Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

HIV může potkat každého z nás. Gilead Sciences pokračuje v kampani za zvýšení počtu testovaných na HIV

Před třiatřiceti lety si lidé poprvé připnuli na klopu stočenou červenou stužku. Na znamení sounáležitosti v rámci boje proti AIDS. Za tu dobu si virus HIV vyžádal miliony lidských životů. Nadějnou zprávou však je, že čísla již v posledních letech přestala astronomicky narůstat. Může za to zčásti osvěta, uvědomělé chování lidí a také pokročilá medikace. Díky té dnes již může HIV pozitivní člověk žít život nejen stejně dlouhý, ale i stejně hodnotný jako kdokoliv jiný. Základem však zůstává včasná diagnóza.

Farmaceutická společnost Gilead Sciences s. r. o. ve spolupráci s Českou společností AIDS pomoc pokračuje v osvětové kampani, jejímž cílem je vybídnout lidi k tomu, aby se nechali testovat na přítomnost viru HIV v těle. Podle odborníků totiž v České republice neví o nákaze HIV až tisíc lidí. Pro úspěšnou léčbu je zásadní podchytit infekci v raném stadiu.

My HIV specialisté jsme na základě našich zkušeností a pomocí účinné léčby schopni zajistit dobrou prognózu většině našich pacientů. I v roce 2021 ale platí, že je lepší infekci HIV předcházet. Pokud máte jakoukoliv, byť jen minimální pochybnost, nechte si provést cílený test. Každý nechráněný sex mohl být cestou k infekci a každý nakažený člověk může přenést HIV na další osobu. Nebuďte jím právě vy! Testujte se včas,“ říká MUDr. David Jilich z fakultní nemocnice Bulovka.

Cílem kampaně je upoutat pozornost lidí k problematice, informovat je o možnostech testování a především v konečném důsledku snížit počet osob infikovaných virem HIV, které o své nákaze neví, ale běžně fungují, navazují vztahy a mohou potenciálně šířit infekci dál. Středobodem kampaně jsou 2 informační weby (www.hiv-prevence.cz a testujsevcas.cz), kde se zájemci dozví jak informace o testování, tak detaily o příznacích, léčbě a další zajímavosti. Osvětová kampaň je realizovaná v rádiu, na internetu, sociálních sítích a v MHD.

HIV je virus, který může způsobovat onemocnění známé jako AIDS. Přenáší se krví, nechráněným pohlavním stykem a z matky na dítě během porodu. Virus v organismu napadá primárně imunitní buňky. Posléze dochází k tomu, že organizmus není schopen bránit se jakékoliv infekci a imunitní systém člověka nakonec zcela selže. V roce 2020 bylo v České republice na základě 1,45 mil.* provedených vyšetření nově diagnostikováno 251* případů infekce HIV. Onemocnění AIDS bylo nově diagnostikováno u 44* HIV pozitivních osob. Hlavním zdrojem infekce HIV v ČR je stále sexuální přenos, zejména mezi muži majícími sex s muži (zdroj: SZÚ). Ve světle těchto informací jistě každý z nás bude chtít vědět, jak na tom je osobně. A cesta k tomu začíná na testujsevcas.cz.

Reference: *http://www.szu.cz/tema/prevence/vyrocni-zprava-o-vyskytu-a-sireni-hiv-aids-v-cr-v-roce-2020

Gilead Sciences s. r. o., Pujmanové 1753/10a, 140 00 Praha 4, IČO: 242 68 551 CS-UNB-0098

Titulní foto, zdroj: Gilead Sciences

Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload