Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Nebezpečná hepatitida: 90 % lidí neví, že má žloutenku typu B a C. Kdo je nejvíc ohrožen?

Kromě testování na HIV se stále více věnuje pozornost i testování na infekční žloutenky. Zatímco o svém HIV pozitivním stavu v celé Evropě neví asi polovina nakažených, tak u žloutenek B a C se odhaduje, že je to 80-90%.

Podobně jako u HIV je i u přenosu žloutenek velmi důležitým faktorem přenosu tzv. virová nálož. Čím je vyšší, tím vyšší je i riziko přenosu. Většina nakažených však v tomto případě svou virovou nálož ani nezná.

Žloutenky typu B a C

Odhaduje se, že v Evropě žije přes dva milióny osob s virem HIV. U žloutenek jsou tyto odhady vyšší. S virem žloutenky typu B má žít asi 13 miliónů osob a s virem žloutenky typu C 15 miliónů.

Výskyt obou typů žloutenek stoupá v Evropě od západu směrem k východu, takže Česká republika se pohybuje někde v lepším průměru. Naprostá většina nakažených totiž žije v oblastech, kde není běžně dostupné jejich vyšetřování, léčba a v případě žloutenky typu B ani očkování. Přesto ani pak nejde o malá čísla.

V mnoha případech akutní fáze obou onemocnění probíhá skrytě, bez příznaků, a nemoc pak tiše přejde do chronického stádia. A ani bezproblémové jaterní testy, které patří k běžným preventivním vyšetřením, nejsou zárukou, že člověk není nakažen.    

10 % HIV pozitivních gayů má žloutenku typu C

Poměrně nedávné zjištění potvrdilo, že přenos žloutenky typu C je možný při nechráněném análním styku, zejména pokud jeden z partnerů je HIV pozitivní. Přibližně 10 % HIV pozitivních mužů, kteří mají sex s muži, byli nebo jsou infikováni i žloutenkou typu C.

Přenos žloutenky typu C je možný i při neinjekčním užívání kokainu nebo pervitinu, pokud používáte společné „brčko“, což může být třeba při chemsexu. 

Dnes sice existuje terapie, která může žloutenku typu C poměrně úspěšně vyléčit, ale je tak drahá, že není pro většinu osob dostupná.  A očkování proti žloutence typu C neexistuje. 

Kdo je tedy zejména ohrožen žloutenkou typu B?

Především injekční uživatelé drog starší 26 let (mladší již byli v dětství podle zákona očkováni), kteří sami nikdy nevyhledali (a nezaplatili si) očkování.

Další ohroženou skupinou jsou sexuálně aktivní muži mající sex s muži, kteří nebyli očkováni.

Rizikem není jen nechráněný anální sex. K přenosu může dojít i při orálním sexu (v obou rolích).

Zdálo by se, že dnes už není žádný gay, který by nebyl proti žloutence B očkován. Ale pořád je jich u nás zhruba polovina, tedy méně než v západní Evropě, kde ale mají nezřídka možnost využít bezplatného očkování.

Je vhodné zkombinovat očkování proti žloutence typu B s očkováním proti žloutence typu A, protože v loňském roce zaznamenali v západní Evropě zvýšený výskyt tohoto onemocnění v gay komunitách v západní Evropě (přestože výskytu ve východní Evropě pochopitelně nedosáhli). Toto onemocnění sice nehrozí chronickým průběhem, ani úmrtnost není moc vysoká (kolem 1%), přesto si vyžádá zpravidla měsíční hospitalizaci a roční dietní a fyzické omezení.    

Kdo je ohrožen žloutenkou typu C?

Zase to jsou především injekční uživatelé drog.

Na druhém místě jsou muži mající sex s muži, kteří praktikují chemsex. Pak ti, kteří mívají nechráněné anální styky s více partnery; někdy včetně HIV pozitivních.

21 důležitých faktů o sexuálně přenosných nemocech, které jste určitě nevěděli. Dejte si na ně pozor!

Žloutenka hrozí každému z nás, na vině jsou špinavé ruce a nechráněný styk

Bezpečný sex: 8 rad, jak se nenakazit HIV

Titulní foto: © Depositphotos.com/sabphoto

Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload