Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Lékař Ladislav Machala: Lidé se už HIV nebojí. Syfilis mají nejčastěji mladí gayové s HIV infekcí

„Syfilis je u nás na vzestupu. Nejčastěji je diagnostikovaný u mladých homosexuálně orientovaných mužů s HIV infekcí,“ říká v rozhovoru pro DVTV vedoucí AIDS centra v Nemocnici Na Bulovce Ladislav Machala. „Dnes je moderní se na víkend tzv. zchemsexovat, jít do nočního klubu s příslušnou sexuální orientací a mít tam několik desítek nekontrolovaných sexuálních kontaktů,“ dodává.

Chemsex je označení pro využívání stimulačních drog, které zvyšují chuť na sex a sexuální výkonnost. V případě chemsexu jde racionální uvažování stranou, na ochranu se zapomíná a na problém mají všichni zúčastnění zaděláno. Není proto divu, že se někteří pětatřicetiletí pacienti léčí se syfilisem již po osmé

Také hovoří o tom, že nemoci jako syfilis a kapavka jsme v dnešní době schopni dobře diagnostikovat i léčit. Je ale nutné zdůraznit: pakliže jsou diagnostikovány včas a na svém počátku, tedy dříve, než nadělají v těle paseku.

Lidé bohužel při vnějších projevech (vyrážky atd.) návštěvu lékaře odkládají a na testy se bojí jít. Často se stává, že vnější projevy nemoci vymizí, nemoc se dostane do další fáze, která většinou už v těle infikovaného zanechává trvalé následky.

„Včas diagnostikované HIV u pacienta, který se bude zodpovědně léčit, se má šanci dožít jemu příslušné průměrné délky života,“ říká Machala a dodává: „Lidé se HIV přestali bát“.

Stále ale mějte na paměti, že dnešní medicína nedokáže HIV vyléčit, infikovaným pouze umí prodloužit a zkvalitnit život. Neplatí to ale vždy a za všech okolností, takže nikdy nemáte jistotu, že takové štěstí budete mít i vy.

Používat kondom byste proto měli při jakémkoliv sexuálním kontaktu – tedy při análním i orálním sexu.

Upozornil také na nově šířící se nemoc lymphogranuloma venerum:

Lékaři varují: České gaye děsí nová pohlavní choroba LGV. Víte, jak ji poznáte?

Gayové a bisexuálové, dejte si pozor! Hrozí vám zvýšené riziko nákazy HIV, syfilidou a kapavkou

Bezpečný sex: 8 rad, jak se nenakazit HIV

Titulní foto: © Depositphotos.com/10515857

Onload

7 názorů ke článku

20. 07. 2017 v 13:09Off-line Colombo  (103/192/90)
Přirozená regulace počtu gayů - ti nezodpovědní pochcípají na nemoci v mladém věku.
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
20. 07. 2017 v 13:52Off-line Igy  (38/173/81)
1. na bulovku chodí především pacienti s HIV, protože ty jinde v praze neléči, je tedy logické, že mají tyto statistiky. U jiných venerologů by to samozřejmě bylo jinak.
2. "Chemsex je označení pro využívání stimulačních drog" :D ... Bože, a takovému máme něco věřit? Chemsex je samozřejmě sex na drogách, takže "zchemsexovat se" je naprostá k***tina. :D
3. Chemsex se obvykle provozuje doma, v klubech spíš minimálně, protože tam na to fakt není prostor ani čas. Resp. drogy v klubech jsou, ale neříká se tomu chemsex, protože jednou ze známek chemsexu je i to, že to trvá celou noc nebo klidně celý víkend. ;)
21. 07. 2017 v 05:52Off-line Richard33  (44/185/80)
igy: Věřit mu nemusíš, nicméně trend mu dává zapravdu....
23. 07. 2017 v 19:41Off-line Tycz  (44/180/72)
***No, Igy, ty dobře víš, jak to je. Taky větu o chemsexu napsal zdejší redaktor, nikoliv lékař. Často je třeba popisovat některé pojmy jednodušeji, neboť zdejší čtenáři nemusí hned tak všemu rozumět. "Nacpe-li" se někdo podpůrnými drogami jen proto, aby sexoval celý den nebo i celý víkend, je jasné, že hlava mu už nic moc nebere, ztrácí kontrolu nad bezpečným sexem, a výsledek je Dr. Machalou vysloven jasně.
Nikdo z nás, lékařů, nemá šanci komukoliv něco takového zakázat. Ale věř mi, že když se pak vysílený a téměř zničený nositel některé z infekcí objeví např. i u nás, a my ho už nemůžeme vyléčit, je nám z toho opravdu smutno.
**Takové intimní akty už nespadají do oblasti zdravého milování dvou osob, kteřé se mají skutečně rádi.
Víme, že ti, kterým jaksi "propadne" mládí bez partnera (často taky i bez partnerky), řeší pak mnohdy jen zbytek života těmito zmiňovanými akcemi bez ohledu na sebe, ale bohužel i bez ohledu na životy těch dalších okolo.
MUDr. M. Tycz sg
25. 07. 2017 v 12:41Off-line Igy  (38/173/81)
Pokud větu napsal místní redaktor, proč je tedy v uvozovkách s popiskem "říká v rozhovoru pro DVTV vedoucí AIDS centra v Nemocnici Na Bulovce Ladislav Machala"?
Zbytek příspěvku se mnou evidentně nesouvisí, jen komentuje obecné názory, takže nemusím reagovat.
15. 05. 2018 v 18:56Off-line Maruanek77  (103/-/-)
no to je tím že šukají s každým kdo nabídne prachy neznamená že je pěkný musí bít zdravý
25. 06. 2023 v 08:16Off-line Marek1989  (35/-/-)
Cunata
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload