Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Rusko na chvíli uznalo zahraniční manželství dvou gayů

Ač se to zdá neuvěřitelné, tak ruský úředník uznal dánské manželství dvou mužů Eugena Wojciechowskiho a Pavla Stotsko, které uzavřeli 4. ledna 2018 v Kodani. Po návratu do Ruska požádali tamní úřady o jeho uznání, přičemž očekávali odmítnutí.

O to větší šok je čekal, když jim vládní zaměstnanec do pěti minut potvrdil jejich zahraniční sňatek, který neodpovídá definici manželství, kterou schvaluje většina Rusů.

Podle nejaktuálnějších průzkumů 83 % Rusů považuje homosexualitu za neakceptovatelnou, což je oproti předchozím obdobím značný nárůst. Vinu na tom nese pravděpodobně federální zákon proti propagaci netradičních sexuálních orientací z roku 2013. Podle Evropského soudu pro lidská práva je takový zákon porušením Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod.

Manželství okamžitě zrušeno

Jak se dalo očekávat, tak Ruská federace se s něčím takovým rozhodně nesmířila. Úřady oběma mužům okamžitě zabavily pasy a uložily jim pokutu. Nicméně podle údajů ruské zákony o uznávání zahraničních sňatků nemají žádnou přímou definici manželství jako svazku muže a ženy.

Ruský LGBT+ aktivista Nikolaj Alexejev se na základě tohoto snažil prosadit stejnopohlavní manželství. Když moskevské úřady odmítly oddat dvě ženy Irinu Fedotovou a Irinu Šipitko na základě zákonné definice manželství, zkusil tak znovu učinit prostřednictvím uznávání zahraničních sňatků párů stejného pohlaví.

Dotyčné ženy se tedy vzaly v Torontu, a pak zažádaly Rusko o uznání sňatků. Opět neuspěly. Jejich případem se momentálně zabývá Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Jediným případem manželství lidí stejného pohlaví je lesbická svatba z Petrohradu. Navenek se sice jednalo o sňatek dvou žen, ale jedna byla oficiálně mužem, přestože navenek vypadala jako žena, respektive neprošla procesem úřední změny pohlaví.

Jedná se vesměs o stejnou situaci jako, když Řecko přijalo zákon o občanských sňatcích, který neobsahoval žádnou zmínku o tom, že by se muselo jednat o svazek muže a ženy.

Titulní foto: © Depositphotos.com/feedough

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload