Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Registrované partnerství: Argumenty odpůrců byly nesmyslné

Hlavními argumenty odpůrců registrovaného partnerství zejména z řad konzervativních stran (zejména KDU-ČSL, části ODS, nyní části TOP09) a katolických a extrémistických skupin bylo a je ohrožení tradiční rodiny. Dále pak údajné volání po výhodách nad heterosexuálními páry. Partnerství také mělo podle nich ohrožovat manželství. Vše, co upravuje zákon, podle nich bylo možné zajistit si i předtím jinými právními cestami.

Argumenty o méněcennosti gayů a leseb a jinými vulgárnostmi se nemá smysl vážně zabývat. Ale jinak všechny výše uvedené se ukázaly zcela jasně za dobu existence zákona jako liché a účelové.

Pokud by registrované partnerství mělo vliv na manželství a rodinu, jak tvrdili zejména katoličtí „mluvčí“, tak mu ve svém důsledku naopak pomohlo. V roce 2006 se rozvedlo 48,7 % manželství. Od té doby vyjma roku 2010 soustavně klesá. K mírnému nárůstu rozvodů došlo ovšem v loňském roce, kdy se naopak vzalo nejméně párů od roku 1918.

Loni také zemřelo více lidí, než se narodilo dětí, což není pro ČR z demografického hlediska dobrou zprávou. 45 % dětí se rodí mimo manželství, a to včetně druhorozených.

Ještě pro zajímavost – singles tvoří již více než pětinu domácností jednotlivců. Je to přes 300 tisíc lidí.

Nejsou vzorem

Nezvratnými slovy statistických čísel tradiční hodnoty rodiny a manželství skomírají a rozhodně nejsou vzorem. Bohužel. Registrované partnerství na tom má ovšem nulový vliv. Ke smůle katolických a konzervativních představitelů, kteří se tak snaží zastírat svůj podíl viny.

Institut legalizace stejnopohlavních svazků, jak prokazatelně dosvědčila praxe, nepřinesl do života společnosti žádné riskantní, nebezpečné a závažné právní důsledky, jak se obával i tehdejší prezident Klaus, který se rád a znatelně vždy vymezoval vůči gayům a lesbám a jejich právům. Nedošlo ani k nepřípustnému zvýhodnění jedné skupiny občanů oproti jiným, jak opět nesmyslně děsil společnost.

Naopak lze vytknout současnému LGBT hnutí malou informovanost dovnitř vlastní minority o všech důsledcích a výhodách právního aktu registrace v praxi, a to v působnosti příslušného zákona, ale hlavně množství prováděcích předpisů a vyhlášek.

Nutno ještě podotknout, že registrované partnerství nestanovuje jen práva, ale i povinnosti včetně např. vyživovací vůči partnerovi jako je tomu i v manželství. Přitom registrací nevzniká společné jmění.

Oproti prohlášením svých předchůdců zní poněkud odlišně názor současného předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, který k tomu říká: „Registrované partnerství považuji v zásadě za přiměřené a dostačující řešení situace lesbických a gay párů. Mám za to, že jejich práva a svobody jsou zaručeny a nedomnívám se, že je tato minorita ze strany státu diskriminována. Naopak si myslím, že by registrované partnerství mohlo být rozšířeno i na osoby opačného pohlaví.“

Zdá se, že snižování hodnoty institutu manželství, jak zněl dosud jeden ze stěžejních argumentů odpůrců, už nevadí.

Podobně překvapivě se vyjádřil i Ondřej Herman, politická sekce ODS: „ODS byla stranou, která přispěla  k uzákonění institutu registrovaného partnerství. Jsme přesvědčeni, že tato úprava usnadnila život mnoha občanů ČR, aniž by ohrozila tradiční rodinu. Pokud se objevují agresivní a xenofobní výpady proti LGBT menšině, vnímáme je jako individuální selhání. Z dlouhodobých šetření nejen v ČR, ale i v zahraničí vyplývá, že tolerance vůči LGBT komunitě vzrůstá.“

Lze jen doufat, že současná ODS se konečně vydá cestou vyspělých západních pravicových stran, které už nepřehlížejí anebo nepopírají základní lidsko-právní otázky a nejde jen o populistické vyjádření, jak jsme od našich politiků zvyklí, a to zejména před volbami.

Zeman nechce jmenovat Putnu, kritizuje ho Klaus i kardinál Vlk

Brněnští studenti demonstrovali proti Zemanovi

Duka pochválil Klause za negativní postoj k Prague Pride

Titulní foto: © Depositphotos.com/Laputin

Autor článku je bývalý gay aktivista (Nadace Sokrates, SOHO v ČR, Gay iniciativa v ČR) a oficiální správce statistiky o registrovaném partnerství v České republice.
Onload

6 názorů ke článku

20. 08. 2014 v 13:44Off-line Vlado2  (61/180/80)
Domnívám se, že je třeba rozlišit emocionální výkřiky (ohrožení tradiční rodiny) od faktických právních argumentů, upozorňujících na úskalí zákona 115/2006 Sb. (http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-115)
Nejčastější argument odpůrců - možnost zajištění téhož jinými právními cestami - je sice nezpochybnitelný, ale v praxi administrativně téměř nerealizovatelný. Před schválením zákona navíc i renomovaní právníci upozorňovali např. na nesoulad mezi právy a povinnostmi při výchově dětí svěřených do péče jednoho z partnerů (partnerek) a s tím související nutností řešení možnosti osvojení dítěte druhým partnerem.
Nicméně, jak vidno, někteří politici zjevně za oněch osm let nepotkali právníka a ani se neobtěžovali si dotyčný zákon alespoň přečíst, o čemž svědčí "geniální" nápad Pavla Bělobrádka na rozšíření platnosti i na osoby opačného pohlaví.
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
20. 08. 2014 v 22:29Off-line Tommy89  (34/184/83)
alias inkvizičná čata aliancia pre rodinu alebo ako sa ti chuji na slovensku volaju, nám tu teraz na slovensku zbiera uspešne podpisy na antihomo referendum storočia o tom ze homopartnerstva a adopcie deti narusuju tradicnu rodinu teda mali by byt ustavne "navzdy." zakazane p***om jedine co narusuje slovenske rodiny je alkohol, kedze som nevidel ani jednu slovensku homorodinu, a zial ani jedno referendum na ochranu rodiny voci alkoholickym clenom

teda pridte k nam my vas mozno zachvilu rozstvrtime za nosenie 2 druhov latky na obleceni alebo ine leviticus praktiky lasky k bliznym...btw leviticus je kniha majetkoveho prava staroveku:-)
21. 08. 2014 v 10:06Off-line Colombo  (103/192/90)
Obvzlášť církev nepotřebuje registrované partnerství, vždyť k prznění nezletilých ministrantů kněžími to není třeba.
21. 08. 2014 v 15:19Off-line Voki  (34/168/55)
Já rodit nebudu,tak jak je ohrožuji?
21. 08. 2014 v 19:21On-line Richard33  (44/185/80)
voki: Neřeš, pro ně je problém i kondom :-D
22. 08. 2014 v 02:08Off-line Voki  (34/168/55)
Vím,KDU-ČSL a její odnož TOP 09 budou mít své názory a nikdo jim je nevezme .A taky nikdy nelezli nikdy do ř**i komunistům,že ?
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload