Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Věděli jste, že Řecko v roce 1982 omylem legalizovalo stejnopohlavní manželství?

Všichni jsme zajedno v tom, která země jako první na světě umožnila homosexuálním párům uzavřít manželství (Nizozemsko), ale bylo tomu tak doopravdy? Nikoliv. Zákony některých zemí definující občanský sňatek ho totiž nedefinovaly přímo jako trvalý svazek muže a ženy, jelikož se předpokládalo, že je tradičně vnímán jako výlučný jev mezi mužem a ženou. Do jedné z nich spadá například Řecko.

Řecko, které se navzdory snahám současné Tsiprasovy vlády (sjednocení věku způsobilosti k pohlavnímu styku, přísná anti-diskriminační legislativa, legalizace registrovaného partnerství, omezení vlivu Řecké pravoslavné církve apod.) o vstřícnější politiku k LGBT řadí spíš mezi konzervativní země, totiž legalizovalo stejnopohlavní manželství takříkajíc omylem už v roce 1982.

Homosexuální manželství legální v roce 1982?

Už v roce 1982 zde začal platit zákon o občanských sňatcích, který měl umožnit nevěřícím heterosexuálním párům uzavřít manželství.

Jeho přijetí však mělo háček. Manželství totiž definoval jako trvalý svazek dvou osob. Dalo by se tedy spekulovat nad tím, že Řecko vlastně v roce 1982 umožnilo homosexuálním párům uzavřít manželství. Nicméně na rozdíl od Nizozemska v roce 2001, Belgie v roce 2003 a dalších se zde nejednalo o záměr, nýbrž o právní chybu, neboť Řecko skutečně nezamýšlelo legalizovat stejnopohlavní manželství. Nezapomeňme, že v 80. letech 20. století bylo ještě naprosto nemyslitelné, aby bylo manželství chápáno jinak než jako svazek mezi mužem a ženou.

Když konzervativní ve smyslu chápání manželství, tak ale se vším všudy.

Za chyby se platí

Až do roku 2008 nebyl na tuto vadnou definici manželství vůbec brán zřetel. Řečtí starostové odmítali oddávat páry stejného pohlaví navzdory nátlaku místních LGBT organizací.

3. 3. 2008 se však starosta na ostrově Tilos Anastosios Aliferis rozhodl udělat klíčovou změnu a skutečně oddal dva páry stejného pohlaví – jeden ženský a jeden mužský. 

Tento krok se setkal s ostrou kritikou klerikálů Řecké pravoslavné církve, kteří sami těžko rozdýchávali samotnou legalizaci občanských sňatků v roce 1982. Řecká vláda uzavřené homosexuální sňatky okamžitě anulovala a Nejvyšší soud dokonce pohrozil tiloskému starostovi uložením pořádkové pokuty.

Zneplatnění sňatků napadly oba páry u soudů, které sice potvrdily jejich neplatnost, ale zároveň těmto párům přiznaly právo na odškodné kvůli vadné legislativě. Všechny soudní instance se zároveň prohlásily za nepříslušné přiznávat právo na náhradu škody s tím, že poškození se musí odvolat až k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku hrál podstatnou roli také v legalizaci registrovaného partnerství v Řecku, když prohlásil za porušování lidských práv stávající registrované partnerství přístupné pouze heterosexuálním párům.

Podle výzkumu veřejného mínění Dianeosis z prosince 2016 by 50,4 % Řeků přiznalo homosexuálním právo na sňatek, ale pouze 25,8 % by souhlasilo s adopcí dětí homosexuálními páry.

Titulní foto: © Depositphotos.com/tommyandone

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload