivalem, stejně jako vloni, převzal záštitu sám primátor hlavního města Prahy MUDr. Zdeněk Hřib.

Ačkoliv se letos kvůli stále probíhající pandemii musíme obejít bez tradičního průvodu Prahou, festival Prague Pride nabízí na 135 kulturních, zábavních a vzdělávacích akcí. Duhou se již tradičně rozzáří Střelecký ostrov, dále pak areál Kasáren Karlín a prostory v budově organizace ŽIVOT90.

Během festivalového týdne nabídne Prague Pride také několik akcí online – živá vysílání přes Facebook či YouTube, a to včetně sobotního hlavního live vysílání Pride Stream. Festival tak zpřístupňujeme komukoliv odkudkoliv, i když se nemůže zúčastnit přímo. Všechny akce spojuje společná linka – tou je téma coming out.

Festival je místem sounáležitosti a bezpečí pro všechny

Coming out je zásadní a stále přítomné téma pro téměř všechny LGBT+ lidi, ale také pro jejich rodiny a přátele. Samotný proces tzv. „vyoutování se“ bývá velmi náročný, a to především po psychické stránce.

Průzkumy ukazují, že o své menšinové sexuální orientaci a genderové identitě v Česku otevřeně mluví pouhých 18 % lidí. K této uzavřenosti LGBT+ lidí bohužel přispívají i urážlivé výroky ve veřejném prostoru či v politických debatách. I proto se festival Prague Pride letos rozhodl coming outu podrobně věnovat – budeme o coming outu hovořit, budeme se našich hostů ptát na jejich osobní zkušenosti a budeme ho zprostředkovávat i většinové společnosti.

Festivalová místa nabízí prostor sounáležitosti a bezpečí, ve kterém může být opravdu každý sám sebou. Na stránkách festivalu je již nyní možné najít hned několik osobních příběhů, které mohou ke coming outu inspirovat další.

Festival dává také hlas menšinám v menšině a probírá specifika coming outu například u seniorů, neslyšících, lidí žijících s HIV nebo Romů.

Jaké akce rozhodně nevynechat?

„Festival Prague Pride je tu pro každého. Věřím, že náš bohatý program osloví jak návštěvníky z řad LGBT+ lidí, tak i široké veřejnosti. Od pondělí do neděle si na své mohou přijít jak milovníci a milovnice umění, tak lidé, kteří se chtějí vzdělávat nebo prostě jen bavit. Čekají nás koncerty, výstavy, ale také řada debat či přednášek o důležitých tématech. Každý den od odpoledne až do večera je možné prožít nezaměnitelnou atmosféru Pride Village na Střeleckém ostrově, kde může být jednoduše každý sám sebou a sdílet pohodu a radost s ostatními,“ říká ředitel festivalu Tom Bílý.

Není lehké si z více jak sta akcí vybrat ty nejzajímavější, ředitel festivalu tak přidává pár tipů:

  • Celotýdenní výstava Od Císaře k soudruhovi, která v Pride Village na Střeleckém ostrově vzpomene queer historii skrze deset životních příběhů. Spolupořadatelem je organizace ŽIVOT90.   
  • Zahájení festivalu Prague Pride 2. 8. od 18:00. Vstupné v předprodeji v síti GoOut za 100 Kč nebo za 150 Kč na místě. Zahájení festivalu bude také tlumočené do znakového jazyka. V průběhu večera vystoupí drag queens Miss Petty a Gizela Kova, SLAYTIIINA, zazpívá zpěvačka Sharlota a program zakončí koncert kapely Romano Zorba.
  • Filip20 je místem pro všechny queer lidi ve věku od 13 do 21 let. 6. 8. od 15:30 v Kasárnech Karlín nabídne kulturní i chillout program na celé odpoledne a příležitost k seznámení.
  • Diskuze na téma život s HIV se pokusí vyvrátit stereotypy a mýty panující kolem HIV diagnózy. Známý český novinář Filip Titlbach vyzpovídá Roberta s Petrem, kteří se podělí o to, co jim HIV přineslo do života, s čím se setkávají a potýkají. 6. 8. v 17:00 v Pride Life v sídle organizace ŽIVOT90 na ulici Karolíny Světlé.
  • V Kasárnech Karlín v sobotu 7. 8. od 17:00 proběhne inspirativní talkshow plná emocí – Pride Voices. Pět queer osobností z Česka i ze zahraničí představí své životní příběhy a podělí se (nejen) o své zkušenosti s coming outem. Večer bude pokračovat debatou k filmu Zákon lásky a samotnou projekcí filmu.

Co dalšího si nenechat ujít během duhového týdne? Debata o coming outu v politice s Adélou Horákovou a politiky v Rezidenci primátora Hl. m. Prahy, Coming out starších osob ve spolupráci s ŽIVOT90, Psychoterapeut Jan Vojtko: Sebepřijetí si bude povídat s Filipem Titlbachem o tom, jak složité může být někdy pro LGBTQ+ člověka sebepřijetí, Módní průmysl a LGBTQ – diskuze s Karlem Kovářem (influencer „Kovy“) nebo závěrečný Queer Podcast Day.

Online program je tu pro všechny, kdo nemohou nebo nechtějí festival navštívit osobně. Série živých facebookových vysílání se skrze besedy zaměří například na coming out neslyšících. Sobotní Pride Stream shrne uplynulý týden, během diskuze rozebere aktivismus a osvětu na sociálních sítích a nabídne také zábavný kvíz se zajímavými hosty. Většina online programu bude také uzpůsobena pro obecenstvo se sluchovým postižením, a to buď díky tlumočení, nebo vloženým titulkům.

Titulní foto: TZ, Prague Pride

Onload

4 názory ke článku

02. 08. 2021 v 19:50Off-line Mikaela  (49/176/60)
Je fakt že nežijem jen v ústraní ale chcem žít normálně ale někdo by nás musel brát takové jací sme i když jen málo kdo umí kličkovat a nebo umět najít kompromis v jednání
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
02. 08. 2021 v 21:16Off-line Ellvin  (23/183/81)
Kdyby se radnice raději snažila o to, aby byla Praha čistá a bezpečná, tak by udělali 100x líp.
Souhlasím - 8   •  Nesouhlasím - 12  Nahlásit
03. 08. 2021 v 16:47Off-line Monogatari  (43/195/80)
Prague Pride 2021, tentokrát s tématem coming out
Zřejmě festival pro angličany, tak ať si ho užijou!
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
04. 08. 2021 v 03:58Off-line Jirkaj1981  (42/179/90)
Mě to spíš připadá čím dál víc jako akce pro uzavřenou společnost ,je sice hezké že naše komunita je obeznámena že tato akce je a za jakým účelem, ale zdá se mě že ta hlavní osvěta pro hetero většinu tu není .
Čekal jsem že na tv stanicích minimálně tato akce zazní a hlavně za jakým účelem .
Celé pondělí kdy tato akce začíná jsem sledoval zpravodajství a nakonec jsem se dočkal v hlavních zprávách na TV Nova , letmé info se záběry na transsexuální osůbky .
Myslím že v takové rychlosti v jaké ta reportáž vznikla , mě přišla tato propagace zvláštně a potom se moc nedivím že nás většinová společnost bere jako úchylné osoby.
Vážení pro koho tuto akci vlastně děláte ?
Pokud chcete pomoci lidem se přiznat ke své orientaci tak začněte s propagací u většinové společnosti , aby to hlavně pochopili a odpadl pocit nepochopení na všech stranách .
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload