Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Bude mít rakouský ústavní soud koule na sňatky gayů a leseb?

Před skoro měsícem jsme informovali o nepříznivých výsledcích parlamentních voleb u našich jižních sousedů ve vztahu k možnostem zpřístupnění manželství párům stejného pohlaví, neboť se očekává vládní koalice lidovců se svobodnými, od níž nelze očekávat zrovna vstřícný přístup k LGBT tematice. Nyní se však rýsuje naděje, že by manželství přeci jenom mohlo projít, a to přes Ústavní soud.

Rakouský ústavní soud se už dříve ukázal jako revolucionář, když rozhodl, že zakazovat registrovaným partnerům společnou adopci dětí je neústavní, díky čemuž smějí již za stávající právní úpravy homosexuální páry žijící v Rakousku společné osvojit dítě. Přisvojení dítěte partnera je legální od r. 2013 – viz kauza X a ostatní proti Rakousku.

I náš Ústavní soud hodně pomohl, když loni v červnu zrušil zákaz adopcí dětí registrovanými partnery, a když letos uznal americký rodný list se dvěma otci u dítěte donošeného náhradní matkou. V prvním nálezu se také hodně odvolával právě na výše zmiňovaný nález rakouského soudu, ale na rozdíl od něj „zlegalizoval“ pouze možnost adopce dítěte jedním z registrovaného partnerství. Druhý partner nemá vůči dítěti žádná práva a povinnosti a zákonná novela, která by mu je přiznala, se nestihla v minulém volebním období projednat.

12. října 2017, tedy tři dny před konáním parlamentních voleb do Národní rady, přijal rakouský Ústavní soud žalobu týkající se ústavnosti zákona o manželství, který ho umožňuje uzavřít pouze heterosexuálním párům – tedy muži a ženě.

Ještě v prosinci tohoto roku bychom se měli dozvědět, zda získají LGBT Rakušané a Rakušanky právo na uzavření klasického sňatku.

Vzhledem k tomu, že je Rakousko silně katolická země, lze očekávat, že na rozdíl od Německa se v něm nebude stejnopohlavní manželství přijímat tak snadno. Naštěstí rakouským aktivistům hraje do karet, že se společně s manželstvím nemusí potýkat s tématem adopcí, které jsou už plně legalizovány.

Přišel čas na manželství pro všechny u nás a v Rakousku?

Rakousko je krok před námi: Gayové mohou adoptovat děti

Titulní foto: © Depositphotos.com/chrishowey

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload