Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Australští homosexuálové možná dostanou sňatky k Vánocům

Podle vyjádření australského senátora Deana Smitha by v případě kladného výsledku probíhajícího poštovního plebiscitu mohly být sňatky homosexuálů legální do Vánoc. Australané by další prodlevu s legalizací netolerovali, uvedl liberální senátor pro Sky News.

27. listopadu 2017 bude zahájena poslední schůze obou komor svazového parlamentu, kterou ukončí nadcházející vánoční svátky. Právě během ní by mohlo dojít ke zrychlenému legislativnímu procesu, během něhož by Sněmovna reprezentantů a Senát přijaly zákon o stejnopohlavním manželství v souladu s předpokládaným míněním svých voličů.

Poslední formalitou by byl podpis britské královny Alžběty II., která zákony o gay sňatcích podepsala už hodněkrát.

Konec anti-gay nálad

LGBT komunita zároveň očekává, že by s tím konečně mohlo skončit období anti-gay nálad, které probíhající plebiscit vyvolává.

Podle statistik se nezávazného průzkumu zúčastnilo 78 % oprávněných Australanů, což vypovídá o podstatně větší účasti, než bylo v případě britského referenda o ukončení členství v EU.

Poslední den, v němž mohli voliči odevzdat vyplněný volební lístek, byl 7. listopadu, a už uplynul. Na všechny hlasovací lístky přijaté po tomto datu již nebude brán zřetel. Výsledky průzkumu budou zveřejněny ve středu 15. listopadu, včetně volební účasti, a hlasování podle jednotlivých států, teritorií i volebních obvodů.

Předčasné průzkumy indikují, že 60 % ze 12 milionů Australanů, kteří se hlasování zúčastnily, zároveň podporovalo hnutí za hlasování „Ano“.

Nacionalisté jsou proti

Do kampaně za hlasování „Ano“ se zapojilo několik politických stran, včetně Australské strany práce, liberálů a čtyř menšinových stran zastoupených ve svazovém parlamentu, dále Sydney Town Hall nasvícená do pride barev a ověnčená duhovou vlajkou, autobusy městské hromadné dopravy v Canbeře a dále lobbistické skupiny Australian Marriage Equality a GetUp!

O hlasování „Ne“ naopak usilují nacionalisté a tři menšinové strany zastoupené ve svazovém parlamentu, Australian Christian Lobby, Aliance for Marriage a Coalition for Marriage.

Vládnoucí Liberální strana Austrálie je v této otázce neutrální, ale její lídr a zároveň i předseda vlády Malcolm Turnbull homosexuální manželství podporuje. Jedná tak v naprostém kontrastu s jedním ze svých předchůdců v čele vlády Johnem Howardem, který prosadil federální zákon definující manželství jako svazek muže a ženy, kvůli němuž nebyla na rozdíl od USA možná legalizace sňatků párů stejného pohlaví na úrovni jednotlivých států a teritorií.

Titulní foto: 

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

2 názory ke článku

13. 11. 2017 v 14:38Off-line Misanek007  (24/-/-)
budu se vdavat
13. 04. 2021 v 14:40Off-line Mikaela  (49/176/60)
No tam už v porozvodvém zákoniku je dítě svěřené otci no mnozí se ani před kamerou metvářili nějak nadčeně ale pro mne by to bylo terno
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload