Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Těžký život duhových rodin v Itálii. Lesbické matky se bojí o své děti, vůči kterým pozbyly práva

Zatímco téměř celá západní Evropa už přijala zákony, které otevřely institut manželství všem párům bez ohledu na pohlaví, Itálie v čele s fašistickou premiérkou Georgiou Meloni zaostává. Do roku 2016 zde neplatil ani zákon o registrovaném partnerství a i právní ochrana duhových rodin je zde neuspokojivá. Situace se nyní vyostřuje poté, co italské úřady zahájily proces výmazu nebiologických lesbických matek z rodných listů dětí. Informoval o tom britský deník Pinknews.

Jedna z Italek Michela Leidi, které se tento neuvážený krok dotkl, pak vyzvala italskou vládu, aby myslela především na rodiny žijící v nejistotě. Její choť Viola porodila jejich společnou nyní 13měsíční dceru prostřednictvím umělého oplodnění, které podstoupila ve Španělsku. Přestože je biologickou matkou, Michela poukazuje na to, že celý proces, včetně těhotenství a porodu, absolvovala s ní, a že je tudíž sociálním rodičem.

Lesbický pár žijící v Bergamu, v Lombardii, však nyní čeká další nelehký úkol, a to boj s tamními úřady o právní uznání jejich rodiny. Poté, co jim v lednu přišlo oznámení o výmazu druhé nevlastní matky z rodného listu dítěte, se rozhodly neponechat nic náhodě, a usilovat o její zpětný zápis, a to prostřednictvím řízení o osvojení. Cílem je, aby měla i druhá nebiologická matka vůči své sociální dceři rodičovská práva a povinnosti, včetně možnosti nahlížet do její zdravotní dokumentace či jí vyzvedávat ze školských zařízení.

Oznámení o výmazu z rodného listu nezletilé dívky lesbický pár obdržel už v lednu krátce předtím než krajně pravicová vláda Georgie Meloni oznámila svůj záměr takto výrazně osekat práva duhových rodin žijících v Itálii. Jako důvod italská státní správa uvádí, že Michela na rozdíl od Violy jejich společnou dceru nenosila, a tudíž k ní nemá žádný příbuzenský vztah.

Titulní foto: © Depositphotos.com/iconspro, zdroj: thepinknews.com

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

3 názory ke článku

29. 07. 2023 v 10:13Off-line I8051  (53/184/97)
Bezne byva u clanku odkaz na originalni zdroj, nebyl by? :-)
29. 07. 2023 v 17:41Off-line Mikaela  (49/176/60)
Lze to právně opravit pokud jeich zákony sou sou tak děravé jako u jiných státu tak si myslím že to lze provéstaniž by mohla být třeba ipříbuznou a to nkolika způsoby. Adopcí nové tety a nebo plnou moci nebo jako náhradní pěstoun
04. 08. 2023 v 14:31Off-line Mikaela  (49/176/60)
Nojestli jejch politka dopadne jako Benátky před skázou tak hold stači po čase si u potapěčský kurz ,aby každý věděl jako politici hluboko klesli
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload